Palafrugell

Guia de Municipis
Convertit en una de les destinacions turístiques i de segones residències més important de la Costa Brava, el litoral del terme abasta dotze quilòmetres de cales retallades i petites platges. A més, disposa d'una rica tradició gastronòmica i d'un patrimoni cultural personificat en l'escriptor i fill predilecte de la població, Josep Pla, que hi va néixer.

La importància del litoral ha transformat una vila tradicionalment tapera en un centre turístic i de serveis plenament consolidat. I és que una de les principals fonts de riquesa de Palafrugell era la indústria surera, que exportava taps de suro arreu del món i que avui encara gaudeix de gran prestigi.

La vila de Palafrugell és el centre del municipi, del qual formen part també els nuclis rurals de Santa Margarida, Ermedàs, Vila-seca, Llofriu (als peus de les Gavarres) i els nuclis costaners de Calella, Llafranc, Tamariu i Aigua Xelida.

El pintor Modest Cuixart fou nomenat el 2006 fill adoptiu de la població, on s'establí el 1971. El 2002 es va inaugurar la plaça Modest Cuixart.

Imprescindibles

- Visitar el far de Sant Sebastià i el seu mirador, dalt de la muntanya homònima (165 metres), que separa Llafranc de Tamariu.
- Visitar l'església de Sant Martí.
- Capbussar-se a les seves aigües.
- Fer la caminada nocturna pel massís de les Gavarres.
- Divertir-se durant el Carnaval.

Suggeriments

- Assistir a la Cantada d’Havaneres de Calella, que des de 1967 recupera cançons d’una època en què molts van provar de fer fortuna a Cuba.
  • Comarca: Baix Empordà
  • Província: Girona
  • Localitat: Calella de Palafrugell, Ermedàs, Llafranc, Llofriu, Palafrugell, Tamariu, Santa Margarida, Vila-seca
  • Extensió: 27
  • Habitants: 22880

Situació geogràfica

Palafrugell és un municipi del Baix Empordà, situat a la zona més característica de Costa Brava, al sud-oest de Girona i al nord-est de Barcelona. El seu terme municipal és una transició entre el mar i l’interior. Accidentat pels contraforts de les Gavarres (a ponent) i pel massís de Begur (a llevant), entre els quals s’estén una àrea plana amb un litoral força accidentat, amb petites cales i platges separades per caps i puntes rocoses, on es troben els nuclis balnearis litorals de Calella de Palafrugell, Llafranc, Tamariu o Aigua Xelida. Al nord, es troba la Punta des Banc i al sud, el Cap Roig, essent molt espectacular el cap de Sant Sebastià de la Guarda, que s’alça sobre el Mediterrani, a 165 metres.

Clima

El clima de Palafrugell, mediterrani litoral, es caracteritza per unes temperatures suaus al llarg de l’any, moderades per la proximitat del mar. Les precipitacions anuals se situen al voltant dels 410 mil·límetres. Els mesos d’estiu són calorosos i amb xafogor nocturna.

Activitats econòmiques

El turisme i les empreses de serveis configuren la part més important de l’economia actual del municipi.

La indústria i el comerç també tenen un paper rellevant en l’economia municipal: del suro, metàl·liques i de la construcció.

L'activitat agrícola es troba repartida i es redueix a petites zones d'hortes, dedicades a hortalisses; mentre que la ramaderia i la pesca són activitats residuals.

Història

La resta més antiga del municipi és el dolmen de Can Mina dels Torrents (Llafranc), probable sepulcre de corredor de cambra subcircular, dels anys 3400-3000 a. C.

Damunt el cap de Sant Sebastià, al segle VI a. C., s'hi va establir un petit poblat ibèric. Les excavacions han descobert un camp de sitges per guardar cereals, que al segle IV a. C. s'inutilitzà i es convertí en habitatges (s'hi han trobat cabanes, un forn, etc.). Les restes s'exposen al Museu del Suro de Palafrugell i al Servei d'Investigacions Arqueològiques de Pedret.

A Llafranc mateix hi ha vestigis del passat romà, una premsa de vi i un celler molt a prop de l'església de Santa Rosa, on les excavacions arqueològiques han descobert els habitatges més antics del jaciment. El 1980 els arqueòlegs hi van fer una descoberta única a Catalunya: 78 teules crues d'època romana abandonades abans de la cuita.

A partir dels segles V i VI d. C., la inseguretat del litoral va afavorir que s'establissin poblaments a l'interior.

La població va néixer segurament com a lloc fortificat de defensa. De l'edat mitjana sols es conserva un traçat irregular de carrers estrets i cases remodelades entre l'església de Sant Martí i la plaça Nova.

Entre el segle XV i el XVIII, quan el perill provenia de les naus pirates i corsàries, es va construir una extensa i efectiva xarxa defensiva. El municipi conserva un ric patrimoni d'aquesta època en forma de torres de vigilància i de defensa annexes a masies. Encara avui una quinzena de torres remodelades s'aixequen dins el nucli urbà, Mont-ras, Calella i les planes d'Ermedàs i Santa Margarida.

Què veure-hi

Palafrugell compta amb tres indrets que són Béns Culturals d'Interès Nacional: la torre de Sant Sebastià i la torre de Can Mario, en la categoria de Monuments Històrics, i el Port Bo de Calella, en la categoria de Conjunt Històric.

Al cap de Sant Sebastià s'erigeix la torre de vigilància més antiga del municipi. Començada el 1441, a la planta baixa hi havia una capella dedicada al màrtir copatró de la vila. Al segle XVIII s'hi va construir el santuari i s'hi va incorporar una nova església i una hostatgeria que rebia pelegrins d'arreu del país.

L'església parroquial de Sant Martí té un cos principal i unes capelles laterals que daten del segle XV, dins el gòtic tardà. La façana principal, l'inacabat campanar i una part de l'obra afegida a la part de migdia daten dels segles XVII i XVIII, en estil barroc.

L'oferta museística de Palafrugell és variada. A banda del Museu del Suro, es pot visitar l'Espai d'Art Contemporani Can Mario (Fundació Vila Casas), a l'edifici que antigament era la seu de l'empresa surera Manufacturas de Corcho S.A. El municipi també acull la Fundació Josep Pla, que pretèn donar a conèixer l'obra d'aquest escriptor enamorat de l'Empordà.

Quant a l'arqueologia, en un pineda a vint minuts de Llafranc hi ha el dolmen de Can Mina dels Torrents, datat entre 3400 i 3000 aC. A la muntanya de Sant Sebastià es van trobar el 1960 les restes d'un poblat ibèric que es continua excavant.

Visita virtual:

- Camí de ronda de Calella de Palafrugell

Què fer-hi

Val la pena gaudir de la natura a Palafrugell. Dues zones d'elevat interès natural i amb un grau de protecció especial, les muntanyes de Begur i el massís de les Gavarres, atresoren valuosos recursos forestals i constitueixen una important reserva de poblaments florístics i faunístics mediterranis, amb algunes espècies singulars.

El massís de les Gavarres és una de les millors mostres de sureda i pinedes de pi pinastre del país. Cap a l'agost s'hi organitza una caminada nocturna que comença i acaba a la Bisbal d'Empordà.

Per als enamorats del mar, algunes de les millors platges de la Costa Brava són a Calella de Palafrugell, com la del Port Pelegrí o la del Golfet, per on es pot passejar tranquil·lament vora el mar. A Port Pelegrí hi ha el Poseidon Nemrod Club, un centre de submarinisme.

A cap Roig es pot visitar el Jardí Botànic, seu a l'estiu del Festival Jardins de Cap Roig i d’exposicions de prestigiosos escultors, que transformen el jardí en una singular espai d'art a l'aire lliure. Considerat un dels jardins més importants de la Mediterrània, les més de 500 espècies botàniques converteixen l’espai en una valuosa eina educativa. Des dels miradors es poden contemplar també les illes Formigues.

Si s’està interessat en l'arqueologia, es pot participar en les excavacions que cada estiu es fan al jaciment ibèric de Sant Sebastià de la Guarda (contacte a través del Museu del Suro).

Palafrugell té dins el nucli antic, que conserva el traçat urbanístic medieval, encapçalat per l’església de Sant Martí, un gran centre comercial. Cada diumenge s’hi celebra un mercat setmanal on es pot trobar de tot, sense oblidar el mercat diari de fruites, verdures, carn i peix.

Calella, Llafranc i Tamariu, antics barris de pescadors, han esdevingut enclavaments turístics per la bellesa paisatgística i la infraestructura de què disposen, amb allotjaments, restaurants i oferta d’activitats diverses.

Des del 1966 cada primer dissabte de juliol se celebra la Cantada d'Havaneres a la cala del Port Bo de Calella de Palafrugell.

D’altra banda, les Festes de Primavera és una celebració carnavalesca que va néixer el 1963. Per evitar la prohibició del règim franquista de celebrar el Carnaval, van traslladar la festa a la primavera amb l'excusa de commemorar l'arribada d'aquesta estació. Hi participen colles carrossaires de tota la Costa Brava.

La ruta guiada Quercus Suber, endinsa al visitant en el món de la indústria surera en la seva època d’esplendor.

Voltants

- Les muntanyes de Begur.
- El massís de les Gavarres, que té part de la superfície al terme de Palafrugell.
QUÈ HI HA AL VOLTANT?
Palafrugell
  • Palafrugell

  • Palafrugell
  • Palafrugell

També et pot interessar
Grand Tour de Catalunya
Grand Tour de Catalunya