Catalunya amb ritme: esdeveniments musicals

Reservar
Els esdeveniments musicals marquen el compàs del calendari cultural català. L'arxiconeguda música pop-rock, l'electrònica, la música clàssica o els sons més tradicionals prenen l'escenari musical (enllaç a l'agenda musical del catalunya.com) al llarg de l'any. Òpera, música clàssica i altres gèneres musicals ocupen els escenaris dels grans auditoris catalans.

Tens ganes d'anar de festival?
Catalunya és terra de festivals musicals, alguns de prestigi mundial. Des del 1995 el Primavera Sound està marcat en vermell a l'agenda dels seguidors internacionals de la música pop i rock. Per als aficionats a la música electrònica i la creació digital l'assistència al Sónar és un bàsic de la seva agenda musical. El bon temps de l'estiu permet la celebració a l'aire lliure de festivals destacats, com el Festival de Cap-Roig, el de Peralada, el de Porta Ferrada o el dels Jardins de Pedralbes, que compten amb la presència d'estrelles internacionals de la música.

Música clàssica
El Vendrell, la terra de Pau Casals, un dels violoncel·listes i directors d'orquestra més rellevants de la història, és una parada regular dels millors intèrprets i directors d'òpera i música clàssica, així com d'orquestres internacionals. El festival de música clàssica porta el seu nom.

Per als amants de Schubert, Vilabertran organitza a l'agost la Schubertíada en un espai tan acollidor com el monestir de la vila empordanesa. I per als amants de la música clàssica i l'arquitectura, els monestirs de la Ruta del Cister ofereixen un cicle de concerts els mesos de juliol i agost. No et perdis l'oportunitat d'acostar-te als Pirineus i gaudir del Festival de Música Antiga dels Pirineus.

Fora de l'estiu, les melodies clàssiques sedueixen els amants de la música clàssica en escenaris tan simbòlics com el Gran Teatre del Liceu, el Palau de la Música Catalana o l'Auditori.

La tradició
La sardana s'ha convertit en el símbol de la identitat catalana des de mitjans del segle XIX. Però la música tradicional és molt més àmplia. Té exemples tan destacats com el Llibre Vermell de Montserrat, passant pels balls i músiques tradicionals, les havaneres amb origen en les travessies dels soldats catalans que anaven a lluitar a la Cuba del 1898, els cors de Josep Anselm Clavé, entre els quals destaca l'Orfeó Català, o fins i tot la rumba catalana.

Catalunya sona, sent la seva melodia.  
Grand Tour de Catalunya
Grand Tour de Catalunya
Catalunya. Descobreix i viu l'art i la cultura.
Catalunya. Descobreix i viu l'art i la cultura.
desktop_mac tablet_mac picture_as_pdf

Des de la música popular fins al pop-rock, des de les sardanes i havaneres a la platja fins a les millors orquestres internacionals al Palau de la Música Catalana o les òperes del Liceu. Catalunya té ànima musical.

Grans festivals musicals
Veure tots els recursos >>
Veure tots els recursos >>
T'agradi l'estil que t'agradi, aquí trobaràs un gran festival musical per a tu.
Actuación del duo Coco Rosie en el escenario de la Plaça Major durante el Mercat de Música Viva de Vic, punto de encuentro profesional que reúne a todos los sectores de la industria musical cada mes de setiembre. 
 (© Marc Castellet Puig)
Primavera Sound
Barcelona acull cada primavera un dels festivals més prestigiosos i populars de la música moderna alternativa. Pels escenaris del parc del Fòrum passen des d'estrelles consagrades del rock fins als més nous intèrprets de música electrònica.
Públic durant una actuació al Sónar de Nit, festival de música electrònica celebrat al recinte Fira de Gran Via de l'Hospitalet de Llobregat. (© Marc Castellet Puig)
Sónar
El festival Sónar, creat l'any 1994 i dedicat a la música avançada i art multimèdia, s'ha convertit en un dels esdeveniments d'aquestes característiques més importants del món, tant pel seu èxit de públic com per la qualitat del seu cartell.
Actuació del grup català La Troba Kung Fu a l’escenari de la Plaça Major durant el Mercat de Música Viva de Vic, punt de trobada professional que reuneix a tots els sectors de la indústria musical cada mes de setembre. 
 (© Marc Castellet Puig)
Mercat de la Música Viva
Durant el mes de setembre la ciutat de Vic celebra aquest festival, que s'ha convertit en una important fira de negocis on acudeixen professionals de la indústria musical d'arreu del món que hi busquen descobrir nous sons i formacions desconegudes.
Festival Jardins de Cap Roig. Jardins, castell, públic (© Marc Castellet Puig)
Festival Jardins de Cap Roig
Els jardins botànics de Cap Roig, a Calella de Palafrugell, acullen cada estiu un dels festivals de música més prestigiosos de la Costa Brava. Pel seu escenari han passat artistes de la talla de Bob Dylan o Leonard Cohen.
Festival Internacional de Música Castell de Peralada. Neville Marriner.       (© Castell de Peralada)
Festival Castell de Peralada
El magnífic escenari del castell de Peralada acull, a la primavera i l'estiu, un important festival dedicat a la música i la dansa. Tot i que entre els espectacles programats predomina la vessant clàssica, també s'hi poden veure concerts de música moderna i dansa contemporània.
Vista aèria de Sant Feliu de Guíxols i el seu port amb s'Estufador de Llevant i l'illa del Freu en primer pla.  (© Miguel Angel Alvarez)
Festival Internacional de la Porta Ferrada
Sant Feliu de Guíxols acull cada estiu un prestigiós festival de música. Pels diversos escenaris, entre els quals destaca l'església gòtica del monestir d'aquesta animada localitat costanera, han passat grans noms del rock, el jazz o el pop.
Grans escenaris musicals
Veure tots els recursos >>
Veure tots els recursos >>
Més enllà dels festivals, Barcelona té un agenda musical estable amb grans auditoris de prestigi internacional com el Liceu o el Palau de la Música.
Gran Teatre del Liceu
Gran Teatre del Liceu
Aquest teatre, ubicat al centre de Barcelona, disposa d'espais on es poden organitzar esdeveniments a mida. 
Detall de la vidriera zenital, obra de Rigalt i Granell, del Palau de la Música Catalana de Domènech i Montaner.    (© Imagen M.A.S.)
Palau de la Música Catalana
Obra de Domènech i Montaner, és una de les peces més emblemàtiques del modernisme, tant per la seva espectacularitat com per l'estreta síntesi de l'arquitectura i les arts aplicades. L'edifici va ser declarat Patrimoni de la Humanitat per la Unesco el 1987.
L'Auditori
L'Auditori
L'Auditori és la seu de l'Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya (OBC), i a l'interior hi ha el Museu de la Música. L'objectiu és projectar Catalunya i Barcelona al món a través d'un projecte musical propi. Té dues sales i una programació variada. 
Sala de concerts del Teatre Fortuny de Reus, veient l'escenari des del passadís d'accés cap a la platea. (© Rafael López-Monné)
Teatre Fortuny
La cultura de Reus té en el Teatre Fortuny un dels seus punts de referència. Amb més de cent anys d'història, l'equipament té una capacitat per a 850 espectadors i s'ubica a la plaça Prim, un dels centres neuràlgics de la ciutat. Va ser reinaugurat el 1988 i ofereix una variada programació d'arts escèniques.
Concert de sardanes en formació de cobla i orquestra a l'Auditori Enric Granados, obra dels arquitectes Ramon Artigues i Ramon Sanabria, a Lleida.  (© Javier Miguélez Bessons)
Auditori Enric Granados
L'Auditori Enric Granados de Lleida, seu també del conservatori de música, s'ha convertit en l'espai dinamitzador de la música per a tota la Catalunya interior.
Palau de Congressos de Girona
Palau de Congressos de Girona
Palau de Congressos de referència a la província de Girona. Disposa de 3 auditoris i 14 sales amb capacitat per acollir reunions de fins a 1.700 persones de forma simultània.
OnEx. Barcelona, Gelida
Paraules ClauParaules Clau
A
B
C
Ç
D
E
F
G
H
I
J
K
L
M
N
O
P
Q
R
S
T
U
V
W
X
Y
Z
#
AIMS FestivalAIMS Festival
AIMS Festival
Mollerussa, Solsona / Terres de Lleida
CarrerQuatre Vents38Sant Cugat del Vallès08197
L'AIMS Festival, organitzat per l'Acadèmia Internacional de Música de Solsona, és un certamen de música de cambra on es combina l'ensenyament i l'exhibició musical, protagonitzat per alumnes i professors de l'Acadèmia. Té lloc a diversos indrets de Solsona i Mollerussa.
Acampada Jove Sant Sadurní d’AnoiaAcampada Jove Sant Sadurní d’Anoia
Acampada Jove Sant Sadurní d’Anoia
Sant Sadurní d'Anoia /
PlaçaAjuntament1Sant Sadurní d'Anoia08770
Festival cultural organitzat per les Joventuts d'Esquerra Republicana de Catalunya (JERC) estructurat al voltant de dos eixos principals, la política i la música. S'hi poden escoltar grups arribats de tots els punts dels Països Catalans i participar en debats i conferències.
Aphònica de BanyolesAphònica de Banyoles
Aphònica de Banyoles
Banyoles / Costa Brava
En aquest festival de música de la localitat de Banyoles la veu és la principal protagonista. A més dels concerts hi ha activitats paral·leles com tallers artístics, presentacions de llibres, projeccions de documentals, lectures poètiques o exposicions.
BAMBAM
BAM
Barcelona / Barcelona
CarrerLa Rambla (Palau de la Virreina)99Barcelona08002
Festival musical que té lloc a la ciutat de Barcelona durant la festa major, la Mercè. Els concerts es programen en diversos escenaris emblemàtics de la ciutat, com la plaça Reial o el recinte Fabra i Coats, i abasten tot tipus d'estils.
Blues Cerdanyola Blues Cerdanyola
Blues Cerdanyola
Cerdanyola del Vallès / Costa Barcelona
CarrerFrancesc Layrets/nCerdanyola del Vallès08290
Aquest festival de Cerdanyola del Vallès, que se celebra des del 1988, s'ha consolidat com una de les cites musicals més veteranes i prestigioses del circuit musical de Catalunya. A més de les actuacions, hi ha projeccions de videoclips musicals, conferències i exposicions.
Cantada d'Havaneres de Calella de PalafrugellCantada d'Havaneres de Calella de Palafrugell
Cantada d'Havaneres de Calella de Palafrugell
Palafrugell / Costa Brava
Cada primer dissabte de juliol, Calella de Palafrugell celebra la popular Canta d'Havaneres, una trobada musical en què grups de cantaires interpreten cançons de temps dels indians. El certamen té lloc davant del mar, a la plaça de Port Bo.
Cicle Internacional Solistes RibagorçaCicle Internacional Solistes Ribagorça
Cicle Internacional Solistes Ribagorça
Vall de Boí, la, Pont de Suert, el, Vilaller / Pirineus
AvingudaVictoriano Muñoz48Pont de Suert, el25520
Festival de música que se celebra a diverses esglésies romàniques de la vall de Boí, del Pont de Suert i Vilaller. Els concerts són a càrrec d'artistes catalans d'estils tan diversos com el flamenc, el rock alternatiu o el blues.
Cicle Internacional de Piano HammerklavierCicle Internacional de Piano Hammerklavier
Cicle Internacional de Piano Hammerklavier
Barcelona, Girona / Barcelona
L'associació cultural Opus Artis organitza un cicle de concerts en diverses sales de les ciutats de Barcelona i de Girona dedicades al hammerklavier, un tipus de piano situat històricament entre el clavicèmbal i el piano actual.
Cicle Música als CastellsCicle Música als Castells
Cicle Música als Castells
Foradada / Terres de Lleida
Aquest festival permet escoltar concerts de jazz, cançons populars, música clàssica o melodies medievals a l'interior de diferents castells de Catalunya. L'objectiu és donar a conèixer els castells i ajudar a conservar-los, rehabilitar-los i sostenir-los econòmicament.
Concerts Clàssics de l'Escala - EmpúriesConcerts Clàssics de l'Escala - Empúries
Concerts Clàssics de l'Escala - Empúries
Escala, l' / Costa Brava
Festival especialitzat en música de cambra que se celebra des de 1993 a l'Escala. Els concerts se celebren a escenaris de gran qualitat acústica, com l'església de Sant Martí d'Empúries o l'Alfolí de la Sal.
Concerts de Mitjanit - Festival de Música Port de SitgesConcerts de Mitjanit - Festival de Música Port de Sitges
Concerts de Mitjanit - Festival de Música Port de Sitges
Sitges / Costa Barcelona
CarrerTorre de Capitania - Port de Sitgess/nSitges08870
Aquest festival, que se celebra al Port d'Aiguadolç de Sitges, pretén apropar la música a tots els públics i promocionar artistes novells que encara no han tingut l'oportunitat d'introduir-se en els circuits professionals.
Cornamusam. Festival Internacional de la Cornamusa d'OlotCornamusam. Festival Internacional de la Cornamusa d'Olot
Cornamusam. Festival Internacional de la Cornamusa d'Olot
Olot / Pirineus
Olot s'omple de gaiters i cornamusistes arribats de tots els racons del món en un festival dedicat a aquest tradicional instrument aeròfon. A més de concerts, s'organitzen cercaviles, balls i una fira d'artesania.
Cruïlla Barcelona Cruïlla Barcelona
Cruïlla Barcelona
Barcelona / Barcelona
Cruïlla és un festival que, des de l'any 2008, es fa al Parc del Fòrum de Barcelona i es caracteritza per la diversitat de sons i propostes musicals. A més dels concerts, es poden veure actuacions teatrals i gaudir del village, amb una àmplia oferta lúdica i gastronòmica.
FIMPT. Festival Internacional de Música Popular i Tradicional de Vilanova i la GeltrúFIMPT. Festival Internacional de Música Popular i Tradicional de Vilanova i la Geltrú
FIMPT. Festival Internacional de Música Popular i Tradicional de Vilanova i la Geltrú
Vilanova i la Geltrú / Costa Barcelona
Plaçade la Vila8Vilanova i la Geltrú08800
La tradició en la seva accepció més àmplia es dona cita en un dels festivals més antics del seu gènere. Les músiques del món i la música popular catalana s'uneixen als seus escenaris vora el mar.
Festival 30 Nits a SabadellFestival 30 Nits a Sabadell
Festival 30 Nits a Sabadell
Sabadell / Costa Barcelona
Plaçade Sant Roc14Sabadell08201
Festival interdisciplinari en el qual es pot assistir a espectacles de teatre, música, dansa, circ o imatge on participen reconeguts col·lectius artístics, tant locals com de fora.