Màxim exponent del modernisme català, bona part de les obres més representatives d'Antoni Gaudí es troben al centre de l'Eixample de Barcelona, especialment al passeig de Gràcia, a la coneguda com l'"illa de la Discòrdia". A la cantonada amb el carrer d'Aragó s'hi pot contemplar la Casa Batlló, una representació de la llegenda de Sant Jordi, i, si continuem pujant, trobem la Casa Milà, batejada popularment com la Pedrera per les seves formes ondulants, a la cantonada amb el carrer Provença. A prop de la plaça d'Urquinaona, també destaca la Casa Calvet, que, tot i ser una construcció més modesta, és plena de detalls per admirar.
Seguint les passes de Gaudí arribarem a la seva peça clau, la basílica de la Sagrada Família, una bíblia arquitectònica inacabada convertida en l'indiscutible símbol de la Ciutat Comtal.
Més enllà dels reconeguts edificis que es poden trobar al barri de l'Eixample, hi ha altres obres interessants de l'arquitecte disperses per la ciutat. Una d'elles és el Palau Güell (1886-1890), al carrer Nou de la Rambla, 3-5, en el qual l'arquitecte va posar en pràctica per primer cop algunes de les seves trencadores idees, que es poden veure sobretot en l'espaiós interior i en les solucions trobades per aprofitar la llum solar. Si ens redirigim de nou cap a la Rambla, es poden admirar els fanals de sis braços de la plaça Reial, que l'Ajuntament va encarregar al jove arquitecte el 1878.
Si ens allunyem del centre, a la Vila de Gràcia, la Casa Vicens s'alça al carrer de les Carolines, 18-24. Construïda entre el 1883 i el 1888, va ser el primer encàrrec important de l'arquitecte i va construir-se amb un estil historicista molt diferent de les obres posteriors. Més amunt, el parc Güell (1900) va ser concebut com una ciutat-jardí residencial, però el projecte no va funcionar i actualment és un parc públic que sembla tret d'un conte de fades. A dins hi ha la Casa-Museu Gaudí, on va viure el mateix arquitecte.
També és interessant el col·legi de les Teresianes (1889-1894), al carrer de Ganduxer, 95-105, al barri de Sarrià-Sant Gervasi, que mostra l'interès de Gaudí per l'art gòtic i les seves solucions estructurals.
Els pavellons de la finca Güell (1884), al número 7 de l'avinguda de Pedralbes, van marcar l'inici de la fructífera relació entre l'arquitecte i l'empresari Eusebi Güell. L'encàrrec consistia a construir dos edificis a l'entrada de la finca i la porta d'entrada, on va dissenyar un drac de ferro forjat.
Ben a prop, la porta de la finca Miralles (1901-1902), al passeig Manuel Girona, 55, mereix una visita abans de continuar el recorregut.
Al peu de la muntanya del Tibidabo, al carrer Bellesguard, 16-20, hi ha la Casa Figueres, també coneguda com torre Bellesguard (1900), on Gaudí va aplicar la seva visió a l'estil neogòtic català.
Ruta Gaudí per Barcelona
Adreça:Rambla de Catalunya, 17-S
08002 Barcelona
Barcelona / Barcelona
Telèfon:933 689 700
Fax:932 853 834
E-mail:info@barcelonaturisme.com
Ruta Gaudí per Barcelona
Adreça: Rambla de Catalunya, 17-S
08002 Barcelona
Barcelona / Barcelona
Telèfon:933 689 700
Fax:932 853 834
E-mail:info@barcelonaturisme.com
Web:http://www.barcelonaturisme.com