Sant Feliu de Pallerols

Guia de Municipis

La carretera comarcal que du a Girona passa per un petit municipi de bells paratges i de tradicions animades. Sant Feliu de Pallerols és al cor de la vall d’Hostoles, solcat pel riu Brugent.

Al nord del terme trobem els boscos del Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa, mentre que al sud s’alcen les grans arbredes que formen l’Espai d’Interès Natural de Collsacabra.

El municipi comprèn, a més de Sant Feliu, els pobles de Sant Iscle de Colltort i de Sant Miquel de Pineda. El nucli urbà aplega un gran nombre de cases antigues, com Can Miró, Can Mau, Can Sait, Ca la Rosaura, Can Tries, Can Cases o el Mas Pallerols.

El santuari de la Salut i el castell de Collfort són els dos elements arquitectònics més destacats del terme.

La festa major és l’esdeveniment que ha donat renom al poble, amb unes danses plenes de color que simbolitzen la lluita entre àrabs i cristians.Imprescindibles

- Fer la ruta pels volcans de Sant Iscle.

- Visitar el santuari de la Salut.

- Asseure’s a la plaça del Firal.

- Pujar fins al castell de Collfort.

- Gaudir de la festa major (per Pasqua Granada).Suggeriments

  • Comarca: Garrotxa
  • Província: Girona
  • Localitat: Bastons, Fàbrega, la, Salut, la, Sant Feliu de Pallerols, Sant Iscle de Colltort, Sant Miquel de Pineda, Pallerols, Torre, la
  • Extensió: 35
  • Habitants: 1360

Situació geogràfica

Sant Feliu de Pallerols, al sud de la comarca de la Garrotxa, s’ubica al bell mig de la vall d'Hostoles, a la serralada Transversal. A tramuntana, limita amb el Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa mentre que el sud forma part de l'Espai d'Interès Natural del Collsacabra. El riu Brugent, afluent del Ter, travessa la vila de Sant Feliu. El municipi és ple de boscos de tipus atlàntic i centreeuropeu.

Clima

El clima, mediterrani de muntanya humida, és força plujós durant tot l’any. Encara que les temperatures són suaus, a l’hivern les glaçades són usuals. A l’estiu les nits són fresques i agradables. Els vents més freqüents de la zona són la tramuntana, el ponent, el llevant i el migjorn.

Activitats econòmiques

Els conreus, localitzats a les terres fèrtils dels fons de la vall, són especialment els cereals, els farratges i el blat de moro. La ramaderia complementa l'economia del municipi.

L’activitat industrial se centra especialment en el gènere de punt, en els embotits, la xocolata i altres fàbriques derivades de l'agricultura i de l'explotació forestal.

Història

La vila de Sant Feliu es va fundar al voltant de l’església, a partir del segle XI. Formava part del terme del castell d’Hostoles, situat a l’actual municipi de les Planes d’Hostoles.

Més endavant, cap al segle XIV, va ser el centre de la batllia reial de la vall d’Hostoles, i va créixer amb l’ampliació del poble nou, on es reunia la Universitat de la Vall, l’assemblea de govern formada pels seus pobladors.

El segle XV encara és de clara expansió, amb la creació de la plaça Verda o el Firal. La Guerra dels Segadors i la Guerra de Successió van afectar en major o menor mesura la vila, que va haver d’esperar fins al segle XVIII per tornar a desenvolupar-se amb força.

La Guerra Gran i la dominació napoleònica van ser força contraproduents per a Sant Feliu, que va perdre població al llarg de tot el segle XIX. Els fets polítics i militars van tenir un aliat en la desastrosa epidèmia de còlera que va afectar la vila el 1854.

Què veure-hi

El santuari de la Salut (segle XVII) és el monument més important del municipi. Ha estat des dels orígens un centre de devoció per als pobles dels voltants, fins al punt que s’ha hagut d'ampliar en dues ocasions.

S’aixeca sobre Collsacabra, en un paratge amb vistes excepcionals. Cada any el diumenge abans de la festa major s’hi fa una excursió popular.

Les cases de la Sagrera, al carrer dels Cantons Estrets, construïdes al segle XIII, i modificades posteriorment, són els testimonis més antics de la vila. Cal destacar la Sala, el Mas Prat i el Mas Pallerols, que conserva una capella dedicada a la Sagrada Família i que ha acabat donant nom al municipi.

Altres elements d’interès són el carrer de Sant Sebastià, amb una petita capella homònima i uns originals rentadors vora el riu, i el Firal, una plaça plena de plataners molt tranquil·la.

El castell de Collfort, documentat el 1017, va ser donat en feu pel comte Borrell de Barcelona al comte de Besalú, Bernat de Tallaferro. Tot i estar mig en runes, ofereix unes fabuloses panoràmiques sobre la vall de Sant Iscle, Santa Pau i Olot.

Què fer-hi

Sant Feliu és un punt d’atracció de turisme rural pel bon clima, la varietat paisatgística i l’àmplia oferta de serveis que inclou restaurants, fondes, cases rurals, hostatgeries, etc.

Són recomanables les rutes per les àrees naturals del Collsacabra i els volcans de Sant Iscle, i també el recorregut per la cinquantena de fonts del terme municipal. Un camí molt amè és el del carril bici que segueix l’antiga via del tren.

Una opció diferent per conèixer el poble d'una manera divertida és seguir el Circuit de Geocaching Turístic, una aventura de 25 estacions que cal anar trobant a partir de les coordenades de GPS.

El terme forma part del Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa, que proposa nombroses rutes a peu, la majoria ben senyalitzades, per la vall d’Aiguabella, pel puig del castell d’Hostoles i pels volcans de Fontpobra i Can Tià.

La festa major de Sant Feliu de Pallerols se celebra durant la Segona Pasqua. L’acte més important és el Ball dels Cavallets, els Gegants i la Mulassa, una dansa del segle XVII entre una bèstia, una parella de gegants i vuits cavallets. Simbolitza la lluita entre serraïns i cristians.

Voltants

- El castell d’Hostoles, a les Planes d’Hostoles.

- La vila d’Hostalets de la Vall d’en Bas.

- Església de Sant Esteve d’en Bas.

- L’església de Santa Maria de Finestres, a Sant Aniol de Finestres.

QUÈ HI HA AL VOLTANT?
Sant Feliu de Pallerols
  • Sant Feliu de Pallerols

  • Pirineus

  • Sant Feliu de Pallerols
  • Sant Feliu de Pallerols

  • Pirineus

També et pot interessar
Grand Tour de Catalunya
Grand Tour de Catalunya