Querol

Guia de Municipis

La venerable presència dels arbres monumentals (el Pi de les Quatre Soques i l’Alzina de la Casa Nova) atorga una personalitat especial a aquest municipi, que ofereix unes petjades medievals de primer ordre amb els castells de Querol, de Pinyana o de Saburella.

En l’àmbit festiu, és digne d’esment l’aplec sardanista de Valldossera, ermita del municipi.Imprescindibles

- Visitar el conjunt de castells.
- Anar a l’aplec sardanista de Valldossera.

Suggeriments

  • Comarca: Alt Camp
  • Província: Tarragona
  • Localitat: Esblada, Querol, Valldossera
  • Extensió: 72
  • Habitants: 559

Situació geogràfica

Querol és un municipi de l'Alt Camp que es troba al sector nord-oriental de la comarca, al nord-est de Tarragona i a l’oest de Barcelona. El territori és muntanyós i accidentat pel riu Gaià i diferents torrents com el d’Esblada. Les serres prelitorals de Comaverd al nord-oest i la Plana d´Angosa (Formigossa, 995 metres d’altitud) a l’est, ocupen bona part del municipi.

Clima

El clima és mediterrani amb tendència continental, temperat i suau amb diferències moderades entre les estacions de l’any. Les precipitacions són escasses i es concentren a la primavera i a la tardor. El vent més important és el serè, propi de l'hivern, que pot assolir velocitats considerables.

Activitats econòmiques

Una part important del territori està destinada a pasturatges per ramats ovins, tot i que també hi ha conreus de secà com els cereals, la vinya i l’olivera. El sector serveis té un pes important a causa de l‘elevat nombre d’urbanitzacions i de gent que hi estiueja.

Història

Querol és un municipi antic, documentat des de l’any 988 en una carta de poblament del rei franc Lotari.

Després d’estar sota la jurisdicció del comtat de Barcelona, al segle XIII esdevingué el centre de la baronia de Cervelló, fins que al segle XIV passà a tenir-ne una de pròpia.

Saquejat el 1400, passà a mans de la família Barberà i, posteriorment, de la Saiol, fins al segle XIX.

Què veure-hi

Una de les activitats lúdiques és visitar els castells i torres de guaita que hi ha en tot el municipi. Entre ells s'hi troba el castell de Querol (segle X), que va ser declarat Bé d’Interès Cultural pels elements que conserva, com algunes finestres i diversos arcs de ogivals i de mig punt interessants.

El castell de Pinyana (segle X), prop de la carretera del Pont d’Armentera, tan sols conserva alguns murs, i restes de la capella de Santa Maria de Pinyana, de planta rectangular. Aquest edifici tambe va ser declarat Bé d’Interès Cultural.

Per la seva banda, del de Saburella (segle XII), a la ribera del Gaià, només es mantenen en peu algunes restes del mur i dues torres de planta circular. Pel camí també hi podem veure algunes antigues masies d’arquitectura tradicional en un bon estat de conservació.

L’altre gran punt d’interès del municipi són els dos arbres monumentals: l’anomenat Pi de les Quatre Soques, prop de la carretera de Querol a Montagut, amb un tronc que tot just enlairar-se del terra es divideix en quatre troncs de fins a 20 metres d’alçada, i l’Alzina de la Casa Nova de Bonany, que presenta una robusta constitució i conservació: gairebé 4 metres de diàmetre de tronc i més de 13 metres d’alçària.

Què fer-hi

Com la resta dels municipis de la comarca, Querol ofereix als visitants la tradició sardanista. En aquest sentit, al mes d’abril se celebra un aplec al poble de Valldossera, integrat al municipi. Al voltant del 15 d'agost, se celebra la festa major.

Querol també ofereix una interessant oferta d’hoteleria i restauració.

Per als amants de la natura, el terme ofereix un bon nombre de rutes de senderisme de tots els nivells, com les que s'inclouen dins la sèrie Pels Camins de l'Alt Camp: A l'entorn del Montagut i el puig Formigosa (1 hora 30 minuts i 6,4 quilòmetres), Per la serra de Selmella (2 hores i 9,5 quilòmetres) i Els dominis de Querol i la torre de Pinyana (3 hores 30 minuts i 14,4 quilòmetres).

Voltants

- Monestir de Santes Creus, a Aiguamúrcia.

- Els itineraris de senderisme de Cabra del Camp.

QUÈ HI HA AL VOLTANT?
Querol
  • Querol

  • Costa Daurada

  • Querol
  • Querol

  • Costa Daurada

També et pot interessar
Grand Tour de Catalunya
Grand Tour de Catalunya