Olesa de Bonesvalls

Guia de Municipis

Endinsar-se en la riquesa paisatgística d'Olesa de Bonesvalls pot semblar una experiència reservada a experts en activitats espeleològiques, però aquest poble, porta d'entrada al Parc Natural del Garraf, permet descobrir interessants excursions i rutes senyalitzades, on les barraques de pedra seca es combinen amb espectaculars coves i avencs. L'Hospital de Cervelló (s. XIII), orgull dels habitants locals, dóna la benvinguda amb gran carassa de marbre i pedra calcària en forma de Medussa sobre el portal de l'entrada.Imprescindibles

- Recórrer alguns dels camins del Parc del Garraf.

- Veure l’Hospital de Cervelló.Suggeriments

  • Comarca: Alt Penedès
  • Província: Barcelona
  • Localitat: Can Costa, Can Morgades, Can Xacó, Olesa de Bonesvalls, Ca n'Olivella, Pla del Pèlec
  • Extensió: 31
  • Habitants: 1755

Situació geogràfica

Olesa de Bonesvalls es troba a l’oest de Barcelona, situat a la zona de contacte entre la depressió Prelitoral Catalana i els contraforts del massís de Garraf, a la part sud-oriental de la comarca de l'Alt Penedès, al límit amb el Garraf i el Baix Llobregat. El massís de l’Ordal travessa el nord del municipi, mentre que els contraforts del massís del Garraf ocupen el sud. El Montau, amb prop de 660 metres d’alçada, és el punt més alt. La riera d’Oleseta i la de Begues drenen el municipi, acompanyades de diferents torrents.

Clima

El clima mediterrani del municipi és suau, gràcies a la combinació de la presència de la serralada Prelitoral, on es troba, i a la influència de la Mediterrània.

Activitats econòmiques

A Olesa de Bonesvalls el terreny és molt accidentat, per això, la superfície apta per als conreus és escassa. El conreu predominant és la vinya, tot i que també es conreen lleguminoses, tubercles, farratge, hortalisses i arbres fruiters (principalment presseguers).

Hi ha algunes petites indústries i locals d’artesania de puntes de coixí.

Les segones residències d’estiueig i caps de setmana, per la seva banda, dinamitzen el sector serveis.

Història

Les primeres referències documentades del municipi són del segle X, quan un petit nucli de cases es comença a desenvolupar a ponent del castell de Cervelló, una fortalesa que defensava el camí de l’Ordal. Al segle XIII també se cita l’església de Sant Joan d’Olesa, envoltada per un nucli de cases.

El 1262 Guillem de Cervelló fa constar al testament la voluntat de construir un hospital per a pobres i pelegrins al lloc d’Olesa, a peu del camí ral. Aquell hospital, acabat de construir al segle XIV, s’anomenaria de Bones Valls, per les bones condicions de salubritat de la zona.

La situació privilegiada va convertir Olesa en escenari de diversos conflictes bèl·lics, com la guerra de 1462-1472 contra Joan II, quan l’hospital va servir de base per assetjar el veí castell d’Eramprunyà.

El creixement del conreu de la vinya durant el segle XIX va limitar l’efecte negatiu de la construcció de la carretera del port de l’Ordal, que va deixar obsolet l’antic camí ral i Olesa fora de les rutes més transitades.

Les urbanitzacions aparegudes a partir dels anys seixanta del segle XX han donat un caire residencial a la població.

Què veure-hi

L’Hospital de Cervelló, anomenat també Hospital d’Olesa, és l’element més representatiu de la població. Es troba sobre la mateixa carretera que mena a Olesa de Bonesvalls tant des del Penedès com des del Baix Llobregat, i que ressegueix l’antic camí ral. És un hospital medieval construït en un estil de transició entre el romànic i el gòtic i fundat per Guillem de Cervelló el 1262.

Destaca pel fet de ser un dels pocs edificis d’aquest tipus que encara es conserven íntegrament. El conjunt està fortificat i presidit per una torre mestra de planta quadrada. A més, conté la capella de Santa Maria de l’Anunciació (segle XIII), a l’interior de la qual hi ha pintures murals gòtiques; hi destaca també, sobre el portal d’entrada al recinte exterior, una gran carassa esculpida en marbre i pedra calcària d’època romana que representa una medusa. Actualment és de propietat privada, però l’estampa exterior, a la part baixa del poble i envoltada de vinyes, bé val una visita.

Què fer-hi

Diverses rutes de senderisme permeten recórrer els espais del Parc Natural del Garraf que pertanyen al municipi d’Olesa de Bonesvalls o que hi són propers.

A més, la zona és especialment indicada per practicar-hi l’espeleologia, amb algunes expedicions de força nivell, com el descens dels 236 metres de fondària de l’avenc de l’Esquerrà, la cavitat més profunda del Garraf i la cinquena de Catalunya. La Federació Catalana d’Espeleologia ha ubicat al poble el Centre de Documentació de l’Espeleologia Catalana, una biblioteca especialitzada amb més d’un miler de referències.

Cada any, Olesa de Bonesvalls reviu, el segon diumenge d’octubre i amb motiu de la festa major del Barri de l'Hospital, l’ambient de set o vuit segles enrere amb l’organització del Mercat d’Oficis del Segle XIII, un vistós mercat medieval amb els diferents oficis, vestits tradicionals i espectacles de carrer, teatrals i musicals, entre altres atractius.

Voltants

- Parc Natural del Garraf.

- Vilafranca del Penedès.

- Parc Comarcal d’Olèrdola.

QUÈ HI HA AL VOLTANT?
Olesa de Bonesvalls
  • Olesa de Bonesvalls

  • Costa Barcelona

  • Olesa de Bonesvalls
  • Olesa de Bonesvalls

  • Costa Barcelona

També et pot interessar
Grand Tour de Catalunya
Grand Tour de Catalunya