Ribera d'Urgellet

Guia de Municipis

Entre barrancs, rius i torrents es troben els pobles i llogarets de Ribera d’Urgellet. Es tracta d’un extens municipi que inclou els antics termes del Pla de Sant Tirs (cap de l’actual municipi), Tost, Arfa i la Parròquia d’Hortó.

En aquesta població es pot gaudir de les excursions pels camins vells i dels productes artesans que encara s’elaboren en algunes masies. A més, hi ha exemples arquitectònics de gran interès, com l’església romànica de Sant Martí de Tost.Imprescindibles

- Fer un itinerari per un camí vell.

- Tastar els productes artesans, com les neules o els formatges.

- Visitar l’església de Sant Martí de Tost.Suggeriments

  • Comarca: Alt Urgell
  • Província: Lleida
  • Localitat: Adrall, Arfa, Castellar de Tost, Pla de Sant Tirs, el, Hostalets de Tost, els, Gramós, Coma de Nabiners, la, Freita, la, Parròquia d'Hortó, la, Bordes d'Arfa, les, Montan de Tost, Nabiners, Sant Pere de Codinet, Sauvanyà, Torà de Tost, Tost
  • Extensió: 107
  • Habitants: 997

Situació geogràfica

Ribera d'Urgellet és un municipi de l'Alt Urgell estès a banda i banda del Segre, aigua avall de la Seu. Comprèn els pobles del Pla de Sant Tirs, la capital, i els termes de Tost, Arfa, Adrall i la Parròquia d'Hortó, que formen un amplíssim municipi.

Clima

El clima és mediterrani, però modificat pel relleu muntanyós. Les precipitacions són més abundants a les cotes més altes. És un clima sec i fred a l'hivern, fresc i plujós a la primavera i a començament d'estiu, calorós i sec al final d'estiu i començament de tardor i fresc i humit a la tardor.

Activitats econòmiques

L'activitat econòmica més important és la ramaderia bovina. L'agricultura es concentra, sobretot, en el conreu de pastures per al bestiar boví. També hi ha arbres fruiters: pomers i cirerers.

A l’extrem nord del municipi es troba l’aeroport de la Seu d’Urgell. Els serveis associats a l’activitat turística han anat incrementant i, en molts casos, les rendes agràries s’han vist complementades per l’agroturisme, o bé, per activitats com l’elaboració de formatges d’alta qualitat.

Història

El primer document històric referent al Pla de Sant Tirs correspon a l’acta de consagració de la catedral d’Urgell, el 839. El topònim fa referència a un màrtir hispànic del segle III.

Pertanyent originàriament al comtat de Pallars, a finals del segle X el comte Sunyer va cedir el Pla de Sant Tirs al bisbat de la Seu, dins el terme del castell de Sas. Malgrat les disputes entre el bisbe i el comte de Castellbò, que van acabar amb la destrucció del castell del Pla de Sant Tirs (1239), la vila va mantenir-se sota el domini de la Seu fins a la fi de l’antic règim.

Tost, un altre dels nuclis històricament importants de Ribera d’Urgellet, està documentat des del 982. El castell de Tost pertanyia a principis del segle XI a Miró, pare del famós cavaller Arnau Mir de Tost. Aquest va comandar les tropes cristianes en la conquesta de la vall d’Àger als sarraïns, un dels episodis clau de la reconquesta a Catalunya. Tost va passar a domini del bisbat al segle XIV.

Arfa, topònim basc, també té una llarga tradició sota domini del bisbat, igual que Adrall i la Parròquia d’Hortó.

Què veure-hi

L’església romànica de Sant Martí de Tost (segle XI) té, a més de les parts originals, alguns elements gòtics i posteriors. S’hi van trobar restes del baldaquí de l’altar (segles XII-XIII), una part de les quals es conserven al Museu Nacional d’Art de Catalunya i una altra part al Museu Episcopal de Vic.

Hi ha més vestigis del romànic al municipi, entre els quals destaquen les esglésies de Sant Fruitós de Fontelles i de Sant Esteve de Sauvanyà, l’ermita de Sant Genís de Tost i les ruïnes de la capella de Sant Pere de la Parròquia.

Què fer-hi

El senderisme té un escenari ideal a Ribera d’Urgellet, gràcies als nombrosos camins vells que unien els nuclis de la zona abans de l’arribada de les carreteres. Alguns dels més interessants per als excursionistes són els que van de Lavansa a la Seu d’Urgell passant per l’antic poble de Tost, el camí vell de Tost al Pla de Sant Tirs o el camí que va a les mines d’Arfa.

Als afores del Pla de Sant Tirs s’ha instal·lat un kàrting, on tothom pot gaudir de les sensacions d’aquesta activitat de lleure.

Per als amants dels dolços, no es poden deixar de tastar les neules artesanals, els menairons del Pla i altres delícies que s’elaboren al Pla de Sant Tirs. A més, es pot gaudir d’una visita comentada per part de l’artesà Miquel Romeu.

I a qui agradin els formatges, al Mas d’Eroles, a Adrall, se’n poden tastar de dos tipus diferents, elaborats artesanalment. Amb cita prèvia, s’hi pot fer també una visita comentada.

Dintre del municipi hi ha part de l’antic aeroport de la Seu d’Urgell, avui transformat en escola de vol, on es fan cursos i alguna sortida turística.

Voltants

- El Parc Natural de l’Alt Pirineu.

- Les pistes d’esquí de fons de Sant Joan de l’Erm, a Montferrer i Castellbò.

- El Parc Olímpic del Segre, a la Seu d’Urgell.

- La catedral de Santa Maria, a la Seu d’Urgell.

- La ruta del romànic, entre Perpinyà i Bassella.

- Els Pontarrons, a Fígols i Alinyà.

QUÈ HI HA AL VOLTANT?
Ribera d'Urgellet
  • Ribera d'Urgellet

  • Pirineus

  • Ribera d'Urgellet
  • Ribera d'Urgellet

  • Pirineus

També et pot interessar
Grand Tour de Catalunya
Grand Tour de Catalunya