Palau-sator

Guia de Municipis

Palau-sator conserva encara tot l’encant tradicional del paisatge i de l’essència cultural de la Costa Brava. L’estructura de la població fa visible el passat de vila medieval fortificada, i el seu patrimoni inclou tant aquestes petjades com referències encara més antigues corresponents a l’època romana.

A Palau-sator es respira també una estreta vinculació amb el folklore tradicional, ja que la relació del municipi amb la cultura sardanista és llarga en el temps i prolífica. També disposa d’un Museu Rural, que fa encara més palesa la forma com el municipi ha sabut mantenir les arrels i ha esdevingut una destinació amb molt d’encant per al visitant.



Imprescindibles

- Passejar pels volts de la muralla medieval.

- Fer un mos a Mas Pou.

- Visitar el Museu Rural.



Suggeriments

  • Comarca: Baix Empordà
  • Província: Girona
  • Localitat: Fontclara, Palau-sator, Sant Feliu de Boada, Sant Julià de Boada
  • Extensió: 12
  • Habitants: 294

Situació geogràfica

Palau-sator és un municipi del Baix Empordà, a l’est de Girona. Es troba emplaçat al bell mig de la plana al·luvial, al marge dret del riu Daró, prop de la costa i l’estany de Pals. És regat per la riera Grossa i accidentat al sud pels darrers contraforts nord-orientals de les Gavarres.

Clima

El clima és mediterrani, temperat i humit. Les temperatures de la zona són moderades, amb una mitjana anual d'uns 16 °C. De novembre a març, però, les glaçades poden ser freqüents. L'estiu és l’estació més seca. El vent característic de la zona és la tramuntana, fred i fort, procedent del nord, i el garbí, molt freqüent a l’estiu.

Activitats econòmiques

Els conreus principals són pràcticament de regadiu, gràcies a una xarxa de sèquies que permeten el cultiu tradicional de l’arròs, hortalisses, blat de moro, farratges i cereals. La vinya i l'olivera es troben en retrocés. La ramaderia bovina, porcina i l'avicultura també tenen importància.

El sector serveis i el turístic són un complement vital per a l’economia del municipi.

Història

Els voltants de Palau-sator han ofert als arqueòlegs, sota la forma de restes de ceràmica, indicis més que fiables dels orígens romans del terme. Aquestes restes aparegueren la tardor de 1970 en unes obres rutinàries destinades al sanejament del poble.

Hi ha una prolífica documentació que permet seguir el rastre de la història medieval de Palau-sator (conegut a finals del segle IX com a Palati Murarum), mencionat pel bisbe de Girona l’any 904. Entre els segles XIII i XIV és habitual veure consignat el municipi amb dues formulacions: o bé l’originari Palau o bé aquest amb l’afegit de Sa Tor (‘la Torre’).

La composició urbana i geogràfica actual del municipi s’estableix cap al 1632, quan ja en formen part els nuclis actuals de Palau-sator, Sant Feliu de Boada, Fontclara, Pantaleu i Sant Julià de Boada.

Què veure-hi

El patrimoni medieval de Palau-sator és prou visible fent un cop d’ull a les restes de l’antiga muralla, que conserva encara elements de l’època. La portalada que es manté en més bon estat és la del sud, que comunica amb la torre de les Hores, declarada Bé Nacional d’Interès Cultural. Aquesta torre adossada a la muralla serveix encara avui com a via d’accés al barri antic del municipi.

També està catalogat com a Bé Nacional d’Interès Cultural l’antic castell, els orígens del qual es remunten al segle X, tot i que durant el període gòtic va ser transformat i reaprofitat com a torre mestra d’un complex fortificat més gran.

Igualment és destacable l’ermita de Sant Julià de Boada, un dels monuments preromànics més importants i ben conservats de Catalunya.

Palau-sator també disposa del Museu Rural, articulat al voltant d’una interessant col·lecció d’eines de pagès i d’utillatges d’altres feines i ocupacions vinculades amb la pagesia. El museu ofereix un apartat de divulgació audiovisual sobre la cultura del camp.

Què fer-hi

El visitant de Palau-sator té l’oportunitat immillorable de gaudir, en aquest municipi, de l’atractiu i la tranquil·litat del paisatge interior de la Costa Brava. En aquest sentit, és indispensable fer-hi una passejada pel nucli antic deixant-se impregnar pel regust medieval dels carrers.

La localitat disposa de la residència de pagès Can Massanes, una autèntica institució al municipi, amb més de 130 anys d’història. També és degana la cuina tradicional, heretada de generació en generació, de Mas Pou, un dels restaurants amb més prestigi del Baix Empordà, que ofereix receptes que s’han mantingut intactes amb el pas del temps, com l’ànec amb peres o els peus de porc amb caragols.

Voltants

- Les restes del poblat ibèric d’Ullastret.

- La vila medieval de Peratallada.

- Els arrossars del pla d’en Bossa, a Pals.

QUÈ HI HA AL VOLTANT?
Palau-sator
  • Palau-sator

  • Palau-sator
  • Palau-sator

També et pot interessar
Grand Tour de Catalunya
Grand Tour de Catalunya