Premià de Mar

Guia de Municipis
La segona ciutat del Maresme conserva entre el seu extens patrimoni l'antiga Fàbrica del Gas, l'únic edifici industrial d'aquestes característiques existent a tota la península. Avui, aquest edifici construït l'any 1884 acull la seu del Museu d'Estampació Tèxtil, únic a tot l'Estat, i molt lligat a l'activitat industrial que va fer de Premià de Mar un referent del teixit. Passejant pel seu front marítim, gaudint de les seves platges o de les activitats nàutiques que ofereix el port esportiu descobrim una ciutat moderna que no ha renunciat al seu passat i que conserva l'esperit de poble.

Imprescindibles

- Visitar l'antiga casa del Terçó i actual Casal Parroquial.
- Descobrir l'església de Sant Cristòfol i els seus voltants.
- Visitar el jaciment de Can Farrerons.
- Visitar el Museu Municipal, a Can Manent, i el Museu de l'Estampació.
- Gaudir de les nombroses platges del terme.

Suggeriments

- Per als aficionats al submarinisme, contemplar les restes arqueològiques de l'antiga calçada romana entre Premià i Vilassar, a pocs metres sota l'aigua.
- Participar de les activitats proposades al Centre de Recuperació d'Animals Marins de Premià, atenent animals ferits o que necessiten rehabilitació (principalment tortugues i dofins).
  • Comarca: Maresme
  • Província: Barcelona
  • Localitat: Premià de Mar
  • Extensió: 2
  • Habitants: 28145

Situació geogràfica

Es troba al nord-est de Barcelona, a la part sud de la comarca del Maresme, i queda emmarcat pels municipis veïns del Masnou al sud i Vilassar de Mar al nord. Premià de Mar és un municipi situat a la plana litoral formada pels sediments dipositats per les rieres de la Dona Morta, Castells i Pla d’Anell, procedents de la serralada litoral.

Clima

Té un clima mediterrani marítim amb estius xafogosos per la humitat ambiental i hiverns no gaire freds. La brisa de la marinada es fa notar i ajuda a endolcir les tardes estiuenques.

Activitats econòmiques

Fins l’any 1836 Premià de Mar era el barri marítim de Premià de Dalt. L'economia del municipi és mixta, amb una llarga tradició d'agricultura intensiva, especialment de floricultura. L'antiga activitat marinera i el comerç marítim de fruites, vi i aiguardent s’ha substituït per l’activitat nàutica d’oci amb un club nàutic propi. L’increment de població residencial ha fet créixer també l’oferta comercial i de serveis del municipi.

Història

Després dels primers assentaments humans neolítics i els poblats ibers, com el de Cadira del Bisbe, els romans van deixar la seva empremta al terme. D’aquella època es conserva part d’una vil·la datada entre els segles I i V, i l’edifici de Can Farrerons, del segles IV al VII.

La història del poble està estretament vinculada a la de Premià de Dalt, ja que durant molt de temps en va ser el barri marítim. Els primers assentaments costaners daten dels segles XV i XVII i es coneixien amb el nom de Sant Pere de Premià.

A finals del segle XVIII s’hi va construir el primer edifici del que més endavant seria l’església de Sant Cristòfol. L’auge del comerç marítim durant aquest segle va propiciar la segregació del municipi, el qual es va constituir definitivament el 1836.

Al segle XIX, Premià va viure una forta puixança industrial, que va tenir el seus punts forts en el sector tèxtil i en el de l’estampació.

La separació de Premià de Dalt va comportar un creixement de població important, propiciat per l’arribada del ferrocarril i la millora de les comunicacions. Aquest augment demogràfic es va accentuar notablement, igual que a la resta de municipis del Maresme, durant la segona meitat del segle XX.

Avui la indústria i el comerç són el motor econòmic de la ciutat, juntament amb el turisme estiuenc i les ofertes d’oci marítim. Altres activitats d’importància són la floricultura i, en menor mesura, la pesca, que s’ha vist molt reduïda els darrers anys.

Què veure-hi

El patrimoni arquitectònic de Premià és molt ampli. L'església de Sant Cristòfol (segle XVIII), amb una portada de granit decorada amb temàtica marinera, i el seu campanar vertebren el nucli de la població, on també és rellevant l'església de Santa Maria.

Edificis neoclàssics com la masia Ribas, modernistes com el col·legi de la Divina Pastora, noucentistes com Can Roure i les fàbriques de la indústria del Gas i de Can Puiggròs, són altres mostres del ric patrimoni arquitectònic d’aquest indret.

D’altra banda, també són d’especial interès les masies del segle XVII de l'antic barri marítim, com la de Can Batlle i la de Can Manent, en la qual s'ubica el Museu Municipal.

Altres visites recomanables són la casa del Terçó, o casa de les Monges, que temps enrere era una escola i ara és el Casal Parroquial, i el convent i capella de Nostra Senyora dels Ports, del col·legi de La Salle.

La riquesa arqueològica de Premià és també força important. Els jaciments corresponents a la primera edat del ferro i alguns assentaments dedicats a l'agricultura i la producció de ceràmiques en període ibèric en són una bona mostra.

Moltes de les restes trobades s'exposen al Museu Municipal, així com les d'una vil·la romana i una necròpolis paleocristiana. Inaugurat recentment, l'edifici octogonal del jaciment romà de Can Farrerons, juntament amb els també romans jardins del Palmar, són el centre del patrimoni arqueològic de la vila.

Què fer-hi

Per la seva situació a la franja costanera, les platges de Premià de Mar (entre les quals destaquen les de Llevant i Bellamar) i les activitats nàutiques són les que tenen més ressò popular.

L'oferta comercial és una de les principals fonts de recursos de la població, concentrada a la Gran Via, que uneix el nucli antic amb els barris més moderns. Una passejada pel port esportiu ofereix nombroses activitats relacionades amb la restauració i el lleure, com la pràctica d'esports aquàtics.

A més del Museu de l'Estampació, podem apropar-nos al Museu Municipal, que recull col·leccions d'instruments nàutics, així com d'altres referents de la vida quotidiana, l'etnologia i el passat històric del municipi.

Per la festa major, els primers dies de juliol, tot Premià es vesteix de pirata, comandats pel gegant corsari Omar, o de premianenc, apadrinats per l'Ester, l'altra geganta del municipi. Els vilatans es congreguen al carrer de Sant Antoni, decorat per l'ocasió, o a la haima de la platja.

Voltants

- El Parc de la Serralada Litoral.
- El jaciment de la Cadira del Bisbe de Premià de Dalt.
- La ruta modernista de Mataró.
- El castell de Vilassar de Dalt.
QUÈ HI HA AL VOLTANT?
Premià de Mar
  • Premià de Mar

  • Costa Barcelona

  • Premià de Mar
  • Premià de Mar

  • Costa Barcelona

També et pot interessar
Grand Tour de Catalunya
Grand Tour de Catalunya