La península del cap de Creus està situada a la part més oriental de la península Ibèrica. Aquí trobem el Parc Natural del Cap de Creus, primer parc maritimoterrestre del país. Va ser creat gràcies a una llei del 1998, mitjançant la qual es protegeix la península del cap de Creus (unes 11.000 hectàrees) i el seu entorn marí (unes 3.000 hectàrees).
Són zones d'una qualitat biològica, geològica i paisatgística de primer ordre, que calia protegir amb una cura especial. La configuració geològica, única al món, i la riquesa del patrimoni vegetal, en el qual coexisteixen elements mediterranis i continentals, han donat lloc a nombroses espècies estranyes, algunes d'endèmiques. La zona, a més, presenta un potencial elevat de recuperació faunística.
El parc conté dues zones protegides diferenciades: la terrestre i la marítima. A la zona terrestre s'inclouen tres paratges naturals d'interès nacional: el PNIN Cap Gros-Cap de Creus, al nord, que inclou la Reserva Natural Integral del Cap de Creus, amb les illes de la Maça Major i s'Encalladora; el PNIN Cap de Norfeu, al sud (que també és reserva natural integral), i el PNIN Serra de Rodes.
L'amplitud de la zona marina protegida oscil·la entre les 1,3 i les 0,2 milles mar endins, amb tres reserves naturals parcials: els Farallons, el cap de Creus (entre l'illa de Culleró i cala Jugadora) i el cap de Norfeu. El nord de l'illa de s'Encalladora és reserva natural integral marina. Les aigües són netes i pures, i la riquesa de vida submarina hi és excepcional, amb espècies com el corall (notable font d'ingressos en altres temps) i alguers.
A més de l'inqüestionable valor biològic i geològic de la zona, destaca també l'excepcional bellesa paisatgística que ofereix: salvatge, variada i acolorida. Penya-segats abruptes, roques fosques solcades pel vent i la sal, illes i illots i cales recollides. Hi ha nombrosos indrets que estan exposats a la fúria de la tramuntana i d'altres d'arrecerats d'aquest vent sec i esbojarrat, en els quals les vistes són, senzillament, irrepetibles, com ja han sabut valorar personatges com Josep Pla o Salvador Dalí.
El patrimoni arquitectònic del cap de Creus és de primera magnitud. L'exemple més notable és el monestir de Sant Pere de Rodes, seu del centre d'informació del parc. S'hi pot obtenir informació sobre les diverses rutes i activitats que s'hi organitzen.
Parc Natural del Cap de Creus
Adreça:# Monestir de Sant Pere de Rodes, Palau de l'Abat, s/n
17489 Port de la Selva, el
Girona / Costa Brava
Telèfon:972 193 191
Fax:972 193 192
E-mail:pncapcreus@gencat.cat
Parc Natural del Cap de Creus
Adreça: # Monestir de Sant Pere de Rodes, Palau de l'Abat, s/n
17489 Port de la Selva, el
Girona / Costa Brava
Telèfon:972 193 191
Fax:972 193 192
E-mail:pncapcreus@gencat.cat
Web:http://parcsnaturals.gencat.cat/ca/cap-creus