Pirineu Comtal. Rutes del naixement de Catalunya

Ruta del Pirineu Comtal
La Ruta del Pirineu Comtal discorre entre l'Empordà i la Ribagorça i travessa els escenaris que van veure néixer Catalunya. Les esglésies, els monestirs, els castells i les viles que es troben al seu pas guarden el record d'aquella època, marcada pel feudalisme, les croades i el romànic.

La història del naixement de Catalunya és el fil conductor de la ruta del Pirineu Comtal, que recorre les comarques septentrionals del país. Els itineraris recomanats enllacen els tretze punts d'interès principals del passat medieval català, a través de carreteres panoràmiques i de trànsit lent que permeten gaudir de l'escenari pirinenc que les envolta.

Els trets característics de la nació catalana van sorgir originàriament en un context medieval convuls, en què aquest territori feia de frontera sud de l'Europa catòlica contra l'avanç musulmà. Entre els segles IX i XII, les valls del sud del Pirineu van reformular la seva herència romana i visigòtica en una identitat pròpia i diferenciada, manifestada en una llengua, el català, i embrió de tota una cultura que arriba fins els nostres dies.

Els elements d'interès de la ruta del Pirineu Comtal han estat seleccionats entre els monuments, museus i conjunts medievals més emblemàtics de les comarques del nord de Catalunya. La majoria d'ells pertanyen als segles XI, XII i XIII, tot i que la ruta es remunta fins el llunyà i desconegut segle IX, un moment de la història en què destacà la figura de Guifré el Pilós i la seva tasca de vertebració inicial dels comtats catalans. El punt i final temporal de la ruta se situa al segle XV, amb la mort del rei Martí l'Humà, que va significar la fi de la dinastia comtal que havia governat Catalunya durant més de 500 anys.

Així doncs, la ruta permet visitar castells, monestirs, esglésies, catedrals i nuclis urbans on encara es respira una intensa aroma medieval. Tot plegat sense oblidar els colpidors paisatges del Pirineu i les seves muntanyes imposants, on es poden descobrir alguns dels espais naturals més ben preservats de Catalunya. La ruta s'estructura a partir dels històrics comtats catalans i té dues variants no excloents: la Nord, que recorre les comarques més pròximes a la frontera francesa, i la Sud, que travessa les terres prepirinenques.

Itinerari Nord

L'itinerari nord de la ruta del Pirineu Comtal recorre les comarques més septentrionals de Catalunya i permet visitar-ne els seus elements més interessants. El protagonisme recau en els antics comtats d'Empúries, Besalú, Ripoll, Berga, Urgell, Pallars Sobirà i Ribagorça. A cada comtat, han estat seleccionats un o dos punts d'interès, visitables en una jornada. Així doncs, és possible completar l'itinerari sencer en cinc dies.

El punt de partida es troba situat al fabulós monestir romànic de Sant Pere de Rodes, que ofereix excepcionals vistes sobre la mar Mediterrània i el Cap de Creus. A l'altre extrem del recorregut hi ha les esglésies romàniques de la Vall de Boí, declarades Patrimoni Mundial per la UNESCO.

Entre ambdós tresors de l'arquitectura romànica, es poden veure altres mostres destacades del patrimoni català: conjunts medievals com el de Castelló d'Empúries, la vila comtal de Besalú o la Vila Vella de Gósol; monestirs com els de Sant Joan de les Abadesses o Ripoll; esglésies com les de Sant Cristòfol de Beget o Sant Pere del Burgal i fins i tot catedrals com la de la Seu d'Urgell.

El patrimoni natural i paisatgístic està perfectament representat per emblemàtiques muntanyes com la del Pedraforca i nombrosos parcs naturals com els Aiguamolls de l'Empordà, el Cadí-Moixeró, l'Alt Pirineu o Aigüestortes i Estany de Sant Maurici.

Itinerari Sud

L'itinerari sud de la ruta del Pirineu Comtal recorre comarques prepirinenques i del centre de Catalunya d'oest a est, i permet descobrir-ne els punts d'interès fonamentals de cadascuna d'elles. El recorregut travessa els territoris dels antics comtats de Ribagorça, Pallars Jussà, Cardona, Osona i Girona. La ruta contempla un parell d'atractius fonamentals per a cadascun d'aquests comtats que permeten completar-la en cinc jornades. Els viatgers que disposin de més temps poden allargar l'estada i conèixer-ne en profunditat el patrimoni i el paisatge.

El punt de partida es troba a l'extrem nord-occidental de Catalunya, a l'antic comtat de Ribagorça. Allà, es poden visitar les esglésies romàniques de la Vall de Boí, declarades Patrimoni Mundial. La finalització d'aquest itinerari es troba situat a la ciutat de Girona, capital del comtat homònim i que ofereix un conjunt medieval de primer ordre.

Entre l'un i l'altre, el recorregut enllaça interessantíssims nuclis medievals, com els de Solsona, Cardona o Vic. El castell de Mur, l'església de Santa Maria de Covet i el Museu Episcopal de Vic són la resta d'elements imprescindibles.

Al llarg del camí es pot comprovar l'extraordinària riquesa de paisatges que caracteritza Catalunya. Des de l'alta i la mitja muntanya fins als camps amb un fort regust rural, tot passant per importants ciutats.

 • Classificació de la ruta: Arqueologia, Arquitectura, Gòtic i romànic, Història, Itinerari cultural
 • Mitjà de locomoció: A peu, Amb bicicleta, Amb automòbil, Amb cotxe i a peu
 • Nivell de dificultat: Debutants, Iniciats
 • Distància del recorregut: 720,3 km (2 itineraris)
 • Durada: 10 etapes (5 per cada itinerari)
 • Desnivell positiu (m): 21288
 • Desnivell negatiu: 21274
 • Època de visites: Tot l'any
 • Administrador de la ruta: Oficina de Turisme de Catalunya
 • Oficines de turisme: Oficina de Turisme de Port de la Selva, Oficina de Turisme de la Vall de Boí, Oficina de Turisme de Castelló d'Empúries, Oficina de Turisme de Gósol, Ajuntament de Sant Joan de les Abadesses, Oficina de Turisme de Besalú, Oficina de Turisme de Ripoll, Oficina de Turisme de Berga, Ajuntament de la Seu d'Urgell, Oficina de Turisme de Solsona, Oficina de Turisme de Vic, Oficina de Turisme de Cardona, Oficina de Turisme de Girona, Ajuntament de Castell de Mur
 • Província: Girona, Lleida
 • Comarca: Alt Empordà, Alt Urgell, Alta Ribagorça, Baix Empordà, Berguedà, Cerdanya, Garrotxa, Gironès, Osona, Pallars Jussà, Pallars Sobirà, Ripollès, Solsonès, Urgell
 • Punts d'interès: monestir romànic de Sant Pere de Rodes (Port de la Selva), esglésies romàniques de la Vall de Boí, Castelló d'Empúries, Gósol, monestir de Sant Joan de les Abadesses, Besalú, monestir de Ripoll, Berga, catedral de la Seu d'Urgell, Solsona, Museu Episcopal de Vic, Cardona, Girona, castell de Mur (Tremp)
 • Senyalització: 
 • Consells: Porta calçat adient, aigua i snacks. Segueix la senyalització i duu sempre cartografia (el mòbil pot fallar si no hi ha cobertura). Protegeix-te del sol, sobretot a l'estiu, i porta una llanterna, per si es fa fosc.

Etapes

NomDistància (km)Durada (h)Desnivell positiu (m)Desnivell negatiuNivell de dificultat
Itinerari Nord: Etapa 1 74,9 km1 o 2 dies1138952Debutants
Itinerari Nord: Etapa 2 110 km1 o 2 dies23951778Debutants
Itinerari Nord: Etapa 3 176 km1, 2 o 3 dies51114368Debutants
Itinerari Nord: Etapa 4 115 km1 o 2 dies82567997Debutants
Itinerari Nord: Etapa 5 19,2 km1, 2 o 3 dies464792Debutants
Itinerari Sud: Etapa 1 19,2 km1, 2 o 3 dies464792Debutants
Itinerari Sud: Etapa 2 31,9 km1 o 2 dies416632Debutants
Itinerari Sud: Etapa 3 64,7 km1 o 2 dies13781824Debutants
Itinerari Sud: Etapa 4 70,8 km1 o 2 dies10471471Debutants
Itinerari Sud: Etapa 5 38,6 km1 o 2 dies619668Debutants
Distància (km): 74,9 km
Durada (h): 1 o 2 dies
Desnivell positiu (m): 1138
Desnivell negatiu: 952
Nivell de dificultat: Debutants
Distància (km): 110 km
Durada (h): 1 o 2 dies
Desnivell positiu (m): 2395
Desnivell negatiu: 1778
Nivell de dificultat: Debutants
Distància (km): 176 km
Durada (h): 1, 2 o 3 dies
Desnivell positiu (m): 5111
Desnivell negatiu: 4368
Nivell de dificultat: Debutants
Distància (km): 115 km
Durada (h): 1 o 2 dies
Desnivell positiu (m): 8256
Desnivell negatiu: 7997
Nivell de dificultat: Debutants
Distància (km): 19,2 km
Durada (h): 1, 2 o 3 dies
Desnivell positiu (m): 464
Desnivell negatiu: 792
Nivell de dificultat: Debutants
Distància (km): 19,2 km
Durada (h): 1, 2 o 3 dies
Desnivell positiu (m): 464
Desnivell negatiu: 792
Nivell de dificultat: Debutants
Distància (km): 31,9 km
Durada (h): 1 o 2 dies
Desnivell positiu (m): 416
Desnivell negatiu: 632
Nivell de dificultat: Debutants
Distància (km): 64,7 km
Durada (h): 1 o 2 dies
Desnivell positiu (m): 1378
Desnivell negatiu: 1824
Nivell de dificultat: Debutants
Distància (km): 70,8 km
Durada (h): 1 o 2 dies
Desnivell positiu (m): 1047
Desnivell negatiu: 1471
Nivell de dificultat: Debutants
Distància (km): 38,6 km
Durada (h): 1 o 2 dies
Desnivell positiu (m): 619
Desnivell negatiu: 668
Nivell de dificultat: Debutants
QUÈ HI HA AL VOLTANT?
Pirineu Comtal. Rutes del naixement de Catalunya
 • Pirineu Comtal. Rutes del naixement de Catalunya

 • Adreça:Passeig de Gràcia, 107

 • 08008 Barcelona

 • Barcelona / Pirineus

 • Pirineu Comtal. Rutes del naixement de Catalunya
 • Pirineu Comtal. Rutes del naixement de Catalunya

 • Adreça: Passeig de Gràcia, 107

 • 08008 Barcelona

 • Barcelona / Pirineus

 • Telèfon:93 238 80 91

 • E-mail:ot.barcelona@gencat.cat