Prats de Lluçanès

Guia de Municipis

Nascuda al voltant de la capella de la Bonasort, antiga església parroquial de Sant Vicenç, la vila de Prats de Lluçanès s'erigeix com la capital de la contrada lluçanesa. L'entorn natural i paisatgístic a l'abast del visitant a través de rutes i senders ens descobreixen un municipi ric també en patrimoni modernista com la Torre Malla o l'antiga fàbrica de Cal Casals, i en cultura i tradicions, com el ball de la Trencadansa, documentat al segle XIX, que es balla a la plaça Vella cada 22 de gener, festivitat de Sant Vicenç.Imprescindibles

- Participar el 24 i 25 de juny a la festa major d'estiu de Sant Joan i els Elois.

- Visitar el Museu Soldevila.

- Arribar-se al castell del Quer.Suggeriments

  • Comarca: Osona
  • Província: Barcelona
  • Localitat: Prats de Lluçanès
  • Extensió: 14
  • Habitants: 2659

Situació geogràfica

Prats de Lluçanès és un municipi al nord de Barcelona que pertany a la comarca d'Osona, capital de la subcomarca del Lluçanès. S’estén per l’altiplà entre les rieres del Lluçanès i Merlès.

Clima

El clima és mediterrani de muntanya mitjana, amb un cert grau de continentalitat. Els hiverns són freds, tot i que per l’alçada no és un municipi tan afectat per les boires com la plana de Vic.

Activitats econòmiques

La condició de centre de població més important del Lluçanès fa que el municipi concentri un bon nombre de serveis, comerços i activitat industrial.

Més enllà del nucli urbà, el municipi té un entorn rural caracteritzat pel mosaic de camps, boscos i masies. En aquestes explotacions es conreen cereals i farratge per al bestiar, a causa d’una llarga tradició de ramaderia, especialment de granges de porcs.

Història

Els primers pobladors de la vila van tenir un assentament a la font Guillera, un jaciment de finals del neolític (1700-1500 aC) on s'han trobat restes de recipients ceràmics i aixovar funerari lític de sílex.

De l'any 905 daten les primeres referències escrites, en l'acta de consagració de Santa Maria de Lluçà.

Un fet històric va marcar la població: el 5 de febrer de 1714, en l'última etapa de la Guerra de Successió, la vila va ser cremada per les tropes de Felip V, data i fets que encara es recorden cada any amb un repic de campanes.

Què veure-hi

Els documents conservats, de l’any 968, insinuen que Prats de Lluçanès va néixer al voltant de la capella de la Bona Sort. De tradició romànica, l'edifici actual és del segle XVI i té una planta rectangular amb inici de creuer i volta de canó.

Però la joia arquitectònica més estimada pels pradencs és l’església romànica de Sant Andreu de Llanars. Les primeres referències daten del 997, però l’edificació actual és del segle XII, d’una sola nau de dimensions mitjanes.

El castell del Quer (1056) i l’església de Santa Llúcia del Quer o de Galobardes, del segle XIII i que compta amb una sola nau rectangular coberta amb volta d'aresta i una finestra alta de doble esqueixada al fons, formen un conjunt molt ben ordenat. A mà dreta hi ha un jardí enlairat sobre un roc o quer, del centre del qual surt l’esvelta torre del castell, l’element més important que en resta.

El santuari de Lurdes fou edificat el 1881, d’estil modernista, i ampliat el 1958. És un dels monuments més visitats de la població. A la volta de l'absis té unes pintures murals dels artistes Ramon Noé i Antoni Cortada, i des de la balconada (741 metres) es pot contemplar una de les panoràmiques més boniques de la comarca.

El Museu Municipal Miquel Soldevila està dedicat a aquest artista. S’hi poden visitar sales referides a la història i els costums de la vila i una col·lecció d’objectes d’oficis antics. Està instal·lat a la casa d’estiueig de Miquel Soldevila, esmaltista reconegut internacionalment, dibuixant, pintor i director de l'Escola Massana de Barcelona.

El museu compta amb un espai dedicat a la fossa de Puigvistós, la primera a ser exhumada el 2004, on es poden veure les operacions d'obertura dutes a terme per la Generalitat i que van servir per establir el protocol d'exhumació de fosses comunes de la Guerra Civil a Catalunya.

Què fer-hi

Les tradicions populars marquen l’atractiu cultural de la vila. Les festes de Sant Joan i els Elois o festa major d'estiu (24 i 25 de juny) són per als pradencs i els turistes una fita imprescindible.

Aquesta és la festa dels traginers, que omplen la vila vestits amb la brusa, el mocador blanc i la gorra. Alguns dels actes més rellevants de la festa són la marxa de les torxes, la passada, el contrapàs de quatre i el del poble, la cercavila de carruatges, cavalls, mules i rucs, i les curses dels elois.

Els traginers i basters, dos dels gremis més importants als segles XVII i XVIII, es trobaven agrupats en confraries sota l’advocació de sant Eloi. Per això els que feien de transportistes eren anomenats elois.

A finals del segle XIX, el 25 de juny es reunien a Prats amb els seus animals guarnits per fer-los córrer. Abans ballaven el contrapàs, una de les danses més esteses a Catalunya, on participaven homes sols en una mena de semicercle, desplaçant-se sempre en direcció lateral. Prats de Lluçanès és una de les poques poblacions de Catalunya que l’ha mantinguda viva.

Per Sant Vicenç, el 22 de gener, té lloc la festa major d'hivern, amb la ballada de la Trencadansa i els Ballets de Sant Vicenç, així com la serenata amb la tradicional voltada de verra. Una altra data important és el 14 de maig a la nit, quan tenen lloc els Focs de Sant Isidre.

El diumenge més pròxim al 13 de desembre s’hi celebra la fira de Santa Llúcia, especialment dedicada a l'agricultura i la ramaderia i amb la mostra de bestiar com a reclam principal.

Els amants de l’esport tenen l’opció de practicar l'orientació en el circuit fix d'aquesta activitat, o de recórrer en bicicleta de muntanya alguna de les rutes de la xarxa del Centre BTT Lluçanès, que permeten gaudir de la vegetació, la fauna i el relleu de l’entorn.

D’altra banda, cada diumenge se celebra a Prats de Lluçanès un mercat que omple els carrers de turistes.

Voltants

- La riera de Merlès.

-Berga.

-Les colònies industrials de Puig-reig

.
QUÈ HI HA AL VOLTANT?
Prats de Lluçanès
  • Prats de Lluçanès

  • Paisatges Barcelona

  • Prats de Lluçanès
  • Prats de Lluçanès

  • Paisatges Barcelona

També et pot interessar
Grand Tour de Catalunya
Grand Tour de Catalunya
#CatalunyaExperience nº3
Revista #CatalunyaExperience nº3
desktop_mac tablet_mac picture_as_pdf