Òdena

Guia de Municipis

Amb la torre de defensa altiva i dempeus, el Castell d'Òdena conserva encara algun dels antics habitatges excavats en la roca de guix, testimonis del que fou el recinte murallat dels segles XI i XII. Reconeguda per l'escola de vol a vela, i la Fira Aerosport, aquesta població ofereix al visitant la possibilitat de visitar la Conca de l'Òdena des de l'aire. Els passejos en globus aerostàtics ofereixen una nova perspectiva i la possibilitat de viure una experiència del tot inoblidable.Imprescindibles

- Pujar a la torre del castell.

- Gaudir de les vistes des dels turons.

- Endinsar-se en el paisatge de masies, camins i fonts.

- Practicar alguna de les activitats que es poden dur a terme a l’aeròdrom.Suggeriments

  • Comarca: Anoia
  • Província: Barcelona
  • Localitat: Can Sabater, Can Soler, Bosc Gran, el, Raval d'Aguilera, el, Font d'en Masarnau, la, Casetes d'en Mussons, les, Espelt, l', Òdena, Samuntà, Pla, el
  • Extensió: 53
  • Habitants: 3580

Situació geogràfica

Òdena és un municipi de la comarca de l'Anoia, situat al centre de la comarca natural de la conca d'Òdena, oberta pel riu al límit de la Depressió Central catalana. El sector septentrional és accidentat per la serra del Rubió i Castellfollit del Boix, que separen les conques del Llobregat i de l'Anoia.

Clima

El clima és d’interior, sec i amb temperatures extremes. Tant la primavera com la tardor són dues estacions molt curtes, i es passa de la primavera a l’estiu i de la tardor a l’hivern d’una manera brusca. Hi ha força diferència de temperatures entre el dia i la nit, cosa que fa més suportable l’estiu. Els fenòmens d'inversió tèrmica faciliten les glaçades a l'hivern. La tardor és l’estació de l’any més plujosa, i l’estiu la més seca.

Activitats econòmiques

L'agricultura principal és de secà, repartida entre cereals, ametllers, oliveres i vinya. La ramaderia està repartida entre les granges avícoles i de conills, i el bestiar oví i cabrum.

La industrial té un paper rellevant i ocupa prop d’un cinquanta per cent de la població activa, amb fàbriques tèxtils, d’arts gràfiques, productes químics i metal·lúrgiques.

L’aeròdrom d´Òdena atrau visitants que volen practicar esports aeronàutics, la qual cosa dinamitza el sector serveis.

Història

Les primeres evidències d’assentaments humans són dels ibers, entre els segles II-I aC, que reberen posteriorment les aportacions estructurals de la romanització, especialment pel que fa a la importació de l’agricultura.

El castell, feu principal del repoblament cristià, que derivà en un recinte emmurallat, està documentat des del 957. Inicialment en tenia la potestat el llinatge dels Òdena, que donaren nom a la vila. Aquests la van vendre als Cardona després de nombroses disputes amb altres senyors feudals.

Durant la Guerra del Francès Òdena jugà un paper molt rellevant en la defensa de la capital de la comarca, Igualada.

El primer aeròdrom de Catalunya (General Vives) s’establí a Òdena, a la zona actual entre l’autovia i la carretera nacional II.

Què veure-hi

Del castell, principal punt d’interès, en resta una torre poligonal d’onze cares i un petit fragment de muralla. Descendint cap al nucli del municipi es pot visitar l’església romànica de Sant Miquel, de gran sobrietat. Es tracta d’un edifici del segle XI, que consta d’una sola nau amb absis.

També es pot visitar, als afores, la vil·la romana (segle I aC) que hi ha al poble de l’Espelt, encara en fase d’excavació, o bé el puig d’Aguilera, des d’on s’obtenen unes vistes panoràmiques excepcionals i on hi ha un refugi antiaeri de la guerra civil espanyola.

També fora del nucli urbà destaquen les nombroses masies escampades pel terme, algunes amb dos o tres segles d’antiguitat (com Ca n’Oranies, Can Marquès o Can Xipreret), o bé les fonts naturals que hi ha pels camins, com la font de Can Masarneu o la de Ca n’Enric.

Què fer-hi

Hi ha diverses excursions per descobrir Òdena: la que puja fins al castell, la que ens permet gaudir d’altres poblets vinculats a Òdena com l’Espelt, o la que es pot fer amb bicicleta de muntanya fins al puig d’Aguilera passant per Can Macià, el raval d’Aguilera i l’església romànica de Sant Bernabé.

Òdena ofereix la possibilitat de practicar esports d’aventura. Hi ha una pista de carreres de karts i una altra d’aeromodelisme. També disposa d’un aeròdrom gestionat per l’aeroclub d’Igualada, on se celebra a principis de juliol una destacada fira d’aeronàutica.

La població és coneguda també per les festes. El darrer diumenge de gener es fa la Fira de Sant Sebastià, abans anomenada dels Torrons per les parades de torrons que s’hi instal·laven. Durant la festa major, a finals d’abril coincidint amb Sant Pere Màrtir, se celebra un gran premi ciclista, i coincidint amb la Diada Nacional, es fa la festa de la verema.

La masia de Can Macià (Caves Bohigas) ofereix el tast dels vins de la zona. Acostuma a ser un vi escumós en cava, fet amb el tradicional mètode champenoise.

Voltants

- Igualada.

- Castell de la Tossa, a Santa Margarida de Montbui.

- Poble iberoromà del Vilar del Met, a Vilanova del Camí.

QUÈ HI HA AL VOLTANT?
Òdena
  • Òdena

  • Paisatges Barcelona

  • Òdena
  • Òdena

  • Paisatges Barcelona

També et pot interessar
Grand Tour de Catalunya
Grand Tour de Catalunya