Perelló, el

Guia de Municipis

El Perelló ofereix al visitant història, cultura i cinc quilòmetres de platges gairebé verges. Pintures rupestres declarades Patrimoni de la Humanitat, restes romanes i visigòtiques, un paisatge dominat per les serres de Cardó i de les Comes i, sobretot, els parcs naturals dels Ports i del Delta de l’Ebre, obren un ventall d’activitats i rutes que fan del municipi una opció ideal tant per als amants de la natura i els esports, com per als qui prefereixen visites més culturals.

Per contemplar la bellesa de l’entorn, res millor que apropar-se a l’ermita de Sant Cristòfol, o mirador del Delta, on les vistes de l’Ebre són increïbles, perquè la distància afavoreix la visió del paisatge.



Imprescindibles

- Visitar la cova de Cabrafeixet, Patrimoni de la Humanitat, i la cova Mallada, amb unes importants i ben conservades pintures rupestres.

- Gaudir de les platges, on es pot sentir la tranquil·litat en una zona poc massificada.

- Passejar per algun tram de l’antiga Via Augusta i veure els pous d’aigua romans.

- Contemplar la panoràmica que ens ofereix el mirador de l’Ebre des de l’ermita de Sant Cristòfol.

- Comprar mel, ametlles, oli d’oliva verge i productes derivats durant la Firabril.



Suggeriments

  • Comarca: Baix Ebre
  • Província: Tarragona
  • Localitat: Perelló, el
  • Extensió: 101
  • Habitants: 3378

Situació geogràfica

El Perelló és un municipi del Baix Ebre, del qual es va segregar l'actual terme de l'Ampolla. Es troba al sud de Tarragona, prop del delta de l’Ebre, del qual fa de mirador. El territori és accidentat format per un complex conjunt de muntanyes que pertanyen a les serres prelitorals catalanes: al sector nord-occidental trobem els espais naturals protegits de les serres del Boix i les muntanyes de Cardó, i més al sud, la serra de les Comes. El territori calcari té algunes balmes on hi ha pintures prehistòriques. Hi ha diferents torrents i barrancs que desguassen directament al litoral mediterrani, davant del golf de Sant Jordi, el qual intercala zona de roques i sorra.

Clima

El clima presenta hiverns suaus, sense freds exagerats i poc plujosos. Els estius són calorosos, amb temperatures altes, secs i amb aires humits. Les pluges són escasses i cauen de manera irregular principalment a la tardor.

Activitats econòmiques

L'economia del Perelló està molt repartida en diversos sectors: de serveis i comercial, agrari i industrial. El municipi, un cop segregat l'Ampolla, ha perdut força el vessant pesquer i turístic tradicional. L'agricultura principal és de secà amb cultiu d’oliveres, ametllers, garrofers i vinya. La Cooperativa Agrícola i Caixa Rural de Sant Isidre elabora olis i vins. Hi ha granges avícoles, porcines, ovines i de conills.

L'activitat industrial està representada pels sectors mecànic i de la construcció.

Història

El poblament humà del territori es remunta a la prehistòria, com palesen els vestigis trobats a la cova de la Mallada i les pintures rupestres de Cabrafeixet.

El passat romà també s’evidencia en les nombroses troballes de l’època i en les restes de la Via Augusta. En aquest sentit, el lloc ha estat identificat com l’antiga Traja-Capit romana.

L’any 1294, el rei Jaume II va atorgar carta de poblament segons els costums i privilegis de Tortosa. Al llarg de la història el Perelló ha sofert moltes destruccions i reconstruccions per estar situat en un punt estratègicament cobejat.

Durant la Guerra dels Segadors, el 1640, el poble fou atacat per l’exèrcit de Felip IV i tretze homes del Perelló van lluitar tot un dia per evitar-ho, però al final van ser penjats. Els seus descendents van erigir un monument per honrar-los al coll de les Forques, just on van ser morts.

Quan el municipi encara no s’havia recuperat d’aquella destrucció, es veié involucrat en la Guerra de Successió. Posteriorment, durant la Guerra Civil el poble tornà a ser destruït per l’aviació franquista.

Què veure-hi

Les pintures rupestres de la cova de Cabrafeixet i la cova Mallada són una mostra molt valuosa de com vivien els nostres avantpassats prehistòrics. Al Museu Municipal del Perelló s’exposen alguns objectes que van pertànyer als habitants d’aquests indrets. Actualment està en obres per ampliar-ne i millorar-ne les instal·lacions.

Del passat romà encara queden al terme municipal uns quatre quilòmetres de la Via Augusta, la via més important que unia Roma amb Cadis, amb pous i mines d’aigua que servien a abastir d’aigua els viatgers i animals.

Durant els dissabtes d’estiu podem visitar el primer molí de vent restaurat de Catalunya, que s’utilitzava per fer farina del blat de la zona i que data de l’any 1564.

També podem veure la torre de guaita dels Moros, de l’època visigòtica, que ajudava a albirar els invasors que arribaven per mar.

No ens oblidem d’acabar la ruta al mirador del Delta, on hi ha l’ermita de Sant Cristòfol, començada en honor a sant Roc per agrair-li que salvés els perellonencs d’una imminent epidèmia de còlera.

Què fer-hi

El municipi acull excel·lents platges, cales i caletes, de sorra i pedra fina. Podrem escollir entre les més concorregudes, com la de Santa Llúcia (la més gran), o les més desertes, com la de Cala Moros i la del Pont de l’Àlia, per on passa el sender GR-92 que permet descobrir paisatges naturals espectaculars.

Una visita guiada interessant la trobarem al parc eòlic de les Colladetes. La ubicació del Perelló propicia vents constants, que faciliten l’aprofitament d’aquest tipus d’energia renovable. El parc ofereix la imatge característica dels grans molins blancs movent les aspes i pintant la geografia de la zona.

Els qui fan de la gastronomia un motiu per viatjar no quedaran decebuts amb el cabrit de Fullola (carn tendra amb un sabor inoblidable), la qualitat de l’oli verge, la mel (s’hi poden visitar abellars) i tots els seus derivats. Una bona manera de gaudir d’aquests productes és a la Firabril, fira dedicada a la mel i l’oli, a l’abril.

Les festes populars també tenen cabuda al Perelló. Així, per Sant Antoni Abat té lloc la festa major, amb els Tres Tombs, la subhasta de la coca anomenada la darrera, un ball a l’aire lliure i la festa del calmant, la beguda típica de les festes.

Voltants

- La torre de Camarles i la de la Granadella.

- Les platges i cales de l’Ametlla de Mar.

- La subhasta de peix de l’Ametlla de Mar.

- El castell de Sant Jordi d’Alfama.

- L’Ampolla.

- La Festa de la Candelera, a l’Ametlla de Mar.

- La vall i el balneari de Cardó, a Benifallet.

- El Parc Natural del Delta de l’Ebre.

- Miravet.

- El Circuit de Catalunya, a Calafat.

QUÈ HI HA AL VOLTANT?
Perelló, el
  • Perelló, el

  • Terres de l'Ebre

  • Perelló, el
  • Perelló, el

  • Terres de l'Ebre

També et pot interessar
Grand Tour de Catalunya
Grand Tour de Catalunya