Olivella

Guia de Municipis

Viure al cor del Parc Natural del Garraf és un privilegi reservat als habitants del municipi d'Olivella. La riquesa natural de l'entorn i les extraordinàries vistes que ens ofereix el paisatge converteixen aquesta vila en un destí ineludible per als amants del senderisme i les activitats a l'aire lliure. Descobrir el Palau Novella, una antiga casa d'indians convertida en centre budista, o recórrer els últims vestigis de l'antic poble de Jafre, ara abandonat, són un plaer per als sentits.Imprescindibles

- Fer les rutes guiades per l’entorn natural.

- Visitar l’observatori astronòmic.

- Passejar pel nucli de masies de pedra del municipi.

- Visitar el Palau Novella.Suggeriments

  • Comarca: Garraf
  • Província: Barcelona
  • Localitat: Olivella
  • Extensió: 39
  • Habitants: 3678

Situació geogràfica

Olivella és un municipi de la comarca del Garraf al sud-oest de Barcelona, als confins de les comarques de l´Alt Penedès i el Baix Llobregat. La part oriental del municipi està ocupat pel Parc Natural del Garraf, serralada litoral de caràcter calcari que travessa el terme d’est a oest.

Clima

El clima mediterrani del municipi és suau, gràcies a la combinació de la presència de la serralada Prelitoral, on es troba, i a la influència de la Mediterrània.

Activitats econòmiques

L'agricultura que predomina al municipi és la de la vinya juntament amb els cereals, els fruiters, les lleguminoses, els tubercles, el farratge i les hortalisses. L’explotació de boscos i una indústria de la construcció complementen l’economia d’Olivella.

Història

El popular dolmen del Barret del Rector és un indici dels orígens prehistòrics del terme, per bé que la història documental del municipi sembla oficialment lligada a la del castell, del qual ja es tenen notícies l’any 992. El domini senyorial sobre la fortificació i les terres que el circumdaven va pertànyer al bisbat de Barcelona.

Com en molts altres municipis del Garraf, Olivella va viure a finals del segle XIX la febre de les Amèriques, amb nombrosos homes de negocis que en van tornar força enriquits.

Un d’aquests indians va ser Pere Domènech i Grau, que, malgrat ser natural de Sitges, va manar edificar una de les mansions més esplèndides d’Olivella: el Palau Novella, tot un símbol de les ostentacions d’aquest període. Havia d’establir-hi en un principi una colònia agrícola, però l’arribada de la fil·loxera el 1893 va frustrar el projecte.

Què veure-hi

Olivella destaca per les seves tres esglésies. La de Jafra és, de fet, una antiga baronia que conserva les restes del que va ser la parròquia de Santa Maria. Al seu voltant hi ha pinedes i masies tradicionals.

L’església Vella, prop de l’antic castell, data del segle XIII, i l’església Nova, fundada el primer terç del segle XV, presenta una interessant pintura del segle XVII al retaule de l’altar major.

Un altre indret històric, i molt més antic, és l’anomenat Barret del Rector. Es tracta d’un conjunt rocós que es considera part del que va ser un dolmen.

Un dels edificis més visitats és el Palau Novella. Data de la fi del segle XIX i és un exemple de l’arquitectura colonial. Es tracta d’una construcció eclèctica, cosa que no li resta bellesa. Per exemple, el safareig ha estat atribuït a deixebles d’Antoni Gaudí, i sobre el seu llac envoltat d’arbredes es diu que solia passejar-s’hi el pintor Salvador Dalí, cercant la inspiració per a les seves obres. Actualment el palau funciona com a monestir budista Sakya Tashi Ling, però es pot visitar.

Què fer-hi

Al setembre, la localitat es vesteix de festa per celebrar la verema. Cal no oblidar que la vinya ocupa gairebé la meitat de les terres de cultiu del municipi.

La proximitat del Parc Natural del Garraf és un altre dels atractius del poble. El centre cultural La Sala organitza visites guiades pels entorns immediats d’aquest magnífic espai natural, i ofereix productes naturals i casolans que els visitants poden comprar. També planifica visites i ofereix allotjament a l’escola de natura Can Grau.

L’observatori astronòmic del Garraf completa aquesta oferta de proximitat amb la natura, especialment els cap de setmana, que és quan es fan les sessions públiques.

Voltants

- El Parc Natural del Garraf.

- L’aiguabarreig de les rieres de Sant Pere de Ribes.

- Els arboçars.

- El Parc d’Olèrdola, a Sant Miquel.

QUÈ HI HA AL VOLTANT?
Olivella
  • Olivella

  • Olivella
  • Olivella

També et pot interessar
Grand Tour de Catalunya
Grand Tour de Catalunya