Espai Natural Protegit del Delta del Llobregat

Espai Natural Protegit, Reserva Natural Parcial, Xarxa Natura 2000: Zones Especials de Conservació (ZEC), Xarxa Natura 2000: Zones Especials de Protecció per a les Aus (ZEPA)
L'Espai Natural Protegit del Delta del Llobregat protegeix les zones humides de la desembocadura del riu. La majoria de les llacunes, les platges i els aiguamolls estan, a més, condicionats amb aguaits i miradors.

El delta del Llobregat està format per una extensa plana que ocupa 98 quilòmetres quadrats entre el massís del Garraf i Montjuïc i el congost de Sant Andreu de la Barca, al nord. Es forma en una època recent: apareix en èpoques romanes i va creixent fins al segle XIX. Ha tingut diferents boques de riu que amb el temps han anat creant les llacunes litorals.

Es tracta d'un indret molt important per a l'avifauna, ja que és un punt estratègic dins la ruta migratòria de la Mediterrània occidental que uneix Europa i Àfrica. Al Delta s'han citat més de 360 espècies d'ocells, aquesta xifra és una de les més altes d'espècies vistes a la península Ibèrica. És, per a les aus, zona de descans, de muda, d'alimentació, de nidificació o d'hivernada. Es considera una àrea d'importància global en els inventaris científics, ja que acull espècies de conservació prioritària al nostre continent.

Espais Naturals del Riu és el sector situat al marge dret del tram final del riu Llobregat. Ocupa unes 145 hectàrees i hi ha una gran diversitat de flora i fauna. S'hi poden trobar els principals paisatges del Delta: jonqueres, prats humits, pinedes, canyissars, platges i estanys litorals, com ara el de Cal Tet i el de Ca l'Arana. Aquests espais formen un delta en miniatura.

Remolar - Filipines i la platja de Viladecans és un dels espais més emblemàtics, sobretot perquè s'hi observen fàcilment ocells aquàtics, com ara bernats pescaires, corbs marins, ànecs, fredelugues o martinets. A la primavera i a l'estiu els limícoles omplen la maresma. Ocupa 188 hectàrees i inclou l'estany del Remolar, la maresma de les Filipines, la riera de Sant Climent, la pineda de Cal Francès i una part de la platja de Viladecans.

La pineda de Can Camins i la platja del Prat, amb 48 hectàrees, és un espai costaner d'elevat valor biològic, molt escàs a Catalunya. La pineda de pi pinyer creix sobre les antigues dunes de la platja i construeix un magnífic recer per a una gran diversitat de fauna i flora. A la platja es troben algunes espècies amenaçades, que necessiten la vegetació dels sorrals per viure.

Les basses de Can Dimoni són un conjunt de tres llacunes a la zona agrícola de Sant Boi de Llobregat. Amb una extensió total de 31 hectàrees, constitueixen un espai interessant per la biodiversitat que acullen i, especialment, per la funció de dormidor de martinets i esplugabous.

L'estany de la Murtra, entre els municipis de Gavà i Viladecans, ha recuperat part de la seva vegetació típica i, junt amb els camps de conreu, és l'hàbitat d'espècies com el martinet menut, el blauet i el corriol petit. La pineda de la Maiola, a Gavà, conserva exemples de pineda sobre dunes litorals i jonqueres interdunars, i és l'hàbitat de diferents aus forestals.

L'Espai Natural Protegit del Delta del Llobregat es pot visitar i disposa de diversos itineraris equipats amb aguaits i torres mirador per a l'observació de la fauna, la vegetació i el paisatge. A la primavera, tardor i hivern, s'organitzen activitats per a tots els públics.

 • Any declaració: 1987
 • Normativa: DOGC 3005 de 29 d'octubre de 1999
 • Superfície: 969
 • Titularitat: Pública
 • Municipi: Viladecans; Prat de Llobregat, el; Gavà; Sant Boi de Llobregat.
 • Centres d’interpretació: S
 • Tancament anual: Dies 25 i 26 de desembre i 1 i 6 de gener.
 • Horari d'estiu: De dilluns a divendres de 8.00 a 15.00 hores; dissabtes i diumenges de 9.00 a 18.00 hores.
 • Horari d'hivern: De dilluns a diumenge de 9.00 a 18.00 hores.
 • Com arribar-hi: Les coordenades de l'accés als principals espais visitables son: Espais naturals del Riu (N 41º 18' 31,57"; E 2º 6' 42,75"), Espai Natural del Remolar - Filipines i la platja de Viladecans (N 41º 17' 16,91"; E 2º 3' 6.01"), Basses de Can Dimoni (N 41º 18' 37,85"; E 2º 2' 58,09"), Estany de la Murtra i la Pineda de la Maiola (N 41º 16' 24.83" ; E 2º 2' 34.44").
 • Idiomes: Català, Castellà

Instal·lacions

Accessible per a persones amb diversitat funcional

Aules

Mirador

Itineraris senyalitzats

Flora

El delta del Llobregat presenta una gran diversitat de comunitats vegetals. Acull exemples de vegetació dels aiguamolls i dels sorrals costaners, així com àrees molt representatives de pineda litoral de pi pinyer sobre terreny de dunes, amb una gran riquesa en fongs. S'hi han localitzat més de 600 espècies de plantes superiors.

Fauna

L'Espai acull una varietat de fauna molt important, especialment d'aus, tant migratòries com nidificants. Hi destaquen les abundants poblacions de cames llargues, corriols camanegres, corriols petits i cabussets. També són interessants ocells hivernants, en especial els anàtids de diferents espècies, així com el bitó, la baldriga balear i l'àliga pescadora, tres espècies en perill crític d'extinció. Hi ha una població autòctona destacada de tortuga de rierol i de fartet, un peix endèmic. Entre els mamífers, sobresurten els ratpenats.

Rutes

Hi ha diverses rutes a peu i en bicicleta, repartides pels sectors següents: Espais Naturals del Riu, Remolar-Filipines, la Murtra, Basses de Can Dimoni, Pineda de Can Camins i Pineda la Maiola.

Turisme ornitològic

El Consorci de l'Espai ofereix un servei de guiatge ornitològic especialitzat per a observadors d'aus. A més, hi ha 27 miradors i aguaits per poder contemplar els ocells.

Accessibilitat

Classificació de l'espai accessible
Disposa de facilitats per a usuaris amb cadira de rodes
Disposa de facilitats per a persones amb mobilitat reduïda
No disposa de facilitats per a persones amb hipoacúsia / per a hipoacúsics
No disposa de facilitats per cecs i deficients visuals
Tipus d'inspecció
Presencial
QUÈ HI HA AL VOLTANT?
Espai Natural Protegit del Delta del Llobregat
 • Espai Natural Protegit del Delta del Llobregat

 • Adreça:Avinguda Onze de Setembre, 73-75

 • 08820 Prat de Llobregat, el

 • Barcelona / Costa Barcelona

 • Espai Natural Protegit del Delta del Llobregat
 • Espai Natural Protegit del Delta del Llobregat

 • Adreça: Avinguda Onze de Setembre, 73-75

 • 08820 Prat de Llobregat, el

 • Barcelona / Costa Barcelona

 • Telèfon:934 793 201

 • E-mail:administracio@consorcidelta.org

 • Web:www.deltallobregat.cat