Què té Catalunya per inspirar genis universals?

Reservar
A l'univers cultural català, museus, galeries, literatura, arquitectura... orbiten al voltant dels genis universals. Eren sublims en disciplines diferents, compartien haver nascut o viscut a Catalunya i, sobretot, haver-hi deixat per sempre l'empremta de la seva creació.

Els pinzells de Salvador Dalí van posar color al món dels somnis. També oníriques podien resultar les composicions musicals de Pau Casals, algunes convertides en referents de pau. Com Guernica, que era simplement el nom d'un poble fins que Picasso en va fer un crit cubista de denúncia contra el terror de les guerres. Arrelat al paisatge de Mont-roig, Joan Miró el va integrar a la seva obra, combinat amb els objectes quotidians, amb una expressió plàstica no adscrita a cap moviment determinat. Josep Pla, en canvi, va explorar els límits de l'adjectivació. En un camp molt diferent, tot i que guiat per les mateixes inquietuds de descoberta, destacava Antoni Gaudí amb la seva arquitectura orgànica.

Conèixer millor les seves creacions et descobriran la seva personalitat. En alguns casos, hi entraràs literalment, com als edificis modernistes de Domènech i Montaner o Puig i Cadafalch. Els quadres, els llibres, les escultures, prendran un nou sentit quan passegis, vegis, toquis i sentis els racons que els van inspirar o les llars on van créixer els seus autors. Saps per què Catalunya que ha inspirat tants genis universals?
Grand Tour de Catalunya
Grand Tour de Catalunya
Catalunya. Descobreix i viu l'art i la cultura.
Catalunya. Descobreix i viu l'art i la cultura.
desktop_mac tablet_mac picture_as_pdf

Visitar Catalunya et servirà per conèixer directament les millors creacions dels seus genis.

Vols saber més coses dels genis universals?
Veure tots els recursos >>
Veure tots els recursos >>
Ben bé no se sap quin és el motiu que fa que visitar un racó que els va inspirar o descobrir casa seva siguin moments amb un encant tan particular. A Catalunya pots experimentar-los, així com gaudir de l'obra d'aquests genis universals. 
A l'espai Picasso del museu del Càntir es mostren diversos exemplars de càntirs en els quals l’artista va saber plasmar tota l’essència del seu art. (© Turismo Verde S.L.)
Picasso
Considerat un dels genis de tots els temps, Picasso va viure els anys decisius de la seva formació a Catalunya.
Interior de l'església vella, reconvertida en la seu del Centre Miró. (© Miguel Raurich)
Miró
L'art de Joan Miró manté intacta la capacitat de meravella. El grafisme contundent, els colors vius i els signes enigmàtics formen part del paisatge.
Salvador Dalí.    (© Salvador Dalí. All rights reserved)
Dalí
La figura de Salvador Dalí està íntimament relacionada amb l'Empordà: Figueres, la ciutat on va viure la infantesa i on va dissenyar el teatre-museu.
Vista nocturna de part superior la façana de la Casa Batlló d'Antoni Gaudí. (© Imagen M.A.S.)
Gaudí
L'arquitectura d'Antoni Gaudí no deixa mai de sorprendre i de fascinar, bé pels elements estructurals o per l'ús dels materials i l'originalitat dels elements decoratius.
Escultura de Pau Casals en plena interpretació situada a la plaça Nova. És obra de Josep Viladomat. (© Nano Cañas)
Pau Casals
Pau Casals va ser un gran violoncel·lista, i el Vendrell en conserva el llegat: la casa natal, amb els seus objectes personals, i l'Auditori Pau Casals, que programa actuacions i concerts.
Ruta Puig i Cadafalch: la torre de la familia Raventós obre les seves portes per primer cop   (© Codorniu Raventós)
Puig i Cadafalch
Al final del segle XIX, l'escola catalana d'arquitectura va rebutjar la tradició clàssica per reivindicar la modernitat del gòtic. Josep Puig i Cadafalch el va prendre com a model per construir residències, cases d'habitatges i edificis industrials.
Visita els seus museus
Veure tots els recursos >>
Veure tots els recursos >>
Els seus objectes quotidians, els paisatges que els inspiraven, els amics, l'evolució de la seva obra... Són elements que donen forma a l'obra artística dels genis universals. Descobreix-los als seus museus per entendre millor l'artista. 
Interior de l'església vella, reconvertida en la seu del Centre Miró. (© Miguel Raurich)
Centre Miró de Mont-Roig del Camp
Centre d'interpretació de Joan Miró en relació amb Mont-roig, que acull reproduccions de quadres de l'artista, un tapís original, vídeos sobre seva vida al poble i el testimoni de persones que el van conèixer.
Pati del Palau Aguilar, seu del Museu Picasso. (© Imagen M.A.S.)
Museu Picasso
Situat en un complex de palauets gòtics, el Museu Picasso de Barcelona custodia una valuosa i representativa col·lecció d'obres de Pablo Picasso. Entre d'altres, es poden contemplar Ciència i caritat, L'Arlequí o la col·lecció de Las Meninas.
Plaça de l'Ajuntament i façana principal de l'església de Sant Joan. (© Miguel Raurich)
Centre Picasso d'Horta de Sant Joan
El Centre Picasso acull l’exposició de l’obra picassiana i explica les vivències de les dues estades del pintor al poble. Acull les reproduccions facsímils de totes les obres que l’artista va crear a Horta.
Jardins de la Fundació Joan Miró.  (© Imagen M.A.S.)
Fundació Joan Miró
La Fundació Joan Miró es va inaugurar el 1975 i, per desig exprés de l’artista, es va convertir en un centre de promoció de l’art contemporani que programa exposicions temporals, conferències, seminaris, tallers i teatre infantil.
Sala Palau del Vent al Teatre-Museu Dalí.  (© Imagen M.A.S.)
Teatre-Museu Dalí
Dalí en persona va projectar i dissenyar aquest teatre-museu. Ubicat a Figueres (Costa Brava), la seva ciutat natal, l'empremta del geni de Dalí és visible en l'atmosfera onírica i surrealista que envolta tot l'edifici, i en obres tant emblemàtiques com Galatea de les esferes o instal·lacions fetes a mida per l'artista.
Detall de la Torre Galatea, al Teatre-Museu Dalí, casal del segle XVII que conserva les úniques restes que queden visibles de l'antiga muralla medieval que defensava la vila de Figueres. (© Nano Cañas)
Fundació Gala-Salvador Dalí
La Fundació Gala-Salvador Dalí consta de tres museus, tots a la Costa Brava: el Castell de Púbol, seu de la fundació, el Teatre-Museu Dalí a Figueres, i la Casa-Museu Salvador Dalí a Portlligat.
Interior de la biblioteca de la Fundació Antoni Tàpies. Está ubicada en la calle Aragó, entre Paseo de Gracia y Rambla de Catalunya. Es un edificio modernista, obra del arquitecto Lluís Domènech i Montaner, proyectado en 1879 y contruído entre 1881 y 1885.  (© Imagen M.A.S.)
Fundació Antoni Tàpies
La Fundació Antoni Tàpies, que va ser creada pel mateix artista per promoure l’art modern i contemporani, disposa de la col·lecció més completa d’obres d’aquest reconegut artista, amb més de 300 peces de tots els seus períodes artístics.
Vista nocturna de la façana principal del Centre Gaudí de Reus, ubicat a la plaça del Mercadal, al centre històric. (© Miguel Raurich)
Gaudí Centre Reus
Centre museístic dedicat a Antoni Gaudí, fill predilecte de la ciutat. L'exposició fa un recorregut per la vida de l'artista i la seva relació amb Reus, i una aproximació al seu mètode creatiu. A més, ofereix la possibilitat d'interactuar amb la seva obra gràcies a una avançada tecnologia audiovisual.
Família sortint cap al mirador de la Casa-Museu Pau Casals, a davant de la platja de Sant Salvador, al Vendrell. (© Casa-Museu Pau Casals)
Casa-Museu Pau Casals
Museu dedicat a la figura de Pau Casals, situat a la casa d'estiueig que el cèlebre músic i compositor es va fer construir enfront del mar a la platja de Sant Salvador. Una visita que permet descobrir la vida i el llegat humà d'un dels músics més importants del segle XX i, alhora, gaudir d'un espai patrimonial únic. 
Casa-museu modernista Domènech i Montaner  (© Imagen M.A.S.)
Casa-Museu Lluís Domènech i Montaner
La casa que l'arquitecte modernista Domènech i Montaner va construir a Canet de Mar, juntament amb la masia Rocosa, són la seu d'un interessant museu dedicat a la seva figura. De manera regular es programen exposicions relacionades amb l'artista i el modernisme.
Detall d’una finestra modernista a la casa d’estiueig Puig i Cadafalch (1897-1905), obra de l’arquitecte modernista Josep Puig i Cadafalch, al municipi d’Argentona. 
 (© Nano Cañas)
Casa Puig i Cadafalch
La casa està situada a la plaça de Vendre d'Argentona. És el lloc on l'arquitecte estiuejava des de petit. Va esdevenir el seu refugi en tornar de l'exili a França, després de la Guerra Civil.
Gent travessant l'aqüeducte de les Ferreres o Pont del Diable, obra d'enginyeria civil de l'època romana situada al marge esquerra del riu Francolí, des d'on canalitzava l'aigua fins a Tarraco. (© Lluís Carro)
Aqüeducte de les Ferreres - Pont del Diable
L'aqüeducte de Les Ferreres és l'atracció principal d'aquest parc. Anomenat també Pont del Diable, fa més de 200 metres de llarg i es troba en la marge esquerra del riu Francolí, des d'on canalitzava l'aigua fins a Tarraco.
OnEx. Barcelona, Gelida
Paraules ClauParaules Clau
A
B
C
Ç
D
E
F
G
H
I
J
K
L
M
N
O
P
Q
R
S
T
U
V
W
X
Y
Z
#
Casa-Museu Pau CasalsCasa-Museu Pau Casals
Casa-Museu Pau Casals
Vendrell, el / Costa Daurada
AvingudaPalfuriana67Vendrell, el43880
Museu dedicat a la figura de Pau Casals, situat a la casa d'estiueig que el cèlebre músic i compositor es va fer construir enfront del mar a la platja de Sant Salvador. Una visita que permet descobrir la vida i el llegat humà d'un dels músics més importants del segle XX i, alhora, gaudir d'un espai patrimonial únic. 
Casa Museu Jacint VerdaguerCasa Museu Jacint Verdaguer
Casa Museu Jacint Verdaguer
Folgueroles / Paisatges Barcelona
Una visita a la Casa Museu Verdaguer permet apropar-se a la figura i obra del poeta Jacint Verdaguer.
Casa Puig i CadafalchCasa Puig i Cadafalch
Casa Puig i Cadafalch
Argentona / Costa Barcelona
Plaçade Vendres/nArgentona08310
La casa està situada a la plaça de Vendre d'Argentona. És el lloc on l'arquitecte estiuejava des de petit. Va esdevenir el seu refugi en tornar de l'exili a França, després de la Guerra Civil.
Casa-Museu Lluís Domènech i MontanerCasa-Museu Lluís Domènech i Montaner
Casa-Museu Lluís Domènech i Montaner
Canet de Mar / Costa Barcelona
La casa que l'arquitecte modernista Domènech i Montaner va construir a Canet de Mar, juntament amb la masia Rocosa, són la seu d'un interessant museu dedicat a la seva figura. De manera regular es programen exposicions relacionades amb l'artista i el modernisme.
Centre Picasso d'Horta de Sant JoanCentre Picasso d'Horta de Sant Joan
Centre Picasso d'Horta de Sant Joan
Horta de Sant Joan / Terres de l'Ebre
Plaçade l'Església3Horta de Sant Joan43596
El Centre Picasso acull l’exposició de l’obra picassiana i explica les vivències de les dues estades del pintor al poble. Acull les reproduccions facsímils de totes les obres que l’artista va crear a Horta.
Col·leció local de la MarinaCol·leció local de la Marina
Col·leció local de la Marina
Vilassar de Dalt / Costa Barcelona
AvingudaEduard Ferrés i Puig31Vilassar de Dalt08340
Museu dedicat a la història del món del mar i la nàutica des del segle XVIII fins a l'actualitat. Està situat a la masia coneguda com La Sènia del Rellotge, un singular edifici modernista d'Eduard Ferrés i Puig.
DalíDalí
Dalí
/
   
La figura de Salvador Dalí està íntimament relacionada amb l'Empordà: Figueres, la ciutat on va viure la infantesa i on va dissenyar el teatre-museu.
Domènech i MontanerDomènech i Montaner
Domènech i Montaner
/
   
Lluís Domènech i Montaner va ser precursor del racionalisme arquitectònic, amb estructures diàfanes i amb un ús modern dels bastiments de ferro i d...
Fundació Antoni TàpiesFundació Antoni Tàpies
Fundació Antoni Tàpies
Barcelona / Barcelona
La Fundació Antoni Tàpies, que va ser creada pel mateix artista per promoure l’art modern i contemporani, disposa de la col·lecció més completa d’obres d’aquest reconegut artista, amb més de 300 peces de tots els seus períodes artístics.
Fundació Gala-Salvador DalíFundació Gala-Salvador Dalí
Fundació Gala-Salvador Dalí
Figueres / Costa Brava
CarrerPujada al Castell28Figueres17600
La Fundació Gala-Salvador Dalí consta de tres museus, tots a la Costa Brava: el Castell de Púbol, seu de la fundació, el Teatre-Museu Dalí a Figueres, i la Casa-Museu Salvador Dalí a Portlligat.
Fundació Joan MiróFundació Joan Miró
Fundació Joan Miró
Barcelona / Barcelona
La Fundació Joan Miró es va inaugurar el 1975 i, per desig exprés de l’artista, es va convertir en un centre de promoció de l’art contemporani que programa exposicions temporals, conferències, seminaris, tallers i teatre infantil.
Fundació Josep PlaFundació Josep Pla
Fundació Josep Pla
Palafrugell / Costa Brava
Fundació situada a la casa natal de l'escriptor empordanès Josep Pla. A més de conservar la seva biblioteca privada, el centre promou el coneixement de la seva obra a través de visites guiades, conferències, exposicions i tallers. 
Fundació PalauFundació Palau
Fundació Palau
Caldes d'Estrac / Costa Barcelona
Inaugurada l'any 2003, la Fundació Palau té com a objectiu conservar, exhibir i difondre el fons documental i artístic que el poeta i assagista Josep Palau i Fabre va anar aplegant al llarg dels anys, especialment al voltant de la figura de Picasso.
GaudíGaudí
Gaudí
/
   
L'arquitectura d'Antoni Gaudí no deixa mai de sorprendre i de fascinar, bé pels elements estructurals o per l'ús dels materials i l'originalitat dels elements decoratius.
MiróMiró
Miró
/
   
L'art de Joan Miró manté intacta la capacitat de meravella. El grafisme contundent, els colors vius i els signes enigmàtics formen part del paisatge.