Premià de Dalt

Guia de Municipis
Vigilada pel turó de Sant Mateu i delimitada per les carenes del Turó d'en Cases i el Turó del Mal Temps, a la vila de Premià de Dalt descobrim un ric patrimoni cultural i arquitectònic accessible a través de rutes guiades pels de petits i sinuosos carrers des d'on ens endinsem a la grandesa del parc de la Serralada Litoral. El Santuari de la Mare de Déu de la Cisa, a tocar del terme de Vilassar de Dalt, és més que un espai dedicat a l'espiritualitat, avui convertit en referent per als excursionistes.

Imprescindibles

Passejar pel Parc de la Serralada Litoral.
Descobrir el patró urbanístic del carrer de les Flors.
Visitar l'església parroquial de Sant Pere.

Suggeriments

Menjar al restaurant La Cisa, situat al costat del santuari homònim. Serveixen menjar tradicional i senzill i gaudeix d'unes vistes espectaculars sobre el mar.
  • Comarca: Maresme
  • Província: Barcelona
  • Localitat: Premià de Dalt
  • Extensió: 6
  • Habitants: 10446
  • Web: http://www.premiadedalt.cat

Situació geogràfica

Municipi de la comarca del Maresme, situat a vint-dos quilòmetres al nord-est de la ciutat de Barcelona i a nou de Mataró. Limita amb Teià a l'oest, Vilassar de Dalt a l'est i Premià de Mar al sud. Està abocat al mar Mediterrani i el seu paisatge es caracteritza per boscos de pins i alzines. El nucli urbà s'estén al llarg de la riera de Sant Pere, que al seu torn coincideix amb el traçat de la carretera que baixa fins a Premià de Mar.

Clima

El clima és de tipus mediterrani temperat, amb una temperatura mitjana al llarg de l'any d'uns quinze graus i unes precipitacions mitjanes de 800 mm. La primavera i la tardor són les estacions més plujoses i els estius i els hiverns són suaus i secs.

Història

Hi ha constància d'antics assentaments agrícoles i del pas dels romans. A l'edat mitjana es va construir l'església de Sant Pere i la Sagrera, que serien l'inici del nucli urbà. L'any 1358 la població era de només 325 habitants i incloïa la població del barri de pescadors, que es segregaria el 1836 donant lloc a Premià de Mar.

La Guerra de Successió va empobrir considerablement el municipi, que no començaria a aixecar el cap fins a mitjan segle XVIII gràcies a la indústria vinícola. En aquest període es va començar a estendre el nucli urbà i als reformar antigues masies. Però la felicitat no va durar molt, ja que l'arribada de la fil·loxera a principis del segle XX, al costat de l'epidèmia de còlera i els estralls de la Guerra Cívil, van tornar a enfonsar a la població en la misèria.

La recuperació no va arribar fins passada la primera meitat del segle XX, amb el desenvolupament econòmic general que va afectar a tot el país. Es van construir noves urbanitzacions, tant per allotjar habitants del municipi com per a servir de segona residència a habitants de la ciutat de Barcelona.

Què veure-hi

Per conèixer la història del municipi el millor és fer una visita al Museu de Premià de Dalt, en el qual es conserva el seu patrimoni etnològic, arqueològic, artístic i científic.

Els principals llocs de culte són l'església parroquial de Sant Pere, originària del segle X i reconstruïda en estil gòtic tardà durant els segles XVI i XVII; la capella de Santa Anna, un antic temple paleocristià en el qual s'han trobat tombes tardoromanes; i el santuari de la Mare de Déu de la Cisa, del segle XVIII i d'estil barroc.

Entre les construccions civils destaquen l'antic edifici consistorial, de principis del segle XX; el conjunt arquitectònic de la masia de Can Verboom, amb una part de marcat aire medieval, i Can Franquesa, una masia senyorial construïda entre els segles XVI i XVII.

Així mateix, val la pena fixar-se en el conjunt de cases del segle XIX del carrer de les Flors, que respon a un patró urbanístic típic del Maresme. Totes tenen la mateixa mida, que ve marcat per la longitud d'una biga de fusta d'uns vint pams.

Què fer-hi

La festa major se celebra el 29 de juny, dia de Sant Pere. Per Setmana Santa escelebra un festival lúdic-artístic, el Divertit-Art.

Rutes guiades pel Parc de la Serralada Litoral. Tenen una durada de tres o quatre hores i es reserven a l'oficina del Parc (Avinguda de Sant Mateu, 2. 08328 Alella. Tel. 937.540.024).

Voltants

Jaciment de la Cadira del Bisbe. Poblat ibèric, l'antiguitat del qual es remunta al segle VI a.C., i que ha estat parcialment excavat. Està situat dalt d'un turó del vessant sud de la Serralada de la Marina.

Ermita de Sant Mateu. Corona el cim del turó de Sant Mateu, entre Vilassar de Dalt i Premià de Dalt, passat el jaciment de Cadira del Bisbe. És original del segle X però va ser resaturada al XVI.

Parc de la Serralada Litoral. Format per turons que fan de mediador natural entre el litoral i les planes de l'interior, presenta un paisatge de boscos d'alzines i pins. Passejant pels seus senders es descobreixen nombroses petjades històriques com dòlmens, ermites, jaciments arqueològics, castells i masies.
QUÈ HI HA AL VOLTANT?
Premià de Dalt
  • Premià de Dalt

  • Costa Barcelona

  • Premià de Dalt
  • Premià de Dalt

  • Costa Barcelona

També et pot interessar
Grand Tour de Catalunya
Grand Tour de Catalunya