Saldes

Guia de Municipis

L'entorn de la riera Salada, d'on prové el nom del poble, i els corriols i camins que envolten la població són un enteranyinat que fa les delícies dels amants del senderisme. Les vistes sobre el Pedraforca des del poble són espectaculars. Pujant, el mirador del Gresolet ofereix un conjunt de balcons des d'on observar des del Pollegó superior del Pedraforca fins a la Serra d'Ensija. Són nombroses les restes prehistòriques que hi ha al terme, però destaca el dolmen de Molers.



Imprescindibles

- Pujar fins al mirador del Pedraforca.

- Passejar per les restes del castell de Saldes.

- Fer una ruta per les esglésies del municipi (Sant Martí de Saldes, Santa Maria del Castell, Sant Andreu de l'Espà, Sant Ponç de Molers i Sant Antoni de Feners).

- Contemplar el dolmen de Molers.



Suggeriments

  • Comarca: Berguedà
  • Província: Barcelona
  • Localitat: Saldes
  • Extensió: 67
  • Habitants: 326

Situació geogràfica

Saldes s'estén als límits occidentals de la serra del Cadí. El cim del Pedraforca domina tots els racons d’aquest territori tan accidentat. El cim més elevat és el Pollegó Superior del Pedraforca (2.497 metres). La riera de Gresolet drena el terme. A migdia s’alça la serra d’Ensija, amb la Gallina Pelada (2.320 metres) com a punt més alt. Els torrents que solquen aquesta part del municipi van a parar al riu de Saldes, on es troba la capçalera del riu de Valls.

Clima

El clima, mediterrani humit, és força variable i pot presentar temperatures extremes. Les precipitacions són irregulars i solen concentrar-se al mes d’agost.

Activitats econòmiques

La producció lletera és la principal activitat econòmica del municipi: les vaques del lloc tenen moltes pastures a la seva disposició. Els conreus es limiten a petites extensions de farratge, cereals i patates. Es continua explotant el bosc i el bestiar encara que, avui dia, el pilar fonamental de l'economia saldenca són les mines de lignit.

El turisme, atret pel Pedraforca, ha experimentat un fort increment en els darrers anys.

Història

L’assentament de pobladors a l’indret que ocupa actualment Saldes es remunta a la prehistòria, com demostren els jaciments descoberts als voltants del dolmen de Molers. Posteriorment, els ibers també van establir-se per aquests encontorns, i al segle XI ja hi ha referències escrites que parlen del castell de Saldes, en poder des del segle següent dels barons de Pinós, que hi residien durant temporades més o menys llargues.

Els ducs d’Alba van prendre possessió del castell al segle XVI, i poc després se’n va iniciar l’abandó progressiu, coincidint amb la Guerra dels Remences.

La realitat d’un petit poble ramader i forestal es va veure totalment modificada a finals del segle XIX amb l’arribada de l’explotació de les mines de carbó, que van viure la màxima esplendor a mitjan segle XX, quan la població de Saldes va créixer fins a superar el miler d’habitants.

Actualment, la mineria de carbó continua sent el principal motor econòmic del poble, tot i que la ramaderia, la silvicultura i un turisme en ascens també són sectors actius.

Què veure-hi

Les ruïnes del castell del segle XI que hom pot visitar inclouen part de les muralles exteriors, el pati, una gran sala del segle XIII coberta per una volta apuntada i la preciosa ermita de Santa Maria del Castell.

Aquesta era l’església del castell en la seva època i consta d’una petita nau rematada per un absis ovalat. A l’interior hi ha una reproducció de la talla romànica de la Mare de Déu del Castell, perduda durant la Guerra Civil. Segons explica la llegenda, la Verge va salvar de la deshonra una filla del poble a mans del senyor del castell de Saldes, tot transformant-la en coloma per alliberar-la.

A banda de la vila de Saldes, el terme municipal comprèn els veïnats de l'Espà, Feners (amb restes d'un gran casal fortificat medieval), Maçaners i Molers, on es pot visitar el dolmen, testimoni prehistòric a la zona.

A la vall de Gresolet es troben un munt de molins abandonats i camins plens d'encant. Però també n'hi ha que encara funcionen, com el molí de les Flors, amb el seu encisador canal, i el de Maçaners.

El monestir de Sant Sebastià de Sull va ser un important conjunt monàstic medieval del qual avui queden pocs vestigis. De les restes es pot deduir que l'església de planta circular, amb un petit absis semicircular a llevant, estava envoltada per les diverses dependències monacals. El cementiri primitiu conté sepultures del segle X al XII.

Què fer-hi

Dominat pel Pedraforca, al municipi la pràctica de l'escalada i el senderisme són les activitats de lleure més populars. Els antics camins de contrabandistes s'han transformat ara en les rutes per on es pot travessar el Cadí. Al Centre d'Informació de la vila es poden trobar indicacions de les diferents excursions i rutes senderistes que es poden emprendre per la zona.

El Parc de Palomera és una de les iniciatives de turisme actiu amb més embranzida de Saldes. Consta d’un parc de neu durant l’hivern i un parc acrobàtic de cordes entre els arbres, a més de tres itineraris de natura que permeten conèixer els boscos de l’entorn.

Altres opcions per als visitants amb ganes de fer activitats a la natura són l’observació d’aus i les rutes a cavall o amb vehicle tot terreny.

La celebració més destacada del terme municipal té lloc cada juliol al nucli de Maçaners. Es tracta de la Trobada Anual d’Acordionistes, que concentra una variada representació de músics tradicionals de diversos punts d’Europa, amb l’acordió com a protagonista principal.

Per la seva banda, Saldes celebra una animada festa major per Santa Severina, a l’agost, i un interessant mercat medieval al novembre.

Voltants

- Gòsol.

- Vallcebre.

- Santa Maria de Merlès.

- L’església de Sant Vicenç, a Lluçà.
QUÈ HI HA AL VOLTANT?
Saldes
  • Saldes

  • Pirineus

  • Saldes
  • Saldes

  • Pirineus

També et pot interessar
Grand Tour de Catalunya
Grand Tour de Catalunya