INICI
DESCOBREIX

Museus i patrimoni

Reservar
La cultura forma part de l'ADN català. A gairebé tots els racons del territori hi ha un museu per visitar. Alguns atrauen visitants de tots els racons del planeta: pots contemplar la millor col·lecció de pintura mural romànica del món, gaudir de la mirada més detallada i personal de l'obra de Salvador Dalí o viure la inquietud artística de grans genis universals com Pablo Picasso, Joan Miró o Antoni Tàpies. Però a Catalunya hi ha altres tipus de museus que et poden interessar.

Les arrels de la cultura catalana

Conservar i recrear la cultura popular, la quotidiana, és l'objectiu de petits museus de temàtica molt variada: n'hi ha de dedicades a la pagesia, a la vida rural, al suro, al vi, a la ceràmica, a la pesca... Són un bon lloc per descobrir les arrels culturals catalanes.

Patrimoni UNESCO per tot el territori
Catalunya protegeix i preserva el seu patrimoni. Fruit d'aquest treball, ha obtingut tretze reconeixements de Patrimoni de la Humanitat de la UNESCO, bona part dels quals són edificis modernistes. Barcelona concentra bona part d'aquestes obres modernistes, creades per Antoni Gaudí i Lluís Domènech i Montaner. Passejant pels seus carrers es poden apreciar els edificis que la burgesia catalana va fer aixecar.

Són un exemple les obres de Gaudí, com La Pedrera i la Sagrada Família, o les de Domènech i Montaner, l'Hospital de Sant Pau i el Palau de la Música Catalana. Altres edificis o parcs modernistes amb reconeixement de la UNESCO són el Palau Güell, el Park Güell, la Casa Vicens, la Casa Milà i la cripta de la Colònia Güell.

El monestir de Poblet, panteó dels reis catalans, va ser el centre neuràlgic de la Catalunya medieval. Un símbol històric i cultural també reconegut per la UNESCO, com el conjunt arqueològic de Tàrraco. Tarragona conserva gairebé intacta la petjada de l'imperi romà. I si encara vols viatjar més enrere en el temps, pots reviure els orígens de la humanitat als jaciments d'art rupestre de la Roca dels Moros del Cogul o de la serra de la Pietat a Ulldecona.

El patrimoni religiós català
L'església catòlica ha tingut un pes molt important en la cultura catalana. Prova del seu paper és el patrimoni religiós que es conserva a tot Catalunya. En són els paradigmes més significatius la Sagrada Família, Montserrat, Sant Pere de Rodes i el patrimoni disseminat per tot Catalunya, una gran part vinculat a la iniciativa dels bisbats Catalonia Sacra, amb què pots visitar bona part del patrimoni català vinculat a l'església catòlica.

T'animes a fer una visita cultural?
#CatalunyaExperience nº3
Revista #CatalunyaExperience nº3
desktop_mac tablet_mac picture_as_pdf
Revista #CatalunyaExperience Nª2
Revista #CatalunyaExperience Nª2
desktop_mac tablet_mac picture_as_pdf
#CatalunyaExperience nº1
Revista #CatalunyaExperience nº1
desktop_mac tablet_mac picture_as_pdf

La cultura forma part de l’ADN català. Museus de genis universals o edificis Patrimoni de la Humanitat són alguns dels atractius de Catalunya.

Museus
Veure tots els recursos >>
Veure tots els recursos >>
Descobreix l'activitat cultural catalana a través dels seus museus. Aquests en són alguns:
Sala Palau del Vent al Teatre-Museu Dalí.  (© Imagen M.A.S.)
Teatre-Museu Dalí
Dalí en persona va projectar i dissenyar aquest teatre-museu. Ubicat a Figueres (Costa Brava), la seva ciutat natal, l'empremta del geni de Dalí és visible en l'atmosfera onírica i surrealista que envolta tot l'edifici, i en obres tant emblemàtiques com Galatea de les esferes o instal·lacions fetes a mida per l'artista.
Jardins de la Fundació Joan Miró.  (© Imagen M.A.S.)
Fundació Joan Miró
La Fundació Joan Miró es va inaugurar el 1975 i, per desig exprés de l’artista, es va convertir en un centre de promoció de l’art contemporani que programa exposicions temporals, conferències, seminaris, tallers i teatre infantil.
Pati del Palau Aguilar, seu del Museu Picasso. (© Imagen M.A.S.)
Museu Picasso
Situat en un complex de palauets gòtics, el Museu Picasso de Barcelona custodia una valuosa i representativa col·lecció d'obres de Pablo Picasso. Entre d'altres, es poden contemplar Ciència i caritat, L'Arlequí o la col·lecció de Las Meninas.
Exterior del Museu Nacional d'Art de Catalunya  (© Imagen M.A.S.)
Museu Nacional d'Art de Catalunya
El Museu Nacional d'Art de Catalunya és un dels museus més importants de Catalunya i conserva peces de l’art català i mundial des del segle XI fins a mitjan segle XX que abasten des de l’escultura i la pintura fins a la fotografia i els gravats.
Gent asseguda en terrasses al voltant del Museu d'Art Contemporani de Barcelona (MACBA). Ubicat en ple barri del Raval, dóna cabuda als diversos corrents artístics sorgits a la segona meitat del segle XX. (© Nano Cañas)
Museu d'Art Contemporani de Barcelona (MACBA)
El MACBA, que va ser inaugurat el 1995, dóna cabuda als diversos corrents artístics sorgits a la segona meitat del segle XX, i posa una especial atenció als artistes catalans i a les tendències que més han influït en l'art contemporani a Catalunya.
Pati del Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB).    (© CPT França High Fidelity Collective)
Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB)
El CCCB disposa d’un auditori, tres sales d’exposicions, tres aules i diversos espais polivalents on s’organitzen tota mena de manifestacions artístiques i culturals, com festivals de cinema alternatiu, mostres de documentals o conferències.
Equipaments patrimonials
Veure tots els recursos >>
Veure tots els recursos >>
Els aficionats a la cultura trobareu a Catalunya una gran varietat d'equipaments patrimonials. Alguns d'ells reconeguts fins i tot per la UNESCO com a Patrimoni de la Humanitat. Pren-ne nota.
Dues de les torres de la façana de la Passió i obres de construcció de la nau central de l'església, projectades per Antoni Gaudí, al Temple Expiatori de la Sagrada Família a Barcelona. (© Imagen M.A.S.)
Basílica de la Sagrada Família
Antoni Gaudí va acceptar l'encàrrec de continuar una església d'estil neogòtic donant-li un caràcter monumental. Quan el temple estigui enllestit tindrà tres façanes: la del Naixement de Crist, la de la Passió i mort i la de la Glòria. Les quatre torres de cada façana simbolitzen els dotze apòstols.
Façana de l'hospital de Sant Pau a Barcelona   (© Robert Ramos High Fidelity Collective)
Sant Pau Recinte Modernista
És l'obra més coneguda de l'arquitecte Lluís Domènech i Montaner i una de les obres mestres del modernisme català. Es tracta d'una enorme superfície enjardinada amb diversos pavellons, que des dels inicis va allotjar un hospital.
Amfiteatre romà.  (© Imagen M.A.S.)
Tàrraco. Conjunt romà de Tarragona
L'any 2000 va ser declarat Patrimoni de la Humanitat per la Unesco. Cal destacar l'espectacular amfiteatre (segle II), on es feien lluites de gladiadors; el fòrum de la colònia (segle I a. C.); les muralles romanes, i la necròpolis paleocristiana.
Vista nocturna de la Casa Milà o La Pedrera, obra modernista d'Antoni Gaudí (1906-1912), al Passeig de Gràcia de Barcelona. (© Imagen M.A.S.)
Casa Milà. La Pedrera
La Casa Milà és un edifici modernista obra d'Antoni Gaudí que data del 1905-1911 i que va significar una ruptura absoluta amb els esquemes del seu temps. Al costat de l'estructura de pedra, hi destaquen les balconades de ferro forjat.
Fòrum de la ciutat romana al parc arqueològic d'Empúries.  (© Imagen M.A.S.)
Conjunt arqueològic d'Empúries
Està format per quatre zones: la ciutat vella o paleàpoli, la neàpoli, la ciutat romana i el poblat d'indigets. Cap al segle II dC el conjunt va ser progressivament abandonat. El Museu d'Arqueologia de Catalunya organitza diverses activitats.
Llac i exterior del palau.   (© Jardí Històric Parc Samà High Fidelity Collective)
Parc Samà. Jardí Artístic
És un dels indrets més fascinants del municipi i està molt vinculat a la vida de molta gent de Cambrils i de tota la comarca. El conjunt posseeix una gran bellesa i harmonia tant arquitectònica com paisatgística.
Vestíbul de la Casa Amatller.  (© Imagen M.A.S.)
Casa Amatller
Obra de l'arquitecte Puig i Cadafalch, va ser construïda l'any 1900. En destaca la façana, guarnida amb elements neogòtics i flamencs i rematada per un sostre escalonat. Al vestíbul s'hi poden contemplar la gran quantitat de columnes, els fanals de bronze i l'elegant escalinata coberta per una espectacular vidriera.
Vista exterior de la Casa de les Punxes, d'estil neogòtic centreeuropeu, amb un cert aspecte de castell de conte de fades, ha estat encertadament etiquetada com a castell medieval urbà. (© Casa de les Punxes)
Casa Terrades o de les Punxes
Deu el nom a les quatre torres cilíndriques que la coronen. Projectada per Puig i Cadafalch entre el 1903 i el 1905, uneix tres cases en un sol edifici i és d'estil neogòtic centreeuropeu, amb cert aspecte de castell de conte de fades.
Cripta Gaudí de nit (© ALS)
Cripta Gaudí - Colònia Güell
És la cripta que es va aixecar a la Colònia Güell de la mà d'Antoni Gaudí, que hi havia projectat inicialment una gran església. Es considera una de les seves obres més importants per la seva complexitat i perquè hi va provar moltes de les idees que després incorporaria a la Sagrada Família.
OnEx. Barcelona, Gelida
Paraules ClauParaules Clau
A
B
C
Ç
D
E
F
G
H
I
J
K
L
M
N
O
P
Q
R
S
T
U
V
W
X
Y
Z
#
Casa AmatllerCasa Amatller
Casa Amatller
Barcelona / Barcelona
Passeigde Gràcia41Barcelona08007
Obra de l'arquitecte Puig i Cadafalch, va ser construïda l'any 1900. En destaca la façana, guarnida amb elements neogòtics i flamencs i rematada per un sostre escalonat. Al vestíbul s'hi poden contemplar la gran quantitat de columnes, els fanals de bronze i l'elegant escalinata coberta per una espectacular vidriera.
Casa-Museu Pau CasalsCasa-Museu Pau Casals
Casa-Museu Pau Casals
Vendrell, el / Costa Daurada
AvingudaPalfuriana67Vendrell, el43880
Museu dedicat a la figura de Pau Casals. Està situat a la casa que el cèlebre músic i compositor es va fer construir, el 1909, enfront del mar a la platja de Sant Salvador. Ofereix un recorregut per la seva vida professional i privada.
Castell i Museu del Castell de PeraladaCastell i Museu del Castell de Peralada
Castell i Museu del Castell de Peralada
Peralada / Costa Brava
Construït a finals del segle XIII segons cànons gòtics, va ser restaurat a finals del XIX, motiu pel qual avui presenta l'aspecte d'un castell d'estil francès i no pas gòtic. El Museu del Castell, que es troba en una construcció veïna, el convent del Carme, inclou el Museu del Vidre, el Museu del Vi i la Biblioteca.
Catalunya en MiniaturaCatalunya en Miniatura
Catalunya en Miniatura
Torrelles de Llobregat / Costa Barcelona
#Can Balasch de Baixs/nTorrelles de Llobregat08629
Catalunya en miniatura és el parc de maquetes més extens d'Europa i un dels més grans del món. Compta amb 147 maquetes d'edificis de tot Catalunya, a més dels edificis projectats per Gaudí fora del territori català.
Catedral de Barcelona. Catedral de la Santa CreuCatedral de Barcelona. Catedral de la Santa Creu
Catedral de Barcelona. Catedral de la Santa Creu
Barcelona / Barcelona
Excepte la façana -construïda a finals del segle XIX amb estil neogòtic- la resta de l'edifici és d'entre els segles XII i XV, i és d'estil gòtic. A l'interior hi ha tres naus que destaquen per la seva amplitud i alçada gràcies als esvelts pilars característics del gòtic català.
Centre d'Interpretació de la Mel d'ArnesCentre d'Interpretació de la Mel d'Arnes
Centre d'Interpretació de la Mel d'Arnes
Arnes / Terres de l'Ebre
Espai de divulgació i exposició sobre la mel, la cultura i la tradició que envolta aquest món i que reforça el vincle identitari d'Arnes amb aquesta tradició centenària. Va ser remodelat el 2016 i utilitza les noves tecnologies.
Centre del Romànic de la Vall de BoíCentre del Romànic de la Vall de Boí
Centre del Romànic de la Vall de Boí
Vall de Boí, la / Pirineus
Carrerdel Batalló5Vall de Boí, la25528
El Centre del Romànic de la Vall de Boí, ubicat a la població d'Erill la Vall, és l’entitat encarregada de gestionar aquest conjunt patrimonial, declarat Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO l'any 2000.
Centre d’Observació de l’Univers. Parc Astronòmic Montsec (PAM)Centre d’Observació de l’Univers. Parc Astronòmic Montsec (PAM)
Centre d’Observació de l’Univers. Parc Astronòmic Montsec (PAM)
Àger / Terres de Lleida
Les condicions úniques de qualitat que ofereix el cel fan possible la recerca, la formació i la divulgació de l'astronomia que realitza el Parc Astronòmic del Montsec, amb activitats com una exposició permanent, el planetario o un parc.
Ecomuseu dels Pastors de la Vall d'ÀssuaEcomuseu dels Pastors de la Vall d'Àssua
Ecomuseu dels Pastors de la Vall d'Àssua
Sort / Pirineus
Museu dedicat a la figura del pastor, un dels oficis tradicionals amb més arrelament de la vall d'Àssua. Al llarg de la visita s'aprofundeix en la història del pasturatge i en com les noves tecnologies l'han anat transformant.
Gaudí Centre ReusGaudí Centre Reus
Gaudí Centre Reus
Reus / Costa Daurada
Centre museístic dedicat a Antoni Gaudí, fill predilecte de la ciutat. L'exposició fa un recorregut per la vida de l'artista i la seva relació amb Reus, i una aproximació al seu mètode creatiu. A més, ofereix la possibilitat d'interactuar amb la seva obra gràcies a una avançada tecnologia audiovisual.
Jardí Botànic MarimurtraJardí Botànic Marimurtra
Jardí Botànic Marimurtra
Blanes / Costa Brava
L'any 1921 Carl Faust va fundar el jardí botànic Marimurtra amb l'objectiu d'incrementar i ampliar els coneixements al voltant de les plantes i els paisatges mediterranis. Un espai per explorar la diversitat d'espécies vegetals del món en un entorn privilegiat.
La PedreraLa Pedrera
La Pedrera
Barcelona / Barcelona
Passeigde Gràcia,92Barcelona08008
La Pedrera és un dels edificis més icònics de l'obra de Gaudí. També és un dels més ben conservats, ja que disposa de diversos espais on es pot observar l'estil original de la casa, com "el Pis", i on es poden realitzar tot tipus d'activitats.
Museu Diocesà de BarcelonaMuseu Diocesà de Barcelona
Museu Diocesà de Barcelona
Barcelona / Barcelona
CarrerPla de la Seu7Barcelona08002
El Museu Diocesà conserva i exposa un valuós fons artístic de pintura, escultura, orfebreria, teixit i indumentària, ceràmica i forja que permet il·lustrar la història de la diòcesi de Barcelona.
Museu Episcopal de VicMuseu Episcopal de Vic
Museu Episcopal de Vic
Vic / Paisatges Barcelona
En ple centre de Vic, al costat de la catedral de la ciutat, es troba aquest museu dedicat a l'art medieval. Custòdia gairebé 30.000 peces de pintura, escultura, orfebreria, forja, vidre i ceràmica a través de les quals s'efectua un recorregut per la història de l'art litúrgic català.
Museu Romàntic Can PapiolMuseu Romàntic Can Papiol
Museu Romàntic Can Papiol
Vilanova i la Geltrú / Costa Barcelona
L'elegant residència Can Papiol, construïda a principis del segle XIX, acull un museu costumista en el qual es pot veure com vivien les classes acomodades del període romàntic català.