Al nucli antic de Rupit trobem vells casals de pedra del segle XVI al XVIII, molts dels quals conserven encara la data i els noms dels fundadors. Tenen bonics portals i entrades, finestres treballades, balconades de fusta i escuts.
Destaquen les dels carrer del Fossar i de l’Església. Al número 12 del carrer del Palau es troba la Notaria Soler, un palau notarial del qual es tenen notícies des del segle XIV. Té la porta principal adovellada amb l'escut de la família Soler.
Al mateix nucli es troba l’església de Sant Miquel Arcàngel (segle XVII). És d’estil barroc amb elements neoclàssics, coronat amb un arc de mig punt, de pedra, amb cinc columnetes còniques. En destaca el retaule, adquirit a Olot el 1878, i el campanar de pedra, construït entre 1786 i 1869.
L’antiga església parroquial, situada al camí de Rupit a mas del Pendís, era la de Sant Joan de Fàbregues. Originària del segle XI, és un edifici romànic d’una sola nau amb tres absis de disposició trevolada i el cimbori octogonal rematat amb lluerna. Fou restaurada el 1976.
Dalt un cim roquer, en un meandre de la riera de Rupit, es troba l’església de Santa Magdalena (segle XVIII), amb porta adovellada i nau de volta de canó.
A Pruit destaca l’església de Sant Andreu. Té un cos romànic, del segle XII, amb un gran portal adovellat, i un campanar renaixentista del segle XVIII fet de pedra picada.
Una altra església destacable és la de Sant Llorenç Dosmunts. Envoltada pel cros del cementiri, prop de camps de conreu, és un edifici romànic del segle XII fet en pedra daurada i amb un ampli campanar d’espadanya. El frontal romànic, amb un pantocràtor central, es conserva al Museu Episcopal de Vic.
A més del nucli històric i les esglésies, els altres elements arquitectònics importants són els ponts i les masies. Entre els ponts destaca el de Can Badaire: situat sobre la riera de Rupit. servia de pas al camí de Rupit a Susqueda i fou reconstruït el 1983.
També cal veure el pont Penjant, construït el 1945 i restaurat el 1994, i el pont de la Sala, medieval, sobre la riera de Rupit i situat sota el mas del mateox nom, al camí entre Rupit i Cantonigròs.
Entre els masos destaca el Bac de Collsacabra, situat al peu de la carretera C-153 i de noble arquitectura. Esmentat ja al segle XIII, té un oratori dedicat a la Mare de Déu del Roser. També són dignes de menció els masos de l’Aulet, la Fontana, el Coll, les Viles o Comajoan.