Pobla de Cérvoles, la

Guia de Municipis

Sembla que a la Pobla de Cérvoles el temps s’hagi aturat, perquè el poble ha sabut mantenir un aspecte antic en la majoria dels edificis, entre els quals cal destacar el molí de la Societat (segle XVIII), transformat en l'Ajuntament.

El poble està situat al peu de la serra de la Llena, prop d’un turó on s'aixequen les ruïnes de l'antic castell de Cérvols, que va pertànyer a la jurisdicció del monestir de Poblet.

Josep Espasa i Anguera (1840-1911) és fill distingit de la localitat i fundador de l'Enciclopèdia Espasa.



Imprescindibles

- Visitar l’EcoMuseude de l’Oli.

- Contemplar l’edifici de l’Ajuntament, antic molí de la Societat (segle XVIII) remodelat.

- Veure l’església parroquial de la Mare de Déu de la Jonquera.

- Visitar el parc botànic Arborètum de les Garrigues Dr. Barberà.



Suggeriments

  • Comarca: Garrigues
  • Província: Lleida
  • Localitat: Pobla de Cérvoles, la
  • Extensió: 62
  • Habitants: 245

Situació geogràfica

La Pobla de Cérvoles és un municipi de muntanya de la comarca de les Garrigues, al nord-oest de Tarragona i sud-est de Lleida. S'estén al nord de la serra de la Llena —tossal de l'Abella, 1.002 metres d’altitud— fins al riu Set, que forma tot el límit nord-est del terme municipal. Al nord del municipi es troba el pic de Comellafrai, des d’on baixen diferents torrents que van al riu Set.

Clima

El clima és mediterrani continental, amb temperatures força extremes. Els hiverns són freds i boirosos. Els estius, càlids i llargs. Les precipitacions són molt escasses.

Activitats econòmiques

L'activitat econòmica més important del municipi és l'agricultura de secà, principalment els cereals (blat, ordi i civada), ametllers i, sobretot, la vinya i les oliveres. Hi ha dos cellers que elaboren vins amb Denominació d'Origen Costers del Segre a la Pobla de Cérvoles: Cérvoles Celler i Mas Blanch i Jové. Pel que fa a les oliveres, se n'extreuen les olives per fabricar l'oli amb Denominació d’Origen Garrigues. La ramaderia porcina i ovina també són importants.

Història

El terme, antigament conegut com a Sórboles, va pertànyer a la línia més avançada de possessions del valí de Siurana, als peus de la serra de la Llena.

El repoblament del lloc va correspondre a la nissaga dels Cervera. El 1163, Guillem de Cervera i la seva muller Ermessenda (posteriorment primera abadessa del monestir de Vallbona de les Monges) van donar el castell i el lloc al monestir de Poblet.

Els abats d’aquest cenobi van dedicar el terme, anomenat la Granja de Sórboles, precisament a l’establiment de granges i graners de les seves possessions a l’Urgell. A partir del segle XIII van iniciar el repoblament de la zona.

El 1236 s’hi va crear el primitiu poblat de Cérvoles, amb l’establiment permanent de cinc famílies. El 1469 la Pobla va participar en la construcció de les muralles, les torres i el portal monumental de Poblet. El monestir va mantenir la jurisdicció sobre la vila fins a la fi de l’antic règim.

Què veure-hi

L’església parroquial de la Mare de Déu de la Jonquera (plaça de l'Església) fou bastida el 1728 sobre les restes d'una església romànica. A l’interior, al cambril, hi ha la Mare de Déu de la Jonquera, patrona de la Pobla.

Diuen que l'altar major està construït de tal manera que només hi ha un dia l'any en què el sol toca la cara de la Mare de Déu: és el 21 de novembre a les dotze del migdia. Aquest dia se celebra la festa en el seu honor.

A l'església s'hi pot admirar un orgue barroc (construït per Anton Cases el 1752) d'exquisida policromia, totalment restaurat per Wilfried Praet. També es poden admirar les pintures murals de l'altar major, obra del pintor lleidatà Víctor P. Pallarès, en el lloc on hi hagué un magnífic retaule barroc, malauradament destruït.

L'ermita de Sant Miquel fou construïda el 1610. Acollí la imatge de la Mare de Déu de la Jonquera fins que es traslladà a l'església parroquial. Des d’aleshores la capella donà culte a sant Miquel Arcàngel i s’hi construí un retaule gòtic obra de Bernat Martorell.

A principi del segle XX el retaule de Sant Miquel es traslladà per ser restaurat, i actualment es troba a la catedral de Tarragona. A l'ermita se'n pot veure una reproducció feta pel pintor Salvador Jané.

És recomanable visitar l'antic molí de la Societat (1870), on hi ha les dependències de l’Ajuntament, i l'EcoMuseu de l'Oli. Aquí, per mitjà d’uns plafons, s'explica la història de l'olivera, els aspectes tècnics del conreu, el procés d'obtenció de l'oli, els estris que es fan servir, etc.

També s’hi troba la premsa, de dotze metres de llargària (coneguda com a premsa de lliura, de biga o seixantè), una mostra d'una de les quatre premses que hi havia quan el molí encara funcionava.

Com a molts altres municipis de la zona, és imprescindible apropar-se a alguna cooperativa d’oli, com la Cooperativa del Camp Sant Isidre Llaurador, o a un molí on adquirir aquest apreciat producte.

D’altra banda, al carrer Major es conserva un forn de pa de més de 500 anys d’antiguitat amb forma rodona.

A més, a tres quilòmetres del centre de la vila hi ha l'Arborètum de les Garrigues Dr. Barberà, parc botànic en fase d'expansió.

Una mica més lluny, a sis quilòmetres del nucli, es troba la torre la Llena, casa amb torre quadrada. És una torre o vil·la romana declarada Bé d'Interès Cultural per la Generalitat.

Què fer-hi

Des del municipi es poden fer diverses rutes a peu o amb bicicleta. Per exemple, el trajecte a l’Arborètum de les Garrigues Dr. Barberà (1,8 quilòmetres) o la ruta a la serra de la Llena per les Marradetes (2,3 quilòmetres). En aquesta, que es fa exclusivament a peu, en una mitja hora es pot arribar a unes grans roques des d’on es pot contemplar, a 800 metres d’altitud, una panoràmica de les contrades.

A l'estiu, i dins el marc del Cicle els Orgues de Catalunya, es duen a terme concerts a l’església parroquial a càrrec de prestigiosos organistes.

La festa major d’hivern se celebra el cap de setmana abans o després del 21 de novembre. És la festa de la Mare de Déu de la Jonquera, i cada quatre o cinc anys es representa a l'interior del temple el muntatge historicoreligiós Ombres i clarors de la Pobla de Cérvoles.

El Consell Comarcal ha posat en marxa la Ruta de l’Oli de les Garrigues a través de la que es facilita informació de les cooperatives i dels museus dedicats a l’oli que hi ha a la regió, però també sobre altres atractius turístics, restaurants i allotjaments.

Voltants

- La serra de la Llena.
QUÈ HI HA AL VOLTANT?
Pobla de Cérvoles, la
  • Pobla de Cérvoles, la

  • Terres de Lleida

  • Pobla de Cérvoles, la
  • Pobla de Cérvoles, la

  • Terres de Lleida

També et pot interessar
Grand Tour de Catalunya
Grand Tour de Catalunya