Pinell de Brai, el

Guia de Municipis

Situat al límit de la Terra Alta, a tocar de la Ribera d’Ebre i del Baix Ebre, el Pinell de Brai té una estampa molt característica, al damunt d’un turó des del qual domina un territori accidentat, amb les serres de Cavalls i de Pàndols i el riu Canaletes regant la part meridional del terme.

El celler cooperatiu, amb tots els seus detalls arquitectònics i decoratius, és el principal reclam de la població. També són remarcables les cases penjades sobre el cingle i els carrerons del nucli antic, on es pot trobar el Centre d'Interpretació Les Veus del Front, que repassa diversos aspectes de la Guerra Civil.

La serra de Pàndols, als afores de la població, acull el monument a la pau en homenatge a la Lleva del Biberó, que va patir les conseqüències de la guerra en aquestes muntanyes.Imprescindibles

- Visitar el celler cooperatiu i observar les ceràmiques de la façana.

- Copsar l’herència de la Guerra Civil a la mostra interactiva de Les Veus del Front.

- Visitar el monument a la pau de la serra de Pàndols i gaudir de l’espectacular panoràmica que ofereix l’indret.Suggeriments

  • Comarca: Terra Alta
  • Província: Tarragona
  • Localitat: Pinell de Brai, el
  • Extensió: 57
  • Habitants: 1124

Situació geogràfica

El Pinell de Brai és un municipi de la Terra Alta, situat prop de l’Ebre, al sud-oest de Tarragona. Es troba situat a la part oriental de la plataforma de Gandesa, al costat esquerre del barranc de la Teuleria, drenat al sud pel riu de les Canaletes. L'accidenten diverses serres connectades amb els Ports de Beseit i les prelitorals catalanes. Al nord-oest passen la serra de Pàndols i de Cavalls, així com la serra de Puig Cavaller, que fa de límit natural amb Gandesa. Al sud-est hi ha la serra de Vallplana, que el separa del riu Ebre. Drenen el terme diversos barrancs afluents de l'Ebre per l'esquerra, com el barranc del Pinell, així com el riu Canaletes.

Clima

El clima presenta hiverns suaus, poc freds i plujosos. Els estius són calorosos, amb temperatures altes i sequera àrdua. Les pluges tendeixen a concentrar-se en les estacions de transició i quan bufa l'humit vent de llevant.

Activitats econòmiques

L'economia del municipi està repartida en diversos sectors, però destaca la vinya i l'ametller i, en menor mesura, les oliveres, garrofers i cereals; un celler cooperatiu elabora vi amb denominació d'origen Terra Alta i mostra també productes artesans. La ramaderia és un recurs econòmic important gràcies a les pastures que alimenten un nodrit ramat oví i cabrú.

Hi ha també granges avícoles de pollastres i porcines. L’extracció d’argila per a la fabricació de ceràmica, l’explotació forestal i l’artesania de la palma i el margalló són d’altres components a tenir en compte de l’economia municipal.

Història

El castell del Pinell surt documentat per primera vegada al segle XII, en el document de donació de totes les possessions de Miravet a l’orde del Temple.

El nucli històric, de forma arrodonida, es va constituir al voltant del castell en una època en què la defensa era una qüestió cabdal. Per això, les cases dels sectors est i sud es conformen com una veritable muralla, construïdes just arran de cinglera.

La Guerra Civil va fer estralls al municipi, al qual pertany bona part de la serra de Pàndols, on es van desenvolupar alguns dels combats més decisius de la batalla de l’Ebre.

Què veure-hi

El nucli del Pinell de Brai destaca per la seva configuració defensiva, amb diverses cases del centre històric situades dalt d’un cingle rocós de més de 100 metres d’altura, a la vora del precipici. Són les anomenades cases penjades.

A més, el centre històric té una xarxa de carrerons costeruts, demostració palpable del passat medieval de la vila. Com a edificis més remarcables hi ha el celler cooperatiu modernista i l’església parroquial de Sant Llorenç Màrtir, del segle XVIII.

D’altra banda, el Pinell de Brai també ofereix el Centre d'Interpretació Les Veus del Front. Aquest equipament ofereix, en un format amè i modern, els diferents missatges utilitzats pels dos bàndols de la batalla de l’Ebre (propaganda, cartellisme, diaris, cartes personals, missatges radiofònics, etc). La mostra s’estructura en cinc sales i s’inicia amb un audiovisual explicatiu.

Què fer-hi

L’entorn natural del Pinell de Brai ofereix moltes possibilitats per a la pràctica del senderisme, sobretot a la serra de Pàndols, on es pot caminar fins al mirador en què es va erigir el monument a la pau en homenatge a la Lleva del Biberó. A més, des d’aquest indret es gaudeix d’una de les millors panoràmiques del poble i els voltants.

Una altra opció de turisme actiu al municipi és l’anomenada Via Verda de la Terra Alta, un senzill recorregut ciclista de 24 quiilòmetres sense gaire desnivell que segueix part de l’itinerari de l’antic ferrocarril que unia Tortosa amb la Puebla de Híjar, tot passant per Arnes, Horta de Sant Joan, Bot i Prat de Comte, a més del Pinell de Brai.

Voltants

- El castell de Miravet.

- El Parc Natural dels Ports.

- Gandesa.

- El poble vell de Corbera d’Ebre.

QUÈ HI HA AL VOLTANT?
Pinell de Brai, el
  • Pinell de Brai, el

  • Terres de l'Ebre

  • Pinell de Brai, el
  • Pinell de Brai, el

  • Terres de l'Ebre

També et pot interessar
Grand Tour de Catalunya
Grand Tour de Catalunya