Sant Feliu de Llobregat

Guia de Municipis

Referent roserístic de Catalunya i seu permanent de l'Exposició Nacional de Roses, Sant Feliu de Llobregat és una terra d'acollida rica en patrimoni cultural i arquitectònic. Passejant pels seus carrers descobrim autèntiques joies modernistes com l'estació del ferrocarril, el Pla de l'Eixample o les cases de Joan Batllori. La visita al Palau Falguera i els seus jardins (segle XVII) ens traslladen a una època esplendorosa que aquesta vila ha sabut conserva malgrat el pas del temps.



Imprescindibles

- Visitar l’Exposició Nacional de Roses al maig.

- Gaudir de la Festa de la Tardor.

- Descansar als jardins del Palau Falguera.



Suggeriments

  • Comarca: Baix Llobregat
  • Província: Barcelona
  • Localitat: Sant Feliu de Llobregat
  • Extensió: 12
  • Habitants: 43671

Situació geogràfica

Sant Feliu de Llobregat, a la comarca del Baix Llobregat, s’estén a la riba esquerra del riu Llobregat i la seva vall baixa. El territori compta amb la part plana prop del riu i l'accidentada prop de la serra de Collserola. És drenat pel torrent del Terme, el de Mataases i el canal de la Infanta.

Clima

El clima d’aquest municipi és mediterrani litoral. L'estiu presenta un temps assolellat i sec que s’allarga fins a la tardor. Les precipitacions se centren entre la tardor i la primavera. El mes més fred de l’any és el gener.

Activitats econòmiques

Sant Feliu de Llobregat és avui una ciutat industrial. Aquest sector és força diversificat: destaquen les empreses dels sectors del metall, quimicofarmacèutiques, d'aixetes i de la construcció.

El sector de serveis també ha tingut un fort desenvolupament i l'oferta comercial de Sant Feliu de Llobregat és molt àmplia, amb importants eixos.

Pel que fa a l’agricultura, cal destacar la floricultura, especialment el conreu de les roses.

Història

Els primers pobladors del territori van ser del paleolític, concretament l’Homo erectus, del qual s’han trobat restes d’eines a la zona de Ca n’Albareda. També va estar poblat pels ibers i pels romans.

El primer document escrit que es refereix a Sant Feliu data de l’any 1002. El nucli urbà començà a erigir-se al voltant d’una capella, construïda damunt les ruïnes d’una antiga vil·la romana anomenada Ticiano.

La gran expansió de la població va arribar als segles XIX i XX, amb els efectes de la industrialització i el ferrocarril. Tanmateix, el seu primer increment demogràfic notable el va experimentar als segles XVI i XVII, amb l’arribada de població procedent de territori francès. Va ser precisament al segle XVI quan s’establiren els primers ordenaments municipals i s’hi fundà la parròquia.

Què veure-hi

La visita a Sant Feliu de Llobregat pot començar per un dels edificis més emblemàtics, la Biblioteca Popular Montserrat Roig, obra dels arquitectes Albert Viaplana, Helio Piñón i Ricard Mercadè, que es va inaugurar el 1993. El seu disseny és de base trapezoïdal irregular que perfila una silueta en forma de proa de vaixell.

Una altra construcció és la torre dels Rosers, una casa d’estiueig erigida al final del segle XIX en la qual destaquen els arcs de tipus neoàrab de les finestres de la planta noble. Actualment és la seu de la Universitat Oberta de Catalunya.

També es pot veure Cal Doctor Martí, una gran casa noucentista que té una torre quadrada amb teulada de quatre vessants, i Can Carbonell, una construcció modernista de l’any 1928 decorada amb esgrafiats i treball d’estuc.

El Palau Falguera és un majestuós edifici d’estil neoclàssic del segle XVI. La façana està decorada amb quatre pilastres que flanquegen la porta i al damunt hi ha la figura d’una dona que representa l’abundància. Es tracta d’una antiga propietat dels marquesos de Castellbell, totalment rehabilitada, i acull un magnífic jardí de plàtans centenaris amb un llac artificial. Actualment és la seu de l’Escola Municipal de Música i acull l'Exposició Nacional de Roses.

Què fer-hi

Sant Feliu es pot recórrer cercant les seus i els edificis que han sorgit d’un fort teixit associatiu i del fet d’haver estat capital comarcal. Així, de l’Arxiu Històric Comarcal es pot anar a l’Ateneu Santfeliuenc, situat al carrer de Vidal i Ribas, i d’aquí al Casino o a la Unió Coral, seu d’aquesta entitat fundada el 1892 per promoure la música coral. Molts d'aquests edificis integren la Ruta del Modernisme, amb gairebé trenta punts d'interès a la ciutat.

Una altra ruta interessant és la dels parcs, molts dels quals són d’una gran extensió. El Parc Nadal, que destaca per l’estany i la jardineria, és al centre de la vila. El Parc d’Europa, que té més de tres hectàrees d’extensió i connecta amb una zona forestal de la serra de Collserola, inclou un llac i un molí de vent.

El Parc de Torreblanca, seu del Consell Comarcal, va ser dissenyat al segle XIX i té una extensió d’onze hectàrees distribuïdes en tres zones: el mirador del laberint i el bosquet, les places de la Gerra i de la Gruta, i el llac amb el seu templet.

Pel que fa a la cultura popular, al maig se celebren les Festes de Primavera, amb la Fira Comercial i Industrial del Baix Llobregat pel centre de la ciutat, on s’exposen més de 200 estands, i la tradicional Exposició Nacional de Roses, amb seu al Palau Falguera, on es pot gaudir de més de 200 varietats d’aquesta flor.

La festa major de Sant Feliu de Llobregat és la Festa de la Tardor, a l’octubre. Hi trobem tot el ventall festiu català: dracs, capgrossos, gegants, gegantons, trabucaires, bastoners, castellers i diables.

Voltants

- Can Comamala, a Sant Vicenç dels Horts.

- Castell de Pallejà.

- Castell de Cornellà.

- Colònia Güell i cripta a Santa Coloma de Cervelló.

QUÈ HI HA AL VOLTANT?
Sant Feliu de Llobregat
  • Sant Feliu de Llobregat

  • Sant Feliu de Llobregat
  • Sant Feliu de Llobregat

També et pot interessar
Grand Tour de Catalunya
Grand Tour de Catalunya