Sant Esteve de Palautordera

Guia de Municipis

Porta d'entrada al Parc Natural del Montseny, Sant Esteve de Palautordera gaudeix de la riquesa de l'aigua. Un pantà, rieres i fonts, la Tordera, torrents, basses i safareigs esquitxen un paisatge predominat per boscos de ribera, que es combinen amb els d'alzines i pins, i amb grans camps oberts. A la plana hi ha les cases i al voltant del castell de Montclús un bosc d'eucaliptus que creixen llargaruts en el seu tossut i inútil intent de tocar el cel.



Imprescindibles

- Pujar fins al castell de Montclús.

- Anar a veure l'església parroquial de Sant Esteve.

- Visitar la capella romànica de Sant Cebrià, al castell de Fluvià.

- Recórrer el Parc Natural del Montseny.

Suggeriments

  • Comarca: Vallès Oriental
  • Província: Barcelona
  • Localitat: Sant Esteve de Palautordera
  • Extensió: 11
  • Habitants: 2079

Situació geogràfica

Sant Esteve de Palautordera, emplaçat a la vall de la Tordera, es desplega al vessant de ponent del massís del Montseny. El territori és regat per les rieres de Palau i de Vallmanya, afluents de la Tordera, i envoltat de boscos d’alzines i pins, i arbres de ribera.

Clima

El clima, mediterrani litoral, presenta unes temperatures suaus, sense un hivern climàtic pròpiament dit. La proximitat de les muntanyes afavoreix el fenomen de la inversió tèrmica.

Activitats econòmiques

L'activitat econòmica més destacada del municipi és l'agricultura, ja sigui de secà com de regadiu. Els principals conreus són els arbres fruiters, les patates, el blat de moro, els farratges i les hortalisses. La ramaderia complementa les tasques del camp.

La indústria del lloc deriva de l’agricultura i de l’activitat forestal. Hi ha una planta d’embotellament d’aigua.

L’estiueig i la segona residència contitueixen elements importants en l’economia del municipi.

Història

Per trobar els primers pobladors d'aquesta zona cal recular fins als segles III-I aC, època en què ja hi ha constància d'un poblat ibèric.

En el mateix emplaçament va ser edificat al segle XI el castell de Montclús. La fortalesa va adquirir una gran importància a partir que els senyors de Sesagudes van traslladar-s’hi a viure des de l’antic castell de Montseny. La seva jurisdicció s’estenia pels termes de Sant Esteve de Palautordera, Santa Maria de Palautordera, Sant Martí de Mosqueroles, Sant Martí de Vilalba Sasserra, Sant Andreu de Vallgorguina, Sant Esteve d’Olzinelles i Santa Eulàlia de Tapioles.

La màxima influència del castell de Montclús, però, va durar ben poc, ja que el 1275 va ser cedit als Cabrera i fou integrat dins aquest vescomtat a partir de 1328.

També formen part de la història del municipi els termes del castell de Fluvià (construït al segle XI) i la quadra del casal de Campins (segle XII), també pertanyent als senyors de Fluvià des del 1427. En aquest darrer casal es va produir el 1640 l’assassinat del senyor pels terços d’Spatafora, un dels greuges contra Castella que van motivar la Guerra dels Segadors.

La població actual de Sant Esteve de Palautordera es va formar a partir de l'edat mitjana (segles XI -XIII), al voltant del castell de Montclús, i va esdevenir municipi l'any 1746.

Què veure-hi

A més del castell de Montclús, una gran fortalesa medieval originària del segle XI, el terme acull també les restes del castell de Fluvià, actualment dedicat a casa de colònies rural, amb tres camps per practicar activitats com el tir amb arc, la tirolina, l'equitació o l'escalada en rocòdrom.

Situat al peu de la serra de Vallmanya, es tracta d'una casa forta documentada el 1154 que, després de continuades transformacions al segle XVII, es va convertir en masia senyorial. L'interès arquitectònic resideix en la capella romànica de Sant Cebrià, integrada en el casal, que es conserva íntegrament. És un temple d'estil romànic llombard (segle XI), amb planta de creu llatina i d'una sola nau, restaurat el 1966.

L'església parroquial del municipi està dedicada a sant Esteve. Es tracta d'un edifici romànic de finals del segle XI posteriorment reformat, sobretot a partir del segle XVI. La planta és de creu llatina, el campanar de base romànica i la façana d'estil gòtic.

Al terme hi ha moltes masies arquitectònicament importants, com Ca n'Auleda (amb una finestra coronella gòtica) i Can Bonamic (del segle XVI, amb un arc conopial de 1553), o masos centenaris, com Can Net, Can Vila Vell, Ca l'Estrada, Can Ribes, Can Torrent o Can Donadéu. També hi ha alguns antics molins que ara ja no s'utilitzen.

Què fer-hi

Gràcies a la seva situació, al peu del Parc Natural del Montseny, el municipi ens ofereix moltes possibilitats de lleure, turisme rural i esports d'aventura.

Un itinerari d'uns 30 quilòmetres amb cotxe permet descobrir la part central del Montseny i la vall de la Tordera, tot passant per Santa Maria de Palautordera, Sant Esteve de Palautordera, Montseny, Collformic, el Brull i Seva.

Des del Centre d'Informació de Sant Esteve de Palautordera, es proposa un recorregut a peu d'uns deu quilòmetres i unes tres hores. S'inicia i acaba a la plaça de l'Església i permet apropar-se a edificis com el castell de Fluvià, Can Vinyes o Can Prats. El mateix itinerari també es pot fer amb bicicleta: hi ha una pujada forta, però sobre molt bon terreny, per la qual cosa es considera una ruta fàcil de poc més de dues hores.

A les instal·lacions de Montseny Aventura, una empresa especialitzada en activitats de lleure, turisme i natura, grups d'amics o familiars poden practicar activitats com guerra de pintura, escalada en rocòdrom, tir amb arc, minigolf, circuits amb quads o bicicleta de muntanya.

A l'hípica Can Vila o a la masia Can Marc també es pot fer equitació o participar en algunes de les excursions guiades a cavall que organitzen per conèixer els paisatges més característics dels voltants del Montseny.

Al Camp Canal, al bell mig de la natura, s'hi ha instal·lat el CRAC, un centre de creació, producció i exhibició d'espectacles de circ, concerts i funcions de teatre.

És molt agradable passejar pel carrer Major, una via amb l'encant dels antics carrers de poble, que permet descobrir cases amb molta història i un celler tradicional.

Quant a celebracions, el diumenge de Carnestoltes i el 26 de desembre es fa el ball de gitanes.

Voltants

- L’església de Sant Martí, a Sant Celoni.

- L’ermita de Santa Susanna, a Sant Pere de Vilamajor.

- L’Arborètum, arbreda del Montseny, a Santa Maria de Palautordera.

- La vall de Santa Fe, a Fogars de Montclús.
QUÈ HI HA AL VOLTANT?
Sant Esteve de Palautordera
  • Sant Esteve de Palautordera

  • Sant Esteve de Palautordera
  • Sant Esteve de Palautordera

També et pot interessar