L'arribada dels romans a Empòrion al segle II aC va ser el punt d'inici de l'establiment i l'extensió de l'Imperi per la nostra geografia. L'antiga Tàrraco va convertir-se al segle I aC en capital de l'anomenada Hispània Citerior (la que comprenia els territoris de l'est peninsular, dels Pirineus a Cartagena). És lògic, doncs, que el llegat conservat a Tarragona sigui un important conjunt arqueològic romà, reconegut per la UNESCO l'any 2000 com a Patrimoni de la Humanitat.
L'itinerari per la Tarragona romana s'inicia per les ruïnes de dins mateix de la ciutat. Així, el primer punt de visita és el circ, construït al segle I dC, durant el regnat de Domicià. En un estat excepcional, se'n conserven algunes voltes de ciment que aguantaven les grades, parts d'aquestes, algunes escales i parts del podi.
La ruta continua pels dos fòrums. El provincial era el marc dels actes de la província i estava format per dues terrasses on hi havia els principals edificis governamentals. El fòrum de la colònia o local, per la seva banda, estava situat a la part baixa i constituïa el centre de la vida política i social de la ciutat, amb els principals edificis administratius i de culte.
Tot seguit es poden visitar les muralles, primera gran construcció dels romans a la zona durant el segle III aC, i les ruïnes de l'amfiteatre, un dels tres grans edificis dedicats als espectacles (a més del circ i el teatre) que distingien qualsevol gran ciutat romana.
El recorregut passa després per la necròpolis paleocristiana, molt a prop del riu Francolí, i després continua per fora de la ciutat. Així, es pot visitar l'aqüeducte de les Ferreres (o pont del Diable), una de les dues construccions que abastien d'aigua la ciutat. Construït al segle I aC, és una de les millors mostres de construcció hidràulica romana que es conserven.
Altres punts imprescindibles són la pedrera del Mèdol, una gran foia de la qual s'extreia roca calcària; l'arc de Berà (Roda de Berà), una construcció honorífica de l'època d'August i un dels vestigis romans més visitats de la zona, i les vil·les dels Munts (Altafulla) i de Centcelles (Constantí).
La Ruta de la Catalunya Romana, però, ens porta també a visitar altres punts d'interès que van ser centres neuràlgics importants de l'Imperi, com Barcelona (l'antiga Barcino), la vil·la romana de Can Terrers, a la Garriga (el Vallès Oriental), o el parc arqueològic de Iesso, a Guissona (la Segarra).
A la capital catalana, el recorregut pel llegat romà passa per tres punts: la muralla romana, l'antiga necròpolis i el Museu d'Història de la Ciutat. La muralla, construïda probablement a les acaballes del segle III dC sobre una altra de més antiga, va fer de Barcelona una de les ciutats fortificades més importants d'Occident. A la part exterior hi ha la necròpolis romana, on hi havia 95 tombes dels segles II-III dC.
La vil·la romana de Can Terrers va ser construïda el segle I dC. Situada a les planes que envolten el massís del Montseny, aquesta vil·la va ser la més important de la zona.
Per acabar, la ciutat romana de Iesso, del segle I, es conserva com un jaciment arqueològic de gran importància, en la qual les muralles, la porta d'entrada, la necròpolis i el Museu Eduard Camps són punts d'obligada visita.
Altres opcions interessants per complementar aquest itinerari són passejar per la via romana de Capsacosta, a la Vall de Bianya, o visitar la colònia grecoromana d'Empúries i la Ciutadella de Roses.
Catalunya Romana
Adreça:Rambla Nova, s/n
43004 Tarragona
Tarragona / Barcelona
Telèfon:977 250 795
E-mail:turisme@tarragona.cat
Catalunya Romana
Adreça: Rambla Nova, s/n
43004 Tarragona
Tarragona / Barcelona
Telèfon:977 250 795
E-mail:turisme@tarragona.cat
Web:https://www.tarragonaturisme.cat