Descobrir el Born de la mà d'Almodóvar, Aranda i Woody Allen

Ruta d'art i cultura
Aquest itinerari convida a descobrir els espais del Born més cinematogràfics. Grans produccions han utilitzat l'encant del barri més bohemi de Barcelona. 

El punt de partida d'aquesta ruta és l'estació de França, edifici de començaments del segle XX que durant dècades va exercir el paper de gran terminal ferroviària de la ciutat. Actualment, ocupa un lloc modest en les comunicacions ferroviàries de Barcelona, però continua exhibint els seus amplíssims espais i l'abundància de materials nobles que l'han convertida en un escenari cinematogràfic molt cobejat.

La fisonomia rica i elegant de l'edifici lligava molt bé amb l'atmosfera d'algunes escenes de La ciutat dels prodigis, de Mario Camus, rodada el 1999 i basada en la novel·la d'Eduardo Mendoza. S'hi narra l'ascens social d'un jove ambiciós, interpretat pel francès Olivier Martínez, que brega en la puixant Barcelona de les dues exposicions universals, entre 1888 i 1929.

Just a finals dels anys vint, se situa la història de Les maletes de Tulse Luper, film dirigit pel britànic Peter Greenaway el 2003, amb un repartiment que incloïa Jordi Mollà. En aquesta ocasió, l'estació representava un escenari de la ciutat belga d'Anvers durant l'ocupació nazi.

Aquesta estació també va ambientar algunes seqüències de Fausto 5.0. Aquesta particular visió del mite del doctor Faust va gaudir d'un repartiment que comptava amb Eduard Fernández, Najwa Nimri i l'argentí Miguel Ángel Solá. Un altre actor argentí, Darío Grandinetti, trauria el cap per l'estació durant la filmació de Quiéreme, dirigida el 2006 per Beda Docampo i ambientada en altres escenaris catalans, com la localitat costanera de Sitges.

Una de les darreres aparicions de l'estació de França al cel·luloide es va produir en la pel·lícula Biutiful, rodada a finals del 2008 pel director mexicà Alejandro González Iñárritu i protagonitzada per Javier Bardem. Per aquelles dates, un altre popular actor espanyol, Sergi López, es trobava a la mateixa estació durant el rodatge d'Últimos días del mundo. Aquesta pel·lícula, realitzada pels francesos Arnaud i Jean-Marie Larrieu, també presentava escenes rodades a Reus, Cardona i Tarragona.

La ruta cinematogràfica continua cap a la Llotja del Mar, un interessant edifici neoclàssic que té el seu origen en l'antiquíssima llotja de mercaders. El seu interior, amb una superba escalinata, un ampli pati i elegants salons, allotja la Reial Acadèmia de Belles Arts de Sant Jordi i ha acollit diferents actes vinculats al setè art, com la celebració de la Festa del Cinema Europeu. Aquest esdeveniment, celebrat el 2004, va dur a rellevants cineastes, com Liv Ullman, Wim Wenders o Nikita Mikhalkov, al Saló de Contractacions de la Llotja del Mar. La Llotja ha servit, a més, com a decorat per a alguna escena de Lo mejor que le puede pasar a un cruasán, una esbojarrada comèdia de Paco Mir basada en l'obra de Pablo Tusset, que tenia en el seu repartiment actors com Pablo Carbonell, José Coronado i Nathalie Seseña.

Molt a prop de la Llotja s'alça la basílica de Santa Maria del Mar, un dels millors exponents de l'arquitectura gòtica barcelonina. A escassos metres, el carrer de les Caputxes va servir en la ficció com a lloc de trobada de tres de les actrius que han treballat amb Almodóvar: Marisa Paredes, Cecilia Roth i Candela Peña. L'escena pertany al film Todo sobre mi madre, amb diverses localitzacions barcelonines que el propi director manxec va recórrer abans d'iniciar el rodatge.

El carrer de les Caputxes també va servir com a teló de fons per a una de les divertides escenes de la comèdia Una casa de locos. En aquest film, un dels estudiants que el protagonitzen ha de donar la veu d'alarma sobre l'arribada del xicot de la seva companya de pis.

Des de Santa Maria del Mar, la ruta continua a través del barri del Born, conegut també com la Ribera i considerat, juntament amb el Gòtic, un dels més antics de la ciutat. El 1995, el caràcter popular del barri va ser molt propici per a la filmació d'algunes escenes de Libertarias. Aquesta pel·lícula de Vicente Aranda, interpretada per Victoria Abril, Ana Belén i Ariadna Gil, narrava la lluita de diverses milicianes anarquistes durant la Guerra Civil. El barri es va veure transformat per la presència de barricades, camionetes amb les sigles de la CNT i crits de "Visca la revolució!".

Anys més tard, el 2004, aquest barri tornaria a ser escenari d'una història molt diferent, la que narra El Lobo, un film centrat en la vida d'un infiltrat al grup terrorista ETA. La cinta, basada en fets reals, estava protagonitzada per Eduardo Noriega.

Actualment, el barri del Born és un dels més moderns de la ciutat, gràcies a la presència de galeries d'art, locals de copes i botigues de moda. En el recorregut pel barri no és difícil trobar alguna referència cinematogràfica, com el retrat de l'actriu Uma Thurman, que presideix una botiga de moda al carrer Comerç. O una refinada botiga de xocolates del carrer Princesa freqüentada per l'actriu Rebecca Hall, que interpretava el paper de Vicky a Vicky Cristina Barcelona. Entre els seus carrers més representatius cal destacar el passeig del Born, en el qual transcorre alguna de les escenes de Tardes de Gaudí, el film en el qual Susan Seidelman retia homenatge a nombrosos escenaris de la ciutat comtal.

Una altra de les vies emblemàtiques del Born és el carrer Montcada, que conserva diversos palaus de diferents èpoques, entre ells el que allotja el Museu Picasso, cita indispensable en la visita a Barcelona. L'artista malagueny va residir a la ciutat entre el 1895 i el 1904, una època clau en la seva formació artística, abans d'instal·lar-se a París. El cinema va tenir un lloc destacat en la formació de Picasso i va exercir un paper essencial en l'origen del cubisme. Tant Picasso com el francès Braque van ser molt sensibles al naixement del setè art i van tractar de dur al llenç el moviment que veien a les pantalles de projecció, quan el cinema mut ja començava a ser un espectacle popular.

La ruta continua pel Born fins arribar al seu antic mercat, en la rehabilitació del qual es van trobar restes arqueològiques dels segles XIII al XIX. En els darrers anys, la reforma d'aquest mercat per al seu condicionament com a centre cultural ha estat un dels grans motors de la transformació del barri. A la llarga història del mercat cal sumar-hi la seva aparició a La ciutat dels prodigis.

Des del Born, el darrer trajecte de la ruta condueix al parc de la Ciutadella, on es van ambientar algunes escenes de Tuya siempre. Aquesta pel·lícula de suspens, dirigida per Manuel Lombardero el 2007, tenia un repartiment que incloïa a Rubén Ochandiano, José Coronado i la colombiana Flora Martínez. La trama d'aquest film, guardonat en diversos festivals, està inspirada en la vida de Gloria Cole, una cantant de jazz que va viure i actuar a la Barcelona dels anys seixanta, concretament al famós local Jamboree, de la plaça Reial.

L'accés al parc de la Ciutadella permet gaudir de l'ambient relaxat d'aquest espectacular espai enjardinat, freqüentat també per les càmeres, que han immortalitzat alguns dels seus racons. La Ciutadella deu el nom al seu origen, ja que l'actual parc està situat al lloc d'una antiga ciutadella defensiva erigida el segle XVIII. La fortificació va ser derruïda a finals del segle XIX i a sobre s'hi va traçar el parc, amb motiu de l'Exposició Universal de 1888, època de la qual encara conserva alguns interessants racons.

Dins del recinte es troba el Zoo de Barcelona, que va tenir una de les primeres aparicions a la pantalla gran amb Valentino, film dirigit per Ken Russell el 1977 i interpretat per Leslie Caron i Rudolf Nureyev. Les cròniques expliquen que un dels decorats de la història es va construir en una de les gàbies del zoo.

La vida al zoològic també ha fet acte de presència a la televisió, amb una sèrie de TV3 titulada Zoo i protagonitzada per Mònica López, Llum Barrera i Pep Munné, entre d'altres.

El parc ha tingut altres moments cinematogràfics en l'Umbracle, on es van rodar alguns plans de Tardes de Gaudí, i que ha estat també un escenari privilegiat per a actuacions de jazz a l'estiu. També han passejat pels seus caminals l'equip de Savage Grace, pel·lícula de Tom Kalin protagonitzada per Julianne Moore, i dues de les protagonistes de Vicky Cristina Barcelona, Penélope Cruz i Scarlett Johansson, que van rodar una seqüència davant de la cascada de la Ciutadella.

Una de les darreres pel·lícules que han emprat aquest espai com a decorat natural va ser En la ciudad de Sylvia, dirigida el 2007 per José Luis Guerín, amb un repartiment encapçalat per Pilar López de Ayala.

 • Classificació de la ruta: Cinema, Itinerari cultural
 • Mitjà de locomoció: A peu
 • Nivell de dificultat: Debutants
 • Distància del recorregut: 3 km
 • Durada: 40 min
 • Època de visites: Tot l'any
 • Oficines de turisme: Turisme de Barcelona
 • Província: Barcelona
 • Comarca: Barcelonès
 • Senyalització: No
QUÈ HI HA AL VOLTANT?
Descobrir el Born de la mà d'Almodóvar, Aranda i Woody Allen
 • Descobrir el Born de la mà d'Almodóvar, Aranda i Woody Allen

 • Adreça:Passatge de Gràcia, 105

 • 08008 Barcelona

 • Barcelona / Barcelona

 • Descobrir el Born de la mà d'Almodóvar, Aranda i Woody Allen
 • Descobrir el Born de la mà d'Almodóvar, Aranda i Woody Allen

 • Adreça: Passatge de Gràcia, 105

 • 08008 Barcelona

 • Barcelona / Barcelona

També et pot interessar
Grand Tour de Catalunya
Grand Tour de Catalunya