Riner

Guia de Municipis

Aquest municipi combina a la perfecció l’interès històric amb el natural. S'hi han descobert restes arqueològiques del període neolític, com motlles de coure o destrals.

Als diferents poblets trobem esglésies i masies antiquíssimes, restes d’un castell i un important centre de devoció com és el santuari del Miracle, prop del qual hi ha un interessant dolmen anomenat el Bressol de la Mare de Déu.

El municipi de Riner comprèn cinc nuclis de població: Freixinet, el Miracle, Santa Susanna, Su i Riner, que s’estenen al vessant dret del riu Negre.



Imprescindibles

- Recórrer els camins que uneixen les parròquies.

- Veure les antigues masies.

- Pujar al santuari del Miracle.



Suggeriments

  • Comarca: Solsonès
  • Província: Lleida
  • Localitat: Freixinet, Riner, Su, Miracle, el
  • Extensió: 47
  • Habitants: 294

Situació geogràfica

El terme de Riner s’emplaça en la Depressió Central catalana. Al nord, aquest municipi està limitat pel riu Negre o riera de Solsona, afluent del Cardener. Entre els altiplans que l’envolten cal destacar el tossal del Piu (864 metres) i el turó de Sant Gabriel (863 metres).

Clima

El clima és mediterrani subhumit, de tendència seca i continental. Les temperatures són molt baixes a l’hivern i altes a l’estiu. Les precipitacions, d’altra banda, són regulars bona part de l’any.

Activitats econòmiques

L’agricultura és l’activitat econòmica més destacada del municipi: els conreus principals són els cereals, les patates i el farratge. L’activitat ramadera i la turística acaben de completar l’economia del municipi.

Història

La vall de Riner ha estat habitada des de temps immemorials, com demostren els jaciments arqueològics excavats al municipi. En aquest sentit, les nombroses coves i els megàlits com el dolmen del Bressol de la Mare de Déu han ofert vestigis del neolític.

També el pas dels romans pel terme ha quedat registrat a partir de la necròpoli trobada entre Riner i Santa Susanna.

Els diferents nuclis apareixen documentats per primera vegada a partir del segle XI. Riner va pertànyer als primers membres del llinatge dels Cervera, senyors de Castellfollit de Riubregós, que aviat serien nomenats vescomtes de Bas.

Posteriorment, el comtat de Riner va anar passant a poc a poc a mans dels vescomtes de Cardona, que el van acabar incloent dins la batllia de Cardona. Tant Santa Susanna com Su ja pertanyien anteriorment als Cardona, tot i que a la segona meitat del segle XVII Su va passar a la família Dalmases i Ros, i als jesuïtes de la Cova de Manresa al segle XVIII.

El 1458, una aparició de la Mare de Déu a la zona del Miracle, reconeguda pel bisbe Arnau Roger de Pallars, va situar Riner al mapa. En aquell punt es va construir una església, que es convertiria en un important santuari de devoció mariana. Fins i tot després de la desamortització, l’any 1901, s’hi va instal·lar un priorat benedictí dependent de l’abadia de Montserrat.

Què veure-hi

Del castell de Riner es conserva, al centre de la vila, una gran torre rectangular, d’uns 15 metres d’alçada, utilitzada més com a residència que amb funcions defensives. Prop seu hi ha l’església de Sant Martí, refeta totalment al segle XVIII, i la rectoria. Algunes restes medievals es troben actualment al Museu Diocesà de Solsona.

Al poble de Su hi ha un petit grup de cases que conserven elements decoratius romànics i gòtics. Destaquen la casa Vendrell, propietat dels antics castlans del lloc, la casa Fornells i la casa de Sant Diumenge, ambdues amb capelles d’origen romànic.

A Santa Susanna es troba un hostal d’antiga tradició, Can Ponç, prop de la gran casa de Xixons. Molt proper a Freixinet queda l’important conjunt arquitectònic del santuari del Miracle.

Què fer-hi

Riner s’ha de conèixer passejant pels camins que uneixen els diferents nuclis urbans. Així, per exemple, de Riner es pot anar fins a Santa Susanna seguint la ruta del camí ral antic, i des d’aquí apropar-se al pantà de Sant Ponç i a l’antic molí de Xixons.

L’excursió pot continuar fins a les parròquies de Su i Avellanosa, en un paisatge que combina conreus, granges i masies antigues.

Voltants

- El pantà de Sant Ponç, a Clariana de Cardener.

- La fortalesa de Castellvell, a Olius.

- El santuari de Santa Maria de Pinós.

QUÈ HI HA AL VOLTANT?
Riner
  • Riner

  • Pirineus

  • Riner
  • Riner

  • Pirineus

També et pot interessar
Grand Tour de Catalunya
Grand Tour de Catalunya