INICI
RECOMANEM

Pobles, ciutats i viles que recordaràs

Reservar
Pobles amb encant
És incontrolable. Hi ha pobles que quan hi poses els peus per primera vegada ja passen a formar part dels teus records per sempre. A Catalunya trobaràs pobles amb aquest magnetisme per molts racons de la geografia. Ha arribat el moment que els descobreixis. Per facilitar-te la missió, l'Agència Catalana de Turisme els ha aplegat sota la marca Pobles amb Encant, una selecció elaborada per un comitè d'experts que s'ha encarregat d'avaluar i certificar que tots compleixen els estàndards marcats.


Aquests pobles conserven una arquitectura homogènia i harmònica, amb un nucli antic autèntic que manté l'aroma del passat amb elements decoratius i dissenys típicament regionals i locals. Són un bon lloc per connectar amb la seva gent i amb les arrels de la història catalana, teixida per la influència de cultures i períodes diversos que van des de la grega i romana fins a l'Edat Mitjana, el Gòtic o el Modernisme.


Ciutats i Viles amb Caràcter

En el teu àlbum de records s'hi faran un lloc algunes ciutats especials. Igual que amb els pobles, l'Agència Catalana de Turisme ha creat la marca Ciutats i Viles amb Caràcter per triar per tu les més destacades.

 
La història i la cultura són dos dels trets que defineixen la seva personalitat, així com una varietat important de tradicions i festivitats rellevants que donen forma a la personalitat de Catalunya. La cultura gastronòmica i enològica s'hi respira arreu i es manifesta tant des d'un punt de vista tradicional com actual. Girona,Lleida, Tarragona, Reus, Vic, Tortosa o Vilafranca del Penedès. Aquests exemples et poden orientar, però n'hi ha més. Des dels Pirineus catalans fins al mar, el mapa català està esquitxat d'aquestes ciutats.


Barris i Viles Marineres

Catalunya és un territori que mira al mar. Al llarg del seu litoral trobaràs moltes viles marineres que confirmen l'afirmació. El mar i la llum són una qualitat d'aquests pobles, molts dels quals de parets emblanquinades i portes i finestres de blau mariner en diàleg permanent amb l'esclat del blau de la Mediterrània. Tots han sabut respondre a les noves necessitats del turisme sense perdre la seva essència, conservant en bona part la seva manera de viure, i encara compten amb forta tradició i presència de pescadors.

Tria les teves viles preferides i planifica't un recorregut per visitar-les. 
#CatalunyaExperience nº3
Revista #CatalunyaExperience nº3
desktop_mac tablet_mac picture_as_pdf
Revista #CatalunyaExperience Nª2
Revista #CatalunyaExperience Nª2
desktop_mac tablet_mac picture_as_pdf
#CatalunyaExperience nº1
Revista #CatalunyaExperience nº1
desktop_mac tablet_mac picture_as_pdf
Ciutats, viles i pobles
Ciutats, viles i pobles
desktop_mac tablet_mac picture_as_pdf

A Catalunya trobaràs pobles, ciutats i viles amb un magnetisme especial per molts racons de la geografia.

Ves de ruta pels pobles ciutats i viles de tots els territoris de Catalunya
Veure tots els recursos >>
Veure tots els recursos >>
Costa Daurada
Veure tots els recursos >>
Veure tots els recursos >>
Vista nocturna de la façana principal del Centre Gaudí de Reus, ubicat a la plaça del Mercadal, al centre històric. (© Miguel Raurich)
Reus
La capital del Baix Camp es pot considerar un autèntic santuari de l'arquitectura modernista, tant pel seus edificis emblemàtics com per l'empremta personal que hi deixaren els mestres Gaudí i Domènech i Muntaner.

Ciutat abocada decididament a la cultura, Reus és també la població que ha vist néixer personalitats del món de les lletres, com el poeta Gabriel Ferrater o el director teatral Lluís Pasqual.

Qui la visiti no podrà obviar algunes institucions senyeres, com els teatres Bartrina i Fortuny, ni oblidar l'aroma de pólvora que desprèn la tronada, acte central de la concorreguda festa major, que té lloc a la bellíssima plaça del Mercadal.

Muralles de Montblanc al capvespre. El conjunt format per la muralla, les torres i els portals està restaurat i es pot recórrer tant a peu de carrer com passejant pel pas de ronda que va de torre en torre. (© Kim Castells)
Montblanc
Montblanc és un dels referents de l'imaginari i el patrimoni medieval de Catalunya. Una bona part del nucli urbà es pot considerar un autèntic monument.

L'arrelament d'aquest passat ha cristal·litzat en la concorreguda Setmana Medieval, que té l'origen en la llegenda de sant Jordi i el drac, situada pel costumista Joan Amades a la capital de la Conca de Barberà. Completen aquest extraordinari fris patrimonial els seus jaciments arqueològics, des de pintures rupestresd paleolítiques fins a restes d'assentaments íbers.

Camí de l'Ermita de Sant Pau d'Arbolí. (© P. Ccal. de Turisme Muntanyes de la Costa Daurada)
Prades

Prades, coneguda com la vila vermella pel color de la pedra de moltes de les seves cases, té un nucli antic que forma un conjunt històric de gran interès.

L'entorn de les muntanyes de Prades li confereix un innegable interès per als amants del turisme i les activitats de muntanya en general, tant pel que fa als excursionistes com als caçadors o els boletaires.

D'altra banda, una part de la seva extensió geogràfica (el vessant de ponent) abraça la conca del riu Montsant, al voltant del qual s'articula l'homònima denominació d'origen vinícola, una referència relativament jove i molt preuada per la personalitat dels seus vins, propers en textura i sabor als famosos Priorat.

Costa Brava
Veure tots els recursos >>
Veure tots els recursos >>
Cases de l'Onyar  (© Servicios Editoriales Georama)
Girona
Girona té l'encís i la màgia de les grans ciutats, però l'essència acollidora dels pobles. Gaudeix d'una àmplia oferta turística, cultural i històrica, i d'una rica vida social, amb esdeveniments i festes populars de gran interès.

La ciutat conserva un barri antic medieval que s'enfila fins a la imponent catedral, a través dels ombrívols carrerons del barri Vell, mentre a l'altre costat del riu s'estén la part més moderna i ordenada. Sobre la riba de l'Onyar es mostra la imatge més famosa de Girona, formada per les vistoses cases coloristes.

La catedral gòtica de Santa Maria (segles XI-XVIII) és l'element arquitectònic més rellevant de Girona, però ni molt menys l'únic. L'arquitectura religiosa compta amb nombrosos exemples més, com el monestir de Sant Pere de Galligants (segle XIII), els convents de Sant Domènec (segle XIII) i de Sant Josep (segles XVI-XVII) o les esglésies de Sant Feliu (segles XII-XVI), Sant Nicolau (segle XII) o Sant Daniel (segle XI), entre altres edificis.

Existeixen també diverses mostres d'arquitectura civil de vàries èpoques, com els banys àrabs (segles XII-XIII), la casa Agullana (segles XIV-XVII), l'antic palau de Caramany (segles XVI-XVIII) o la modernista casa Teixidor (1918).

Però l'atractiu de Girona no es limita només a la història o arquitectura. El Parc de la Devesa és un dels espais verds urbans més agradables de Catalunya. Els nombrosos museus de la ciutat completen una oferta cultural força àmplia.

Vista de Peratallada des dels voltants. (© Ajuntament de Forallac)
Peratallada
Localitat que pertany al municipi de Forallac i que està formada per un important conjunt històric i artístic d'origen medieval. Consta de castell-palau, muralles, fossat i poble, un entramat de carrerons en què hi ha bons restaurants on degustar la gastronomia local.
Calella de Palafrugell  (© Servicios Editoriales Georama)
Calella de Palafrugell
Localitat costanera que pertany al municipi de Palafrugell que ha sabut conservar l'arquitectura tradicional i l'ambient mariner dels seus orígens. Entre els seus majors atractius destaquen les belles platges i cales i la prestigiosa oferta cultural.
Paissatges de Barcelona
Veure tots els recursos >>
Veure tots els recursos >>
Mare i filla d'esquena en un veler davant la costa de Vilanova i la Geltrú. (© Ajuntament de Vilanova i la Geltrú)
Vilanova i la Geltrú

Coneguda com l'Havana xica al segle XIX, Vilanova i la Geltrú és avui una de les principals capitals de la cultura popular i tradicional del país. Els Tres Tombs o el Carnaval, declarat Festa Patrimonial d'Interès Nacional, són algunes de les festes que han convertit la capital del Garraf en un referent. L'esplendorós Passeig Marítim, on conviuen amb harmonia construccions d'estil colonial amb les cases de pescadors, la seva Rambla, eix social i comercial de la ciutat, i la seva àmplia oferta gastronòmica de cuina marinera i Xató, fan de Vilanova un lloc per anar-hi i tornar-hi.

Vista panoràmica del poble de Mura i del seu entorn, a la comarca del Bages (província de Barcelona). (© Sebastiaan Bedaux)
Mura
Situat en el conglomerat muntanyós de Sant Llorenç del Munt, Mura forma part de les Valls del Montcau, un entorn on l'abundància de vegetació i fauna han dibuixat des de sempre un perfil de vila lligada a la terra. Avui moltes de les feixes i vinyes estan abandonades, però la població conserva l'encant d'una esplendorosa Edat Mitjana, visible al nucli antic, amb cases de pedra o l'església romànica de Sant Martí, i un entorn envejable amb paisatges sorprenents a la primavera, com la Gorja del Pare.
Basílica de Santa Maria de La Seu.  (© Imagen M.A.S.)
Manresa
La basílica gòtica de Manresa, els carrers medievals, o els palauets modernistes que el visitant troba al seu pas són la prova històrica de l'esperit emprenedor que aquesta ciutat ha tingut des dels seus orígens. Com l'autèntic batec del cor d'un país actiu, Manresa ofereix la imatge d'una ciutat atractiva i moderna, que no defalleix mai, que no renuncia a les seves arrels i que sorprèn amb una ànima inspiradora que captiva la mirada tafanera de qui ha descobert un nou tresor.
Terres de Lleida i Pirineus
Veure tots els recursos >>
Veure tots els recursos >>
Vista nocturna de les muralles i el campanar de la Seu Vella (© Miguel Raurich)
Lleida
Lleida ha experimentat una gran evolució els últims anys. És una ciutat moderna i dinàmica, tant des del punt de vista comercial com cultural i patrimonial. A més, està ben comunicada i situada en un entorn molt particular, envoltada de grans extensions de fruiters i travessada pel riu Segre.

Com correspon a una ciutat de profundes arrels històriques, Lleida disposa de força edificis interessants. El turó de la Seu Vella (segle XIII) o les restes de l'antiga Suda musulmana (castell del Rei), li permeten obtenir les millors vistes de la ciutat.

Al nucli antic cal no perdre's el palau de la Paeria, la Seu Nova o l'antic hospital de Santa Maria, a més a més de l'extensa oferta museística encapçalada pel Museu de Lleida Diocesà i Comarcal, el Museu d'Art Jaume Morera, el Museu de l'Aigua, el Centre d'Art la Panera, i el Conjunt Monumental de Gardeny.

Montsonís des d'un camp.   (© Ajuntament de Foradada)
Montsonís
Montsonís és un petit poble del municipi de Foradada amb un atractiu especial que captiva i enamora al visitant. A banda del seu castell, molt ben conservat, té altres elements patrimonials, arquitectònics, urbanístics, mediambientals i turístics que contribueixen a aquesta bellesa, com, per exemple, fanals tradicionals de l'enllumenat públic i els enllosats de pedra dels seus carrers.
Taüll des del balcó d'una de les cases de muntanya del poble. Al fons destaca el campanar de Sant Climent de Taüll, prototip d'església romànica de planta basilical. (© Kim Castells)
Taüll
Aquesta població de la Vall de Boí acull les esglésies romàniques de Sant Climent i Santa Maria, ambdues del segle XII i declarades Patrimoni de la Humanitat. A més, part del terme es troba inclòs dins del Parc Nacional d'Aigüestortes i Estany de Sant Maurici i els amants de la neu poden gaudir a l'estació d'esquí de Boí Taüll Resort.
Terres de l'Ebre
Veure tots els recursos >>
Veure tots els recursos >>
Vista aèria des del castell de la Suda de la catedral de Santa Maria de Tortosa, un temple d'estil gòtic edificat l'any 1347 i consagrat el 1441, des d'on s'observen els voltants del riu Ebre, el nucli antic i la resta del nucli urbà a l'altre costat del riu. (© Achim Meurer)
Tortosa
La capital del Baix Ebre conserva significatives mostres d'arquitectura medieval, renaixentista, barroca i modernista. Així, el nucli històric ha estat declarat Conjunt Historicoartístic gràcies a l'empremta deixada per diverses cultures, que han fet possible que Tortosa conservi avui un gran valor arquitectònic.

La ubicació prop de la desembocadura del riu Ebre de ben segur que va afavorir tot aquest esplendor. Ara la ciutat s'obre al Delta i a la natura que l'envolta, amb tres espais protegits: les illes de l'Ebre (Audí, Vinallop i Xiquina), els Ports i les serres de Cardó i el Boix.

El municipi integra els nuclis de Bítem, Campredó, Jesús, els Reguers i Vinallop.

Platja del Trabucador al Parc Natural del Delta de l'Ebre  (© Lluís Carro)
Sant Carles de la Ràpita

Un perfil costaner amb platges de gran categoria, un bon nombre de rutes que permeten descobrir la varietat paisatgística i natural de la zona, construccions emblemàtiques (com la Glorieta neoclàssica, que ofereix a més unes magnífiques vistes) i una cuina de mar que atorga el merescut protagonisme al llagostí i a la galera, són alguns dels al·licients de Sant Carles de la Ràpita.

Platja de la llenya  (© Miguel Angel Alvarez)
L'Ametlla de Mar

La costa de l'Ametlla de Mar, que té setze quilòmetres de longitud, és un paisatge encisador i verge. Aquest racó del Baix Ebre no era més que un lloc estratègic per a torres de defensa contra els pirates, fins que al segle XIX es va convertir en la residència d’algunes famílies de pescadors valencians. Aviat va ser un important centre d’intercanvis comercials amb Cambrils, Tarragona i Reus.

Des que es van crear les primeres cooperatives agràries i de pescadors (el port fou construït l'any 1920), el creixement ha estat notori i la vila conserva, malgrat l'incipient comerç i la modernització inevitable, el caire de poble pescador del seu naixement. Avui la pesca i el turisme són les dues principals fonts d'ingressos del municipi.

Costa Barcelona
Veure tots els recursos >>
Veure tots els recursos >>
Castell; torre humana dels castellers de Vilafranca. (© Ajuntament de Vilafranca del Penedès)
Vilafranca del Penedès
Coneguda com la capital del vi, bressol dels millors castells de Catalunya, Vilafranca no amaga la seva intensa relació amb la vitivinicultura. Els cellers i les antigues premses formen part de la població, capital de comarca, amb façanes modernistes i trets característics de l'antiga vila medieval, que s'ha mantingut com a referent comercial per a les poblacions i comarques veïnes. Les tradicions i la gastronomia local permeten al visitant apropar-se a una manera d'entendre la vida estretament vinculada a la terra.
Vaixell recorrent el litoral d'Arenys de Mar, a la Costa de Barcelona. (© Juanchi Pegoraro)
Arenys de Mar
La mítica Sinera de Salvador Espriu conserva l'encant d'una població tradicionalment marinera amb un ric patrimoni arquitectònic i festiu. Passejar per la riera, eix vital i comercial, caminar pels rials de sorra, o tastar plats mariners en els restaurants del port després de visitar la llotja del peix són algunes de les activitats que conviden el visitant a descobrir una població que atresora joies com el retaule barroc de l'església de Santa Maria, un cementiri monumental, l'antiga fàbrica de licor Calisay o el Museu de la Punta Frederic Marès.
Dalt del campanar. (© Ajuntament de Sant Pol de Mar)
Sant Pol de Mar

A Sant Pol de Mar descobrim un antic poble de pescadors, de cases blanques i carrers estrets i tranquils, de cales rocoses i platges de sorra granulada banyades d'aigües cristal·lines. Fent un recorregut pels carrers esglaonats del nucli antic gaudim del ric patrimoni arquitectònic de construccions modernistes, com les antigues Escoles, on s'aprecia la gran bellesa del treball artesanal del ferro forjat. Un passeig arran de mar resseguint la costa fins a la Punta o una ruta fins a Calella a través del camí de ronda conviden el visitant a descobrir la bellesa d'un entorn excepcional.

OnEx. Barcelona, Gelida
Paraules ClauParaules Clau
A
B
C
Ç
D
E
F
G
H
I
J
K
L
M
N
O
P
Q
R
S
T
U
V
W
X
Y
Z
#
AmpostaAmposta
Amposta
Amposta /
   
La capital del delta de l'Ebre i del Montsià ofereix tant els al·licients del privilegiat mitjà natural on descansa com els d'un ric patrimoni històric i cultural. Activitats de natura i d'aventura per a tots els gustos vinculades a l'aigua i a la terra, edificacions singulars, petjades modernistes, tradicions que es mantenen intactes de temps ençà i que es vinculen amb un element tan tradicional d'aquesta zona com és l'arròs.
BanyolesBanyoles
Banyoles
Banyoles /
   
Banyoles és la capital del Pla de l'Estany, un territori planer cobert per un estany i flanquejat per la serra de Rocacorba. La història d'aquestes terres ha estat sempre lligada a les aigües de l'estany, que té nombrosos atractius per visitar: els jardins, les pesqueres de les embarcacions i els passejos vora la riba.

La ciutat, a més, ha estat designada amb el segell de Destinació Turística Esportiva, que en garanteix el caràcter ideal per a la pràctica de diversos esports. Concretament, compta amb instal·lacions i serveis per als practicants de rem, piragüisme, natació, ciclisme i triatló.

Des del punt de vista arquitectònic, destaca el nucli històric, amb la plaça Major, el monestir de Sant Esteve, l'església de Santa Maria dels Turers, la Pia Almoina i la Llotja del Tint, entre d'altres. A més, disposa de dos interessants espais museístics: el Museu Arqueològic Comarcal i el Museu Darder d'Història Natural.

BergaBerga
Berga
Berga /
   
Aquesta població, coneguda internacionalment per la festa de la Patum, (llegat cultural de les antigues representacions de teatre medieval), és un regal per a qualsevol visitant. La màgia de l'entorn, les seves festes i tradicions, i la bellesa del nucli antic se sumen a un patrimoni històric que convida a descobrir històries i llegendes. El santuari de Queralt, el pont sobre el Llobregat i l'entorn natural configuren la destinació ideal per al senderisme, la pesca, l'escalada o per gaudir del descans d'un circuit termal.
Bisbal d'Empordà, laBisbal d'Empordà, la
Bisbal d'Empordà, la
Bisbal d'Empordà, la / Costa Brava
   

La Bisbal d’Empordà, capital del Baix Empordà, és una població coneguda especialment per la seva excel·lent ceràmica popular i decorativa, activitat que es veu clarament reflectida al municipi en les xemeneies industrials i en els nombrosos comerços especialitzats.

Està situada a la plana empordanesa, als últims contraforts septentrionals de les Gavarres, i la travessa el riu Daró. El castell palau de la Bisbal i el Terracotta Museu són els principals atractius del municipi, sense oblidar els tallers i botigues dels ceramistes.

BlanesBlanes
Blanes
Blanes /
   
Blanes és actualment una de les principals destinacions turístiques de la Costa Brava, tot i que durant anys va ser un petit i tranquil poble de pescadors.

Els seus quatre quilòmetres de platges, la potent activitat comercial i l'àmplia oferta d'allotjament i restauració la converteixen en una de les poblacions més importants de la comarca.

Aquest municipi ha estat guardonat amb la certificació Destinació de Turisme Familiar, atorgada per l'Agència Catalana de Turisme. Durant les vacances, les famílies amb nens gaudiran d'una oferta d'allotjament i restauració adaptada i nombroses propostes d'entreteniment i oci.

CalafellCalafell
Calafell
Calafell /
   
Calafell destaca per les seves platges, pròpies de la Costa Daurada. A més del nucli principal, que no és a primera línia de mar, el municipi ha crescut extraordinàriament en les últimes dècades als barris costaners de Platja de Calafell i Segur de Calafell, gràcies a l'expansió turística i de segones residències.

Però a part del reclam turístic de les platges, Calafell ofereix altres llocs d'interès relacionats amb diferents etapes de la seva història, com visitar la ciutadella ibèrica o el castell de la Santa Creu.

Aquest municipi ha estat guardonat amb el segell d'especialització DTF (Destinació de Turisme Familiar), atorgat per l'Agència Catalana de Turisme. Durant les vacances, les famílies amb nens gaudiran d'una oferta d'allotjament i restauració adaptada i nombroses propostes d'entreteniment i oci.

CambrilsCambrils
Cambrils
Cambrils / Costa Daurada
   
Cambrils és una de les destinacions més emblemàtiques de la Costa Daurada, amb una oferta que té al·licients per a tots els gustos.

Són autèntics reclams del municipi les platges (tant les concorregudes com les tranquil·les), els esports nàutics, l'oferta gastronòmica (que és la degana de la Costa Daurada) i la vitalitat festiva i tradicional.

D'entre les visites obligades destaquen especialment el Parc Samà, una joia botànica, i els diversos equipaments que formen el Museu d'Història de Cambrils.

Aquest municipi ha estat guardonat amb el segell d'especialització DTF (Destinació de Turisme Familiar), atorgat per l'Agència Catalana de Turisme. Durant les vacances, les famílies amb nens gaudiran d'una oferta d'allotjament i restauració adaptada i de nombroses propostes d'entreteniment i oci.

Castellar de n'HugCastellar de n'Hug
Castellar de n'Hug
Castellar de n'Hug /
   
Castellar de n'Hug no pot negar la seva vinculació amb el Parc Natural del Cadí-Moixeró. Els prats d'alta muntanya i els boscos guarden gelosos la vida d'isards i cérvols, guineus, fagines, porcs senglars, teixons, i rapinyaires en ple vol. El respecte que el poble ha demostrat al llarg de la seva història per l'arquitectura popular, amb pedra, fusta i teules, ha generat un dels pobles més bonics de Catalunya i passejar pels seus carrers és tot un descobriment.
Conjunt històric de BarrueraConjunt històric de Barruera
Conjunt històric de Barruera
Vall de Boí, la / Pirineus
PasseigSant Feliu43Vall de Boí, la 25527
El monument més emblemàtic de Barruera és l'església romànica dedicada a Sant Feliu, que data dels segles XI-XII i va ser declarada Patrimoni de la Humanitat per la Unesco.
El VendrellEl Vendrell
El Vendrell
Vendrell, el /
   

El principal atractiu de la població són les platges de sorra fina, com les del Francàs, Coma-ruga o Sant Salvador.

La capital del Baix Penedès és la ciutat natal del gran violoncel·lista de renom internacional Pau Casals, les petjades del qual es poden seguir a la seva casa-museu, a la casa nadiua i a l’església parroquial del Salvador Transfigurat, on va començar a tocar.

Un altre fill il·lustre de la localitat és Àngel Guimerà, de qui també hi ha la Casa-Museu Ángel Guimerà. Igualment, el Vendrell disposa del Museu Deu, la Fundació Apel·les Fenosa i el Museu Arqueològic.

Aquest municipi és un important nus de comunicacions (cruïlla d’autopistes, de carreteres i de línies ferroviàries a l’agregat de Sant Vicenç de Calders), qualitat que li ve de lluny, perquè la Via Augusta ja passava pel terme.

EspotEspot
Espot
Espot / Pirineus
   
La natura i les activitats a l'aire lliure són el principal actiu d'Espot. Situat a la vall del riu Escrita, el seu aïllament dóna més valor encara a un patrimoni natural on destaca el Parc Nacional d'Aigüestortes i Estany de Sant Maurici, del qual és una de les principals portes d'entrada.

Les meravelles naturals que s'hi troben van des del mateix estany de Sant Maurici fins a una vintena de llacs d'origen glacial, com els d'Amitges, Ratera, Redó, Negre o Monestero, així com els massissos d'Amitges, els Encantats, Ratera, Subenuix o Pui de Linya.

El terme també ofereix opcions d'activitats de turisme actiu, com el senderisme, l'alpinisme o l'esquí alpí a les instal·lacions de l'estació Espot Esquí.

Els senyals de la història també són visibles en l'arquitectura tradicional pirinenca dels petits nuclis. A Espot es troba una torre medieval de guaita i un pont romànic sobre l'Escrita. Més avall, al mateix riu s'hi troba l'anomenat pont de la Torrassa.

GironaGirona
Girona
Girona /
   
Girona té l'encís i la màgia de les grans ciutats, però l'essència acollidora dels pobles. Gaudeix d'una àmplia oferta turística, cultural i històrica, i d'una rica vida social, amb esdeveniments i festes populars de gran interès.

La ciutat conserva un barri antic medieval que s'enfila fins a la imponent catedral, a través dels ombrívols carrerons del barri Vell, mentre a l'altre costat del riu s'estén la part més moderna i ordenada. Sobre la riba de l'Onyar es mostra la imatge més famosa de Girona, formada per les vistoses cases coloristes.

La catedral gòtica de Santa Maria (segles XI-XVIII) és l'element arquitectònic més rellevant de Girona, però ni molt menys l'únic. L'arquitectura religiosa compta amb nombrosos exemples més, com el monestir de Sant Pere de Galligants (segle XIII), els convents de Sant Domènec (segle XIII) i de Sant Josep (segles XVI-XVII) o les esglésies de Sant Feliu (segles XII-XVI), Sant Nicolau (segle XII) o Sant Daniel (segle XI), entre altres edificis.

Existeixen també diverses mostres d'arquitectura civil de vàries èpoques, com els banys àrabs (segles XII-XIII), la casa Agullana (segles XIV-XVII), l'antic palau de Caramany (segles XVI-XVIII) o la modernista casa Teixidor (1918).

Però l'atractiu de Girona no es limita només a la història o arquitectura. El Parc de la Devesa és un dels espais verds urbans més agradables de Catalunya. Els nombrosos museus de la ciutat completen una oferta cultural força àmplia.

Horta de Sant JoanHorta de Sant Joan
Horta de Sant Joan
Horta de Sant Joan /
   

La figura de Picasso, l’atractiu nucli antic i un entorn natural excepcional són els tres eixos que expliquen l’encant d’Horta de Sant Joan per al viatger.

Es tracta d’un municipi molt extens, amb la serra de Pesells al nord, el Parc Natural dels Ports al sud, i els rius Algars, Canaletes i els Estrets recorrent diverses zones del terme i donant-li una orografia força accidentada.

La localitat, situada dalt d’un puig, ofereix una estampa magnífica des de qualsevol punt de vista.

L’activitat principal del poble és l’agricultura de secà. Els camps, sobretot d’olivera, s’estenen cap als quatre punts cardinals.

LleidaLleida
Lleida
Lleida / Terres de Lleida
   
Lleida ha experimentat una gran evolució els últims anys. És una ciutat moderna i dinàmica, tant des del punt de vista comercial com cultural i patrimonial. A més, està ben comunicada i situada en un entorn molt particular, envoltada de grans extensions de fruiters i travessada pel riu Segre.

Com correspon a una ciutat de profundes arrels històriques, Lleida disposa de força edificis interessants. El turó de la Seu Vella (segle XIII) o les restes de l'antiga Suda musulmana (castell del Rei), li permeten obtenir les millors vistes de la ciutat.

Al nucli antic cal no perdre's el palau de la Paeria, la Seu Nova o l'antic hospital de Santa Maria, a més a més de l'extensa oferta museística encapçalada pel Museu de Lleida Diocesà i Comarcal, el Museu d'Art Jaume Morera, el Museu de l'Aigua, el Centre d'Art la Panera, i el Conjunt Monumental de Gardeny.

Lloret de MarLloret de Mar
Lloret de Mar
Lloret de Mar /
   
La història, les tradicions i la gent de Lloret estan lligades des de sempre a la Mediterrània. El color turquesa de l'aigua, l'entorn natural i la sorra daurada fan de les seves platges un atractiu irresistible per a milers de visitants que cada any arriben a la Costa Brava.

Igual d'atractius són els jardins de Santa Clotilde, un parc natural orientat a l'horitzó, guarnit de flors i plantes amb la delicadesa i el gust propis de l'estil neoclàssic català. Lloret és també un municipi d'estàtues i monuments. Passejant per la vila se'n poden admirar uns quants de significatius, com la Dona Marinera, l'Àngel o el Monument a la Sardana.

Aquest municipi ha estat guardonat amb els segells d'especialització DTF (Destinació de Turisme Familiar) i DTE (Destinació deTurisme Esportiu), atorgats per l'Agència Catalana de Turisme. Durant les vacances, les famílies amb nens gaudiran d'una oferta d'allotjament i restauració adaptada, nombroses propostes d'entreteniment, així com unes platges de qualitat, i al mateix temps, els visitants aficionats als esports hi trobaran una àmplia oferta d'activitats.