Roda de Ter

Guia de Municipis

"Pont sobre pont i una església a cada cap" és l'expressió que fan servir els habitants de Roda de Ter per identificar aquesta terra de lletres, poble del poeta Miquel Marti i Pol, el poeta del poble, i d'escriptors com Emili Teixidor i Miquel Obiols. A tocar del massís de les Guilleries i travessada pel riu Ter, un passeig per la ribera ens trasllada al passat industrial d'una vila noble, els orígens de la qual els descobrim al jaciment arqueològic de l'Esquerda, el primer poblat ibèric i medieval. Imprescindibles

- Participar en la ruta literària de Miquel Martí i Pol.

Suggeriments

  • Comarca: Osona
  • Província: Barcelona
  • Localitat: Creu de Codines, la, Roda de Ter
  • Extensió: 2
  • Habitants: 6172

Situació geogràfica

Roda de Ter, municipi de poca extensió a l’extrem de la Plana de Vic, es troba en la zona de contacte amb les Guilleries, a la vall del Ter, poc després que s’ajunti amb el Gurri a l'inici del meandre anomenat l'Esquerda. El terme és pràcticament voltat pel de les Masies de Roda.

Clima

El clima mediterrani de muntanya mitjana, amb tendència continental, presenta abundants precipitacions al llarg de l’any. Els hiverns són freds, sovint amb temperatures extremes i boires que poden persistir durant dies. Els estius són generalment frescos.

Activitats econòmiques

La indústria, força diversificada, té un pes destacat en l’economia del municipi. Existeixen fàbriques tèxtils, adoberies, forja, indústries del sector químic, etc. El sector dels serveis constitueix una peça important en l’economia del municipi.

Història

A final del segle XIII, la població de l’Esquerda va buscar, arran de les lluites feudals, una zona més tranquil·la i més ben comunicada, i va formar un nou nucli al voltant de l’església de Santa Maria: l'actual Roda de Ter.

Aquest enclavament, a la zona de contacte amb les Guilleries i banyat pel riu Ter, és un dels factors que han marcat l’evolució de la localitat.

Durant la segona meitat del segle XVIII es produeix l'inici del desenvolupament industrial de la vila.

Els problemes entre la Roda urbana i la rural van portar a la divisió del municipi el 1805. El terme de Sant Pere de Roda es va dividir entre Roda de Ter i les Masies de Roda.

Què veure-hi

El jaciment de l'Esquerda (segles VIII aC- XIV dC), declarat Bé Cultural d'Interès Nacional el 2006, permet fer un recorregut des de la fortificació ibèrica (carrer i torres de defensa) fins a les dependències medievals (graner, casa del ferrer, església i altres).

Allà trobem el Museu Arqueològic de L'Esquerda. L'exposició permanent mostra la situació geogràfica, les eines i tècniques del treball arqueològic, una col·lecció d'eines de ferro i de ceràmica d'època medieval, i materials d'època ibèrica.

A l’Esquerda, inclosa en aquest municipi i en el de les Masies de Roda, també es poden veure les restes de l'església romànica de Sant Pere, datada de la primera meitat del segle XI i destruïda el 1314.

Què fer-hi

Precisament, la vida de Miquel Martí i Pol fa de nexe de la ruta literària que presenta l’obra del poeta a través del seu paisatge vital i que és un dels principals atractius culturals de la població.

La ruta lliga la literatura amb la vida de Martí i Pol per mitjà de paisatges geogràfics i humans: des de la casa on va néixer fins a la fàbrica on va treballar, passant pels indrets relacionats amb les seves vivències.

La seva empremta també es deixa veure en els premis literaris que demostren la vitalitat cultural del municipi, i que es presenten com un reconeixement i homenatge al poeta i als escriptors, també fills de Roda, Emili Teixidor i Miquel Obiols.

Però l’oferta cultural no es queda només en la figura de Martí i Pol. Al juliol irromp RodaFolk, un festival de música tradicional, amb concerts, balls, espectacles de carrer i animació infantil (i també amb actuacions de grups internacionals que participen en el Festival de Música de Cantonigròs allotjats a Roda). I al setembre arriba la festa major, amb correfocs, cercavila de gegants i capgrossos, concerts i serenates, i el castell de focs.

Els amants de l’esport tenen cita amb la Fira del Pescador el mes de juliol. Dedicada al món de la pesca esportiva, ofereix concursos de pesca per a totes les edats, xerrades, estands comercials, activitats de lleure i mostres gastronòmiques.

Voltants

- Pantà de Sau.

- Les Masies de Roda.

- Espai Natural de les Guilleries-Savassona.

QUÈ HI HA AL VOLTANT?
Roda de Ter
  • Roda de Ter

  • Roda de Ter
  • Roda de Ter

També et pot interessar
Grand Tour de Catalunya
Grand Tour de Catalunya