La fidelitat de Cervera als Borbons durant la Guerra de Successió va tenir com a premi la construcció de la Universitat, aixecada entre el 1718 i el 1740. Tot i que des del 1842 no hi ha activitat acadèmica, encara s'hi pot visitar el paranimf, l'espai més emblemàtic de l'edifici, on descobrir obres arquitectòniques amb escultures i marbres de colors. La façana de la universitat i els seus patis són dignes d'admirar pel seu estil i la seva acurada majestuositat.
D'altra banda, la capella de la Mare de Déu de l'Incendi va ser l'escenari de les Corts que van resultar en la creació de la Generalitat de Catalunya, sota el regnat de Pere el Cerimoniós.
També és possible apropar-se a visitar l'església de Santa Maria, amagada parcialment per la façana de la paeria, i el campanar, que encara té sis campanes de nom i so diferents que es toquen manualment.
La muralla de Cervera està considerada Bé Cultural d'Interès Nacional i actualment encara encercla part del centre històric de la ciutat. Dins, els carrers guarden records en forma de cases senyorials i representatives del naixement de la Generalitat de Catalunya.
Ruta 1714 - Universitat de Cervera
Terres de Lleida
Ruta 1714 - Universitat de Cervera
Terres de Lleida