Pineda de Mar conserva vestigis arqueològics d'època ibèrica i romana. Dels ibers (segle IV aC) es poden veure restes al turó de Montpalau i a prop del Mas Castellar. També hi ha restes d'una important vil·la romana al Mas de Can Roig, on desembocava un llarg aqüeducte, del qual avui es conserven les restes.
També als afores del nucli urbà, a través d’un camí que surt de la carretera de Pineda a Hortsavinyà, s’arriba a l'església de Sant Pere de Riu (o Sant Pere de Pineda), que, tot i pertànyer al municipi de Tordera, des del punt de vista popular i eclesiàstic està vinculada a la parròquia de Pineda de Mar. L'església manté l'estructura romànica original, del segle XI, amb nau i absis, i un campanar tardà, de planta quadrada, coronat per un pinacle piramidal.
Al cim del turó de Montpalau, als vessants pinedencs del massís del Montnegre, hi ha les ruïnes de l'antic castell de Montpalau, al qual es pot arribar per un camí de terra des de Can Martorell.
Adossada al Mas Castellar hi ha la torre de Sant Jaume, l'element fortificat més ben conservat del municipi. Correspon a una de les moltes torres de defensa que es van construir al llarg de la costa entre els segles XIV i XVII.
La creu de terme de Can Quintana, situada al pati de Can Quintana, és una obra gòtica del segle XIV de molt bona factura. En una cara presenta la imatge del Sant Crist i en l'altra, la Mare de Déu amb el Nen i diverses figures de sants als extrems de la creu i a la llanterna.
L’antic nucli urbà, conegut com la Pobla de sa Buada correspon als actuals carrers Major, dels Ciutadans i de Sant Antoni i la plaça de Catalunya i mereix una passejada tranquil·la.