Salomó

Guia de Municipis

Poble de muntanya situat molt a prop de les comarques de l’Alt Camp i del Baix Penedès, Salomó ens ofereix la serenitat dels seus suaus turons, l’autenticitat dels seus vins i olis i una manifestació cultural de gran rellevància: el ball del Sant Crist.

L’església barroca de Santa Maria és l’element patrimonial més destacat de la vila, tot i que el més atractiu de Salomó són els seus paisatges marcadament mediterranis.Imprescindibles

- Contemplar el ball del Sant Crist.

- Gaudir de la gastronomia de la zona.

- Passejar per la vila i els seus voltants.

Suggeriments

  • Comarca: Tarragonès
  • Província: Tarragona
  • Localitat: Salomó
  • Habitants: 439

Situació geogràfica

Salomó, terme de petita extensió, es troba al nord-est del Tarragonès, al bell mig del territori que formen les ciutats de Tarragona, Valls i el Vendrell. Malgrat la proximitat del mar és un terme de muntanya. El territori, travessat pel barranc homònim, presenta un relleu irregular, configurat pels contraforts orogràfics del Bloc del Gaià, la Tossa Grossa de Montferri, la Roca Roja i la Serra Alta. El riu Gaià el limita amb Vilabella.

Clima

El clima, mediterrani, està molt influït per la presència del mar. L’època estival és seca i calorosa i mentre que l’hivern presenta temperatures baixes. El període de màxima pluviositat sol ser la tardor, mentre que el mínim es registra a la primavera.

Activitats econòmiques

L'agricultura de secà ha estat tradicionalment el motor econòmic de Salomó. Al terme s’hi conrea principalment la vinya, seguida dels garrofers, l'olivera, l’avellaner i l’ametller.

Hi ha una Cooperativa Agrícola dotada dels equipaments més moderns per elaborar el vi i l'oli. L’activitat industrial i el sector de serveis ocupen un lloc secundari.

Història

Al terme municipal, concretament a la cova Fonda, s’han trobat restes del neolític datades entorn del 3.000 aC.

Documentada per primer cop al segle X, la vila va passar a ser una possessió del priorat de Santa Maria de Banyeres al segle XIII.

Durant les guerres carlines del segle XIX va simpatitzar amb el bàndol carlí. Aquest mateix segle la seva població va minvar notablement a causa d’una epidèmia de còlera i de la crisi de la fil·loxera, però la construcció del ferrocarril va suposar una certa recuperació.

Actualment és un pròsper municipi, orgullós dels seus dos principals productes: el vi i l’oli.

Què veure-hi

La vila està situada en un bell paratge de muntanya, on l’agricultura de la vinya i l’olivera atorguen al paisatge un caràcter profundament mediterrani. Al nucli urbà destaquen l’església de Santa Maria de Salomó, d’estil barroc però amb elements d’altres èpoques, i la capella del Sant Crist , construïda entre els anys 1708 i 1715.

Entre les manifestacions culturals, hem de destacar la Festa Major, que té lloc al maig, i el ball del Sant Crist, cada diumenge d’aquest mateix mes.

Què fer-hi

La vila ofereix al visitant diverses festes tradicionals: a més del ball del Sant Crist, cal destacar la festa votiva de Sant Roc, el 16 d’agost, i les Festes d’Agost, l’últim cap de setmana d’aquest mes.

Pel que fa a la gastronomia, els amants dels productes nostrats han de degustar l’excel·lent oli (de la denominació d’origen protegida Siurana) i el vi (de la denominació d’origen Tarragona), i gaudir d’una típica calçotada en algun dels restaurants de la vila.

Voltants

- Les platges de la Costa Daurada.

- Valls.

- Altafulla.

- Roda de Barà.

- Torredembarra.

- El monestir de Santes Creus, a Aiguamúrcia.
QUÈ HI HA AL VOLTANT?
Salomó
  • Salomó

  • Costa Daurada

  • Salomó
  • Salomó

  • Costa Daurada

També et pot interessar
Grand Tour de Catalunya
Grand Tour de Catalunya