Ruta del Xató

Ruta gastronòmica
Aquesta ruta uneix cinc municipis de tres comarques amb el fil conductor del xató, un plat típic que inclou la salsa, feta amb ametlles, avellanes, alls, pa, nyores, bitxo, oli, sal i vinagre.

La Ruta del Xató agermana les comarques de l'Alt Penedès, el Baix Penedès i el Garraf al voltant d'una taula i d'un plat comú, el xató, al qual cada poble aporta les seves característiques i peculiaritats.

La tradició d'aquest plat ve de lluny, d'una època en què els marxants de vins visitaven els cellers de l'anomenat Penedès històric tot tastant vins. Un cop fets els tractes, eren convidats a menjar allò que hi havia al rebost durant l'hivern: peixos salats i productes de l'hort, tot ben lligat amb una salsa especial.

Escarola, bacallà, tonyina, seitons i olives arbequines són els ingredients que no poden faltar en cap plat de xató. La salsa és una sàvia combinació d'ametlles, avellanes, alls, pa, nyores, bitxo, oli, sal i vinagre. A partir d'aquí, cada població té la seva variant, un bon motiu per atraure el viatger encuriosit que les vulgui tastar totes mentre gaudeix dels innegables atractius turístics de la zona.

La Ruta del Xató, doncs, uneix cinc municipis amb el fil conductor d'aquest plat històric. La temporada de les xatonades va des del novembre fins a l'abril, i des del gener fins al març es concentren les celebracions populars gairebé cada setmana. Més de mig centenar de restaurants estan adscrits a la Ruta del Xató i proposen menús especials basats en aquest plat durant aquests mesos.

El Vendrell, la capital del Baix Penedès, podria ser un bon punt de partida per a la ruta. La recepta del poble aporta com a particularitats el pebre vermell, la ceba i els tomacons escalivats a la salsa. Aquesta vila té un gran interès turístic: des de les platges de Coma-ruga, Sant Salvador o el Francàs, fins a l'activitat cultural, personificada en la figura de Pau Casals, les passes vitals del qual es poden resseguir a la casa on va néixer, a la Vil·la-Museu Casals de Sant Salvador, a l'auditori Pau Casals i en altres racons de la població, com l'església parroquial del Salvador. El Vendrell disposa d'una àmplia oferta museística, que completen la Casa Museu Àngel Guimerà, la Fundació Apel·les Fenosa, el Museu Deu i el Museu Arqueològic.

Calafell, amb la seva platja i la de Segur de Calafell, la important ciutadella ibèrica i un nucli històric presidit per l'impressionant castell de la Santa Creu i l'església de Sant Miquel, podria ser la segona etapa del periple.

Vilanova i la Geltrú és la segona capital de la Ruta del Xató, concretament de la comarca del Garraf. Ofereix una recepta de xató on apareixen les olives negres al costat de les arbequines, amb una salsa sense bitxo i amb el pa inclòs, només amb la molla i ben xopada de vinagre. Vilanova disposa d'una àmplia oferta cultural, amb el Museu del Ferrocarril, el Museu Romànic Can Papiol, la Biblioteca-Museu Víctor Balaguer, el Museu de Curiositats Marineres Roig i Toqués i el Museu del Mar com a indrets més destacats.

La ruta continua cap al nord fins a Sitges. Aquí el xató dona la raó a l'apel·latiu de vila marinera, atès que la salsa incorpora també els seitons. La capital del moviment romàntic català i de Santiago Rusiñol ofereix unes platges meravelloses i una arquitectura interessant, sobretot a la zona del Baluard, a més de visites al Museu Cau Ferrat, el palau Maricel i el Museu Romànic Can Llopis, i les rutes dels Americanos i de Santiago Rusiñol.

La capital de l'Alt Penedès, Vilafranca del Penedès, també elabora el xató amb particularitats pròpies, com ara que de vegades l'enciam acompanya l'escarola al plat i que la salsa no té ni ametlles, ni avellanes ni nyores, però sí galetes, alls crus i escalivats i pebre vermell. La capital del vi del Penedès disposa d'una interessant ruta modernista, un centre medieval on destaca la basílica de Santa Maria i l'alt campanar, i el Museu de les Cultures del Vi de Catalunya - Vinseum. Aquest pot ser el punt final de la Ruta del Xató.

 • Classificació de la ruta: Vi i gastronomia
 • Mitjà de locomoció: Amb automòbil
 • Distància del recorregut: 57,3 km
 • Durada: 1 h 15 min, sense aturades.
 • Època de visites: Hivern
 • Com arribar-hi: Des de Barcelona, agafar la C-32 fins a la sortida 3 al Vendrell.
 • Administrador de la ruta: La Ruta del Xató
 • Oficines de turisme: Oficina de Turisme de Calafell, Centre d'Iniciatives i Turisme del Vendrell, Oficina de Turisme de Sitges, Oficina de Turisme de Vilafranca del Penedès, Oficina de Turisme de Vilanova i la Geltrú.
 • Província: Barcelona, Tarragona
 • Comarca: Alt Penedès, Baix Penedès, Garraf
 • Punts d'interès: El Vendrell (platges de Coma-ruga, Casa Museu Àngel Guimerà, Vil·la Museu Casals de Sant Salvador, auditori Pau Casals, església parroquial del Salvador Transfigurat, Fundació Apel·les Fenosa, Museu Deu i el Museu Arqueològic); Calafell (ciutadella ibèrica, castell de la Santa Creu i l'església de Sant Miquel); Vilanova i la Geltrú (museu del Ferrocarril, museu romàntic Can Papiol, biblioteca-museu Víctor Balaguer, Museu de Curiositats Marineres Roig i Toqués i Museu del Mar); Sitges (platges, Cau Ferrat, el palau Maricel i el Museu Romàntic, rutes dels Americanos i de Santiago Rusiñol), i Vilafranca del Penedès (ruta modernista, basílica de Santa Maria i museu de Vilafranca-Museu del Vi).
 • Consells: Es recomana planificar segons els esdeveniments dedicats al xató que se celebren als diversos municipis.
Es troba adherit a: Experiències Gastronòmiques
Es troba adherit a: Experiències Gastronòmiques
Es troba adherit a: Experiències Gastronòmiques
Es troba adherit a: Experiències Gastronòmiques
QUÈ HI HA AL VOLTANT?
Ruta del Xató
 • Ruta del Xató

 • Adreça:# Centre comercial Oasis, local 73

 • 08870 Sitges

 • Barcelona / Costa Daurada

 • Ruta del Xató
 • Ruta del Xató

 • Adreça: # Centre comercial Oasis, local 73

 • 08870 Sitges

 • Barcelona / Costa Daurada

 • Telèfon:938 148 686

 • E-mail:rutadelxato@adnstudio.com

 • Web:http://www.rutadelxato.com