Les ciutats, viles i pobles més encantadors

Reservar
Hi ha ciutats, viles i pobles a Catalunya que pel seu magnetisme t'atrapen des del primer instant en què hi arribes. Va més enllà de la presència d'un monument, d'un museu. És l'atmosfera que s'hi respira, la seva personalitat acolorida amb tons diversos allò que atrapa el visitant.

Des de l'Agència Catalana de Turisme n'han detectat algunes i les han agrupat en dues marques i un segell. Una d'elles és la marca de les Ciutats i Viles amb Caràcter, on la història i la cultura hi són omnipresents, així com una gastronomia i uns vins que són un regal generós per al paladar.

Barris i Viles Marineres

La mar banya una àmplia extensió de Catalunya, que ofereix una gran varietat de municipis costaners. Tenen parets emblanquinades, portes i finestres de blau mariner i la brisa de la Mediterrània passejant al seu aire pels carrerons. Els imprescindibles formen part de la marca Barris i Viles Marineres.

Pobles amb Encant

Si penses en un nucli antic que conservi l'essència tradicional, una arquitectura homogènia amb dissenys típics de la zona, la teva ment et condueix cap als municipis agrupats sota el segell Pobles amb Encant. Són localitats amb un nombre reduït d'habitants i una bellesa genuïna clàssica.

Fes una ruta per Catalunya i viu el magnetisme d'aquestes ciutats, viles i pobles.
Grand Tour de Catalunya
Grand Tour de Catalunya
Ciutats, viles i pobles
Ciutats, viles i pobles
desktop_mac tablet_mac picture_as_pdf

Hi ha ciutats, viles i pobles a Catalunya que pel seu magnetisme és obligat visitar-les. Des de l’Agència Catalana de Turisme n’han detectat algunes i les han agrupat en dues marques i un segell.

Ves de ruta pels pobles, ciutats i viles de tots els territoris de Catalunya
Veure tots els recursos >>
Veure tots els recursos >>
Vista nocturna de la façana principal del Centre Gaudí de Reus, ubicat a la plaça del Mercadal, al centre històric. (© Miguel Raurich)
Reus
La capital del Baix Camp es pot considerar un autèntic santuari de l'arquitectura modernista, tant pel seus edificis emblemàtics com per l'empremta personal que hi deixaren els mestres Gaudí i Domènech i Muntaner.

Ciutat abocada decididament a la cultura, Reus és també la població que ha vist néixer personalitats del món de les lletres, com el poeta Gabriel Ferrater o el director teatral Lluís Pasqual.

Qui la visiti no podrà obviar algunes institucions senyeres, com els teatres Bartrina i Fortuny, ni oblidar l'aroma de pólvora que desprèn la tronada, acte central de la concorreguda festa major, que té lloc a la bellíssima plaça del Mercadal.

Muralles de Montblanc al capvespre. El conjunt format per la muralla, les torres i els portals està restaurat i es pot recórrer tant a peu de carrer com passejant pel pas de ronda que va de torre en torre. (© Kim Castells)
Montblanc
Montblanc és un dels referents de l'imaginari i el patrimoni medieval de Catalunya. Una bona part del nucli urbà es pot considerar un autèntic monument.

L'arrelament d'aquest passat ha cristal·litzat en la concorreguda Setmana Medieval, que té l'origen en la llegenda de sant Jordi i el drac, situada pel costumista Joan Amades a la capital de la Conca de Barberà. Completen aquest extraordinari fris patrimonial els seus jaciments arqueològics, des de pintures rupestresd paleolítiques fins a restes d'assentaments íbers.

Camí de l'Ermita de Sant Pau d'Arbolí. (© P. Ccal. de Turisme Muntanyes de la Costa Daurada)
Prades

Prades, coneguda com la vila vermella pel color de la pedra de moltes de les seves cases, té un nucli antic que forma un conjunt històric de gran interès.

L'entorn de les muntanyes de Prades li confereix un innegable interès per als amants del turisme i les activitats de muntanya en general, tant pel que fa als excursionistes com als caçadors o els boletaires.

D'altra banda, una part de la seva extensió geogràfica (el vessant de ponent) abraça la conca del riu Montsant, al voltant del qual s'articula l'homònima denominació d'origen vinícola, una referència relativament jove i molt preuada per la personalitat dels seus vins, propers en textura i sabor als famosos Priorat.

Vista panoràmica de les cases de l'Onyar. (© Servicios Editoriales Georama)
Girona
Girona té l'encís i la màgia de les grans ciutats, però l'essència acollidora dels pobles. Gaudeix d'una àmplia oferta turística, cultural i històrica, i d'una rica vida social, amb esdeveniments i festes populars de gran interès.

La ciutat conserva un barri antic medieval que s'enfila fins a la imponent catedral, a través dels ombrívols carrerons del barri Vell, mentre a l'altre costat del riu s'estén la part més moderna i ordenada. Sobre la riba de l'Onyar es mostra la imatge més famosa de Girona, formada per les vistoses cases coloristes.

La catedral gòtica de Santa Maria (segles XI-XVIII) és l'element arquitectònic més rellevant de Girona, però ni molt menys l'únic. L'arquitectura religiosa compta amb nombrosos exemples més, com el monestir de Sant Pere de Galligants (segle XIII), els convents de Sant Domènec (segle XIII) i de Sant Josep (segles XVI-XVII) o les esglésies de Sant Feliu (segles XII-XVI), Sant Nicolau (segle XII) o Sant Daniel (segle XI), entre altres edificis.

Existeixen també diverses mostres d'arquitectura civil de vàries èpoques, com els banys àrabs (segles XII-XIII), la casa Agullana (segles XIV-XVII), l'antic palau de Caramany (segles XVI-XVIII) o la modernista casa Teixidor (1918).

Però l'atractiu de Girona no es limita només a la història o arquitectura. El Parc de la Devesa és un dels espais verds urbans més agradables de Catalunya. Els nombrosos museus de la ciutat completen una oferta cultural força àmplia.

Arcs de la Masia Freixa. (© Turisme Terrassa)
Terrassa
La ciutat de Terrassa, capital del Vallès Occidental juntament amb Sabadell, espera el visitant amb els braços oberts. El ric patrimoni cultural i artístic se suma a una ciutat moderna i preparada per prestar els seus serveis. L'oferta va del llegat prehistòric i medieval a les empremtes del modernisme en l'arquitectura industrial, del festival de jazz i la temporada de dansa, música i teatre a les exhibicions castellers o el turisme esportiu. Centre comercial i de serveis, Terrassa té les portes obertes.
Vista panoràmica del poble de Mura i del seu entorn, a la comarca del Bages (província de Barcelona). (© Sebastiaan Bedaux)
Mura
Situat en el conglomerat muntanyós de Sant Llorenç del Munt, Mura forma part de les Valls del Montcau, un entorn on l'abundància de vegetació i fauna han dibuixat des de sempre un perfil de vila lligada a la terra. Avui moltes de les feixes i vinyes estan abandonades, però la població conserva l'encant d'una esplendorosa Edat Mitjana, visible al nucli antic, amb cases de pedra o l'església romànica de Sant Martí, i un entorn envejable amb paisatges sorprenents a la primavera, com la Gorja del Pare.
Vista panoràmica de la Col·legiata i Basílica de Santa Maria de La Seu, d'estil gòtic, i construïda entre 1322 i 1371. (© Imagen M.A.S.)
Manresa
La basílica gòtica de Manresa, els carrers medievals, o els palauets modernistes que el visitant troba al seu pas són la prova històrica de l'esperit emprenedor que aquesta ciutat ha tingut des dels seus orígens. Com l'autèntic batec del cor d'un país actiu, Manresa ofereix la imatge d'una ciutat atractiva i moderna, que no defalleix mai, que no renuncia a les seves arrels i que sorprèn amb una ànima inspiradora que captiva la mirada tafanera de qui ha descobert un nou tresor.
Vista nocturna de les muralles i el campanar de la Seu Vella de Lleida. (© Miguel Raurich)
Lleida
Lleida ha experimentat una gran evolució els últims anys. És una ciutat moderna i dinàmica, tant des del punt de vista comercial com cultural i patrimonial. A més, està ben comunicada i situada en un entorn molt particular, envoltada de grans extensions de fruiters i travessada pel riu Segre.

Com correspon a una ciutat de profundes arrels històriques, Lleida disposa de força edificis interessants. El turó de la Seu Vella (segle XIII) o les restes de l'antiga Suda musulmana (castell del Rei), li permeten obtenir les millors vistes de la ciutat.

Al nucli antic cal no perdre's el palau de la Paeria, la Seu Nova o l'antic hospital de Santa Maria, a més a més de l'extensa oferta museística encapçalada pel Museu de Lleida Diocesà i Comarcal, el Museu d'Art Jaume Morera, el Museu de l'Aigua, el Centre d'Art la Panera, i el Conjunt Monumental de Gardeny.

Montsonís des d'un camp.   (© Ajuntament de Foradada)
Montsonís
Montsonís és un petit poble del municipi de Foradada amb un atractiu especial que captiva i enamora al visitant. A banda del seu castell, molt ben conservat, té altres elements patrimonials, arquitectònics, urbanístics, mediambientals i turístics que contribueixen a aquesta bellesa, com, per exemple, fanals tradicionals de l'enllumenat públic i els enllosats de pedra dels seus carrers.
Ciutats i viles amb caràcter
Veure tots els recursos >>
Veure tots els recursos >>
Aquí tens les propostes de turisme urbà fora de la ciutat de Barcelona.
Vista panoràmica de les cases de l'Onyar. (© Servicios Editoriales Georama)
Girona
Girona té l'encís i la màgia de les grans ciutats, però l'essència acollidora dels pobles. Gaudeix d'una àmplia oferta turística, cultural i històrica, i d'una rica vida social, amb esdeveniments i festes populars de gran interès.

La ciutat conserva un barri antic medieval que s'enfila fins a la imponent catedral, a través dels ombrívols carrerons del barri Vell, mentre a l'altre costat del riu s'estén la part més moderna i ordenada. Sobre la riba de l'Onyar es mostra la imatge més famosa de Girona, formada per les vistoses cases coloristes.

La catedral gòtica de Santa Maria (segles XI-XVIII) és l'element arquitectònic més rellevant de Girona, però ni molt menys l'únic. L'arquitectura religiosa compta amb nombrosos exemples més, com el monestir de Sant Pere de Galligants (segle XIII), els convents de Sant Domènec (segle XIII) i de Sant Josep (segles XVI-XVII) o les esglésies de Sant Feliu (segles XII-XVI), Sant Nicolau (segle XII) o Sant Daniel (segle XI), entre altres edificis.

Existeixen també diverses mostres d'arquitectura civil de vàries èpoques, com els banys àrabs (segles XII-XIII), la casa Agullana (segles XIV-XVII), l'antic palau de Caramany (segles XVI-XVIII) o la modernista casa Teixidor (1918).

Però l'atractiu de Girona no es limita només a la història o arquitectura. El Parc de la Devesa és un dels espais verds urbans més agradables de Catalunya. Els nombrosos museus de la ciutat completen una oferta cultural força àmplia.

Vista nocturna de les muralles i el campanar de la Seu Vella de Lleida. (© Miguel Raurich)
Lleida
Lleida ha experimentat una gran evolució els últims anys. És una ciutat moderna i dinàmica, tant des del punt de vista comercial com cultural i patrimonial. A més, està ben comunicada i situada en un entorn molt particular, envoltada de grans extensions de fruiters i travessada pel riu Segre.

Com correspon a una ciutat de profundes arrels històriques, Lleida disposa de força edificis interessants. El turó de la Seu Vella (segle XIII) o les restes de l'antiga Suda musulmana (castell del Rei), li permeten obtenir les millors vistes de la ciutat.

Al nucli antic cal no perdre's el palau de la Paeria, la Seu Nova o l'antic hospital de Santa Maria, a més a més de l'extensa oferta museística encapçalada pel Museu de Lleida Diocesà i Comarcal, el Museu d'Art Jaume Morera, el Museu de l'Aigua, el Centre d'Art la Panera, i el Conjunt Monumental de Gardeny.

Gent travessant l'aqüeducte de les Ferreres o Pont del Diable, obra d'enginyeria civil de l'època romana situada al marge esquerra del riu Francolí, des d'on canalitzava l'aigua fins a Tarraco. (© Lluís Carro)
Tarragona
Passejant per la més romana de les ciutats catalanes, potser el visitant sentirà nostàlgia pels temps en què Tarraco va ser cap i casal de mitja Hispània. Però aquesta sensació durarà ben poc quan descobreixi el ric patrimoni medieval i modern, les magnífiques platges i l'àmplia oferta lúdica, cultural, festiva i gastronòmica de la capital tarragonina.

Els principals atractius arquitectònics de la ciutat, declarats Patrimoni de la Humanitat, són romans: les muralles, l'amfiteatre, el teatre, el circ, la torre del Pretori, la necròpolis paleocristiana i els fòrums local i provincial, tots al centre històric. A més, als afores es poden veure la pedrera del Mèdol, l'aqüeducte del pont del Diable i el mausoleu dels Escipions. D'altra banda, cal no deixar passar l'oportunitat de visitar la catedral de Santa Maria i les cases Canals i Castellarnau.

Entre els dinou quilòmetres de costa del terme municipal, destaquen platges com la Llarga, l'Arrabassada o l'Arboçar, així com els espais naturals de la desembocadura del Gaià i de Tamarit-Punta de la Móra, on se situen el castell de Tamarit i la torre de la Móra.

Vista panoràmica de la Col·legiata i Basílica de Santa Maria de La Seu, d'estil gòtic, i construïda entre 1322 i 1371. (© Imagen M.A.S.)
Manresa
La basílica gòtica de Manresa, els carrers medievals, o els palauets modernistes que el visitant troba al seu pas són la prova històrica de l'esperit emprenedor que aquesta ciutat ha tingut des dels seus orígens. Com l'autèntic batec del cor d'un país actiu, Manresa ofereix la imatge d'una ciutat atractiva i moderna, que no defalleix mai, que no renuncia a les seves arrels i que sorprèn amb una ànima inspiradora que captiva la mirada tafanera de qui ha descobert un nou tresor.
Arcs de la Masia Freixa. (© Turisme Terrassa)
Terrassa
La ciutat de Terrassa, capital del Vallès Occidental juntament amb Sabadell, espera el visitant amb els braços oberts. El ric patrimoni cultural i artístic se suma a una ciutat moderna i preparada per prestar els seus serveis. L'oferta va del llegat prehistòric i medieval a les empremtes del modernisme en l'arquitectura industrial, del festival de jazz i la temporada de dansa, música i teatre a les exhibicions castellers o el turisme esportiu. Centre comercial i de serveis, Terrassa té les portes obertes.
Vista parcial de la Plaça Major, amb la Casa de la Vila en una cantonada. (© Servicios Editoriales Georama)
Vic
No es pot parlar de Vic sense fer referència al mercat: el mercat dels dissabtes, el mercat dels sentits, el mercat medieval... Vic ha fet de la seva oferta comercial un gran potencial  complementat per una rica oferta gastronòmica, i s'ha convertit en un referent més enllà de la zona d'influència. El visitant troba una ciutat acollidora i viva, una ciutat de serveis i de contrastos, on la modernitat i les últimes tendències conviuen en harmonia amb grans arxius i edificis històrics i espais com el Museu Episcopal de Vic,  que ofereix una  magnífica col·lecció d'art medieval, amb  pintura i escultura del romànic i del gòtic català, a més de  col·leccions d'orfebreria i art litúrgic.
Castell; torre humana dels castellers de Vilafranca. (© Ajuntament de Vilafranca del Penedès)
Vilafranca del Penedès
Coneguda com la capital del vi, bressol dels millors castells de Catalunya, Vilafranca no amaga la seva intensa relació amb la vitivinicultura. Els cellers i les antigues premses formen part de la població, capital de comarca, amb façanes modernistes i trets característics de l'antiga vila medieval, que s'ha mantingut com a referent comercial per a les poblacions i comarques veïnes. Les tradicions i la gastronomia local permeten al visitant apropar-se a una manera d'entendre la vida estretament vinculada a la terra.
Vista aèria des del castell de la Suda de la catedral de Santa Maria de Tortosa, un temple d'estil gòtic edificat l'any 1347 i consagrat el 1441, des d'on s'observen els voltants del riu Ebre, el nucli antic i la resta del nucli urbà a l'altre costat del riu. (© Achim Meurer)
Tortosa
La capital del Baix Ebre conserva significatives mostres d'arquitectura medieval, renaixentista, barroca i modernista. Així, el nucli històric ha estat declarat Conjunt Historicoartístic gràcies a l'empremta deixada per diverses cultures, que han fet possible que Tortosa conservi avui un gran valor arquitectònic.

La ubicació prop de la desembocadura del riu Ebre de ben segur que va afavorir tot aquest esplendor. Ara la ciutat s'obre al Delta i a la natura que l'envolta, amb tres espais protegits: les illes de l'Ebre (Audí, Vinallop i Xiquina), els Ports i les serres de Cardó i el Boix.

El municipi integra els nuclis de Bítem, Campredó, Jesús, els Reguers i Vinallop.

Vista nocturna de la façana principal del Centre Gaudí de Reus, ubicat a la plaça del Mercadal, al centre històric. (© Miguel Raurich)
Reus
La capital del Baix Camp es pot considerar un autèntic santuari de l'arquitectura modernista, tant pel seus edificis emblemàtics com per l'empremta personal que hi deixaren els mestres Gaudí i Domènech i Muntaner.

Ciutat abocada decididament a la cultura, Reus és també la població que ha vist néixer personalitats del món de les lletres, com el poeta Gabriel Ferrater o el director teatral Lluís Pasqual.

Qui la visiti no podrà obviar algunes institucions senyeres, com els teatres Bartrina i Fortuny, ni oblidar l'aroma de pólvora que desprèn la tronada, acte central de la concorreguda festa major, que té lloc a la bellíssima plaça del Mercadal.

Muralles de Montblanc al capvespre. El conjunt format per la muralla, les torres i els portals està restaurat i es pot recórrer tant a peu de carrer com passejant pel pas de ronda que va de torre en torre. (© Kim Castells)
Montblanc
Montblanc és un dels referents de l'imaginari i el patrimoni medieval de Catalunya. Una bona part del nucli urbà es pot considerar un autèntic monument.

L'arrelament d'aquest passat ha cristal·litzat en la concorreguda Setmana Medieval, que té l'origen en la llegenda de sant Jordi i el drac, situada pel costumista Joan Amades a la capital de la Conca de Barberà. Completen aquest extraordinari fris patrimonial els seus jaciments arqueològics, des de pintures rupestresd paleolítiques fins a restes d'assentaments íbers.

Pobles amb encant
Veure tots els recursos >>
Veure tots els recursos >>
Són pobles petits amb un bellesa especial per la conjunció d'aspectes i elements arquitectònics, urbanístics, patrimonials, mediambientals i turístics.
Montsonís des d'un camp.   (© Ajuntament de Foradada)
Montsonís
Montsonís és un petit poble del municipi de Foradada amb un atractiu especial que captiva i enamora al visitant. A banda del seu castell, molt ben conservat, té altres elements patrimonials, arquitectònics, urbanístics, mediambientals i turístics que contribueixen a aquesta bellesa, com, per exemple, fanals tradicionals de l'enllumenat públic i els enllosats de pedra dels seus carrers.
Camí de l'Ermita de Sant Pau d'Arbolí. (© P. Ccal. de Turisme Muntanyes de la Costa Daurada)
Prades

Prades, coneguda com la vila vermella pel color de la pedra de moltes de les seves cases, té un nucli antic que forma un conjunt històric de gran interès.

L'entorn de les muntanyes de Prades li confereix un innegable interès per als amants del turisme i les activitats de muntanya en general, tant pel que fa als excursionistes com als caçadors o els boletaires.

D'altra banda, una part de la seva extensió geogràfica (el vessant de ponent) abraça la conca del riu Montsant, al voltant del qual s'articula l'homònima denominació d'origen vinícola, una referència relativament jove i molt preuada per la personalitat dels seus vins, propers en textura i sabor als famosos Priorat.

Plaça de l'església de Castellar de n'Hug, a la comarca del Berguedà (província de Barcelona). (© Sebastiaan Bedaux)
Castellar de n'Hug
Castellar de n'Hug no pot negar la seva vinculació amb el Parc Natural del Cadí-Moixeró. Els prats d'alta muntanya i els boscos guarden gelosos la vida d'isards i cérvols, guineus, fagines, porcs senglars, teixons, i rapinyaires en ple vol. El respecte que el poble ha demostrat al llarg de la seva història per l'arquitectura popular, amb pedra, fusta i teules, ha generat un dels pobles més bonics de Catalunya i passejar pels seus carrers és tot un descobriment.
Vista panoràmica del poble de Mura i del seu entorn, a la comarca del Bages (província de Barcelona). (© Sebastiaan Bedaux)
Mura
Situat en el conglomerat muntanyós de Sant Llorenç del Munt, Mura forma part de les Valls del Montcau, un entorn on l'abundància de vegetació i fauna han dibuixat des de sempre un perfil de vila lligada a la terra. Avui moltes de les feixes i vinyes estan abandonades, però la població conserva l'encant d'una esplendorosa Edat Mitjana, visible al nucli antic, amb cases de pedra o l'església romànica de Sant Martí, i un entorn envejable amb paisatges sorprenents a la primavera, com la Gorja del Pare.
Panoràmica des de Santa Magdalena. (© INMEDIA SOLUTIONS S.L)
Rupit
Vila medieval d'encantadors carrers i places empedrades, que destaca per un patrimoni històric d'antics casals de pedra. Es troba situada en un entorn natural de primer ordre, envoltada dels boscos i cingles de Collsacabra.
Al poble de Beget es pot visitar l'església de Sant Cristòfol de Beget, un dels exemplars més bells del romànic català. (© Turismo Verde, S.L.)
Beget
Beget manté un magnífic caràcter rústic i rural, on sembla que el temps s'hagi aturat. El nucli conserva un aspecte medieval original, tot destacant-hi l'església romànica de Sant Cristòfol, el pont medieval i la torre del rellotge. Es tracta d'un bon lloc on gaudir de la gastronomia local i també d'un excel·lent indret per practicar el senderisme.
Vista panoràmica del centre històric de la localitat, amb cases d'arquitectura popular, i el campanar de l'església de Santa Maria que sobresurt del conjunt. (© Servicios Editoriales Georama)
Santa Pau

Santa Pau ocupa el territori més ric i variat de la comarca en fenòmens volcànics i un terç de l'extensió total del Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa. Al seu terme hi ha els cràters antics més importants de la zona, com el puig de Martinyà, el Croscat i el Santa Margarida.

També pertany a aquest municipi la fageda d'en Jordà, un paratge carregat d'extensos boscos de faigs que s'estenen als peus del volcà del puig Jordà. Val la pena contemplar els milers de colors i matisos de la fageda qualsevol època de l'any.

Al bell mig de la zona volcànica apareix el poble de Santa Pau, que conserva un recinte medieval presidit per un castell, considerat Conjunt Historicoartístic.

Vista general del poble.   (© Ajuntament de Siurana)
Siurana

Siurana és un petit municipi de la comarca de l'Alt Empordà, a la província de Girona. El municipi ja està documentat l'any 822, com a Villa Fuirana. El castell de Siurana data del segle XIII, però actualment només es conserva una torre gòtica del segle XVII. L'any 1984, la siuranenca Empar Pagès va ser la primera dona de tot l'Estat espanyol a obtenir la llicència per pilotar helicòpters.

Platja del Canadell a l’estiu, en plena zona urbana de Calella de Palafrugell i a pocs metres de la platja de Port Bo.
 (© Juan Carlos Mestre Camacho)
Calella de Palafrugell
Localitat costanera que pertany al municipi de Palafrugell que ha sabut conservar l'arquitectura tradicional i l'ambient mariner dels seus orígens. Entre els seus majors atractius destaquen les belles platges i cales i la prestigiosa oferta cultural.
Gran Tour de Catalunya. Tram 5. Vista aèria del barri vell de Pals, a l'Alt Empordà, amb la torre de les Hores i l'església de Sant Pere sobresortint entre les teulades.  (© GTC)
Pals

Pals és una de les viles més pintoresques de la Costa Brava, gràcies a un nucli antic d’origen gòtic que ha recuperat tota l’esplendor després d’una acurada i completa restauració.

El poble es troba situat al cim del puig Aspre, i el terme municipal arriba fins a la costa, amb una llarguíssima platja, ideal per a la pràctica d’esports aquàtics. Són característics de l’entorn de Pals els camps d’arròs, hereus de l’entrorn pantanós que antigament hi havia i que donen un encant afegit.

El Pedró, nucli històric d’origen gòtic, amb uns racons i una essència medievals, és la part més atractiva del municipi, que ofereix altres llocs d’interès com els paisatges dels antics camps d’arròs i les dunes.

Taüll des del balcó d'una de les cases de muntanya del poble. Al fons destaca el campanar de Sant Climent de Taüll, prototip d'església romànica de planta basilical. (© Kim Castells)
Taüll
Aquesta població de la Vall de Boí acull les esglésies romàniques de Sant Climent i Santa Maria, ambdues del segle XII i declarades Patrimoni de la Humanitat. A més, part del terme es troba inclòs dins del Parc Nacional d'Aigüestortes i Estany de Sant Maurici i els amants de la neu poden gaudir a l'estació d'esquí de Boí Taüll Resort.
Poble de Montclar sobre un puig envoltat de bosc. (© Ajuntament de Montclar)
Montclar

Recuperada de l'abandó per un grup d'excursionistes durant els anys 60, aquesta població és un petit nucli que s'alça a dalt del turó de Montclar, on les cases de pedra, fusta i teules antigues estan col·locades amb l'ordre que en l'època medieval donava sentit als pobles i viles. El respecte per la tradició urbanística ha donat sentit als seus carrers estrets o la seva plaça i, sobretot, ha relligat l'entorn urbà amb el paisatge que l'envolta.

Barris i Viles Marineres
Veure tots els recursos >>
Veure tots els recursos >>
Aquests municipis esquitxen tot el litoral de la costa catalana i destaquen pel seu estret vincle amb la tradició marinera.
Vila Vella de Tossa de Mar, preciós recinte emmurallat d'època medieval que s'endinsa en el mar formant una petita península anomenada Cap de Tossa. (© Miguel Angel Alvarez)
Tossa de Mar
Tossa és dins l'espai natural del massís de les Cadiretes, valuós per la convivència de flora mediterrània i atlàntica i ideal per fer-hi passejades o rutes amb bicicleta de muntanya, tot passant per vestigis megalítics.

Les platges que voregen la vila a nord i sud són excel·lents, algunes per la qualitat dels serveis que ofereixen i altres per l'entorn quasi virginal. El patrimoni del municipi comprèn empremtes romanes, records modernistes i aires de la bohèmia artística de les avantguardes.

La diva de Hollywood Ava Gardner va trepitjar la sorra granulosa de la platja Gran el 1950 per rodar el film Pandora i l'holandès errant. Per als mitòmans del cinema això deu ser motiu suficient per descobrir la vila.

Dalt del campanar. (© Ajuntament de Sant Pol de Mar)
Sant Pol de Mar

A Sant Pol de Mar descobrim un antic poble de pescadors, de cases blanques i carrers estrets i tranquils, de cales rocoses i platges de sorra granulada banyades d'aigües cristal·lines. Fent un recorregut pels carrers esglaonats del nucli antic gaudim del ric patrimoni arquitectònic de construccions modernistes, com les antigues Escoles, on s'aprecia la gran bellesa del treball artesanal del ferro forjat. Un passeig arran de mar resseguint la costa fins a la Punta o una ruta fins a Calella a través del camí de ronda conviden el visitant a descobrir la bellesa d'un entorn excepcional.

Gent a la cala de la Llenya, de dimensions reduïdes, llisca entre un tram de costa rocosa de penya-segats vermellosos, pins, atzavares i petites platges solitàries. (© Miguel Angel Alvarez)
L'Ametlla de Mar

La costa de l'Ametlla de Mar, que té setze quilòmetres de longitud, és un paisatge encisador i verge. Aquest racó del Baix Ebre no era més que un lloc estratègic per a torres de defensa contra els pirates, fins que al segle XIX es va convertir en la residència d’algunes famílies de pescadors valencians. Aviat va ser un important centre d’intercanvis comercials amb Cambrils, Tarragona i Reus.

Des que es van crear les primeres cooperatives agràries i de pescadors (el port fou construït l'any 1920), el creixement ha estat notori i la vila conserva, malgrat l'incipient comerç i la modernització inevitable, el caire de poble pescador del seu naixement. Avui la pesca i el turisme són les dues principals fonts d'ingressos del municipi.

Platja del Trabucador al Parc Natural del Delta de l'Ebre. Poques zones són tant salvatges i úniques com aquesta platja amb sis quilòmetres de longitud de sorra fina i daurada que dansen harmònicament gràcies al vent que sempre bufa. (© Lluís Carro)
Sant Carles de la Ràpita

Un perfil costaner amb platges de gran categoria, un bon nombre de rutes que permeten descobrir la varietat paisatgística i natural de la zona, construccions emblemàtiques (com la Glorieta neoclàssica, que ofereix a més unes magnífiques vistes) i una cuina de mar que atorga el merescut protagonisme al llagostí i a la galera, són alguns dels al·licients de Sant Carles de la Ràpita.

Submarinista amb equip de fotografia submarina fent una parada de descompressió a les aigües del Furió Fitó, a Aiguablava. (© Andreu Llamas. Editorial Anthias, S.L.)
Begur

El municipi de Begur s’eleva 200 metres per damunt del nivell del mar, sobre el massís del mateix nom, situat entre les Gavarres i la costa. Aquí, al litoral, es troben algunes de les cales i platges més admirades de la Costa Brava. S’hi conserven encara barraques de pescadors, que recorden la importància que la pesca tingué en nuclis com Sa Riera o Sa Tuna i que hi donen un ambient encisador.

La vila s’estén al voltant de l’imponent castell medieval, datat del segle XI i envoltat de carrers estrets i sinuosos que s’enfilen fins a les ruïnes de la fortalesa, a través d’una orografia accidentada i capritxosa. Les torres de defensa de la vila en són els elements històrics de referència.

Vaixell recorrent el litoral d'Arenys de Mar, a la Costa de Barcelona. (© Juanchi Pegoraro)
Arenys de Mar
La mítica Sinera de Salvador Espriu conserva l'encant d'una població tradicionalment marinera amb un ric patrimoni arquitectònic i festiu. Passejar per la riera, eix vital i comercial, caminar pels rials de sorra, o tastar plats mariners en els restaurants del port després de visitar la llotja del peix són algunes de les activitats que conviden el visitant a descobrir una població que atresora joies com el retaule barroc de l'església de Santa Maria, un cementiri monumental, l'antiga fàbrica de licor Calisay o el Museu de la Punta Frederic Marès.
Mare i filla d'esquena en un veler davant la costa de Vilanova i la Geltrú. (© Ajuntament de Vilanova i la Geltrú)
Vilanova i la Geltrú

Coneguda com l'Havana xica al segle XIX, Vilanova i la Geltrú és avui una de les principals capitals de la cultura popular i tradicional del país. Els Tres Tombs o el Carnaval, declarat Festa Patrimonial d'Interès Nacional, són algunes de les festes que han convertit la capital del Garraf en un referent. L'esplendorós Passeig Marítim, on conviuen amb harmonia construccions d'estil colonial amb les cases de pescadors, la seva Rambla, eix social i comercial de la ciutat, i la seva àmplia oferta gastronòmica de cuina marinera i Xató, fan de Vilanova un lloc per anar-hi i tornar-hi.

Port i nucli antic de Palamós al capvespre. Destaca l'església de Santa Maria del Mar, temple gòtic de nau única. (© Miguel Angel Alvarez)
Palamós

Palamós, vila marinera per excel·lència, és una de les destinacions turístiques més preuades de la Costa Brava.

A l’atractiu reconegut de les platges, cal afegir-hi les possibilitats de lleure i esports que el municipi proporciona, una amplíssima oferta d’oci nocturn, una gastronomia autòctona reconeguda que té la famosa gamba de Palamós com a ingredient central i una ferma voluntat de mantenir el patrimoni històric, aplegat en bona mesura al Museu de la Pesca.

Tampoc cal no oblidar el regust medieval que respira el seu nucli antic i les possibilitats de contacte amb la natura que proporciona la proximitat amb el massís de les Gavarres.

Al Port de l'Escala, situat a la badia de Roses, hi trobem el Club Nàutic, ben a prop de les ruïnes d’Empúries i dels Parcs Naturals del Montgrí i dels Aiguamolls de l’Empordà. (© Miguel Angel Alvarez)
L'Escala

L’Escala està situada al sud del golf de Roses, al límit comarcal amb el Baix Empordà, a només dos quilòmetres de les famoses ruïnes d’Empúries. Com altres pobles costaners, la seva activitat principal ha estat, des d’antic, la pesca: l’anxova autòctona és un dels productes més preuats de la gastronomia marinera catalana.

El municipi conserva encara tot l’encant del nucli antic, perfilat per un singular passeig marítim i platges de tanta personalitat com la de Montgó, on hi ha la famosa torre de defensa del mateix nom.

Caterina Albert i Paradís (1869-1966), l’autora de Solitud i més coneguda amb el pseudònim masculí de Víctor Català, és la filla més il·lustre de la vila.

Aerial view of Sitges and la Punta de San Sebastián (© Agència de Desenvolupament del Garraf (NODE))
Sitges
De l'antic poble de pescadors anomenat la "Blanca Subur", neix la vila de Sitges, sinònim de cultura, bressol del modernisme, ciutat de cinema. Amb unes platges úniques i més de 320 dies de sol a l'any, les seves tradicions i sensibilitat artística es combinen amb museus i palauets, autèntiques joies arquitectòniques. Un lloc per descobrir racons incomparables, per passejar i relaxar-se al costat del mar i per tastar una rica gastronomia de tradició marinera.
El port de Llançà, integrat al nucli urbà, disposa d'una dàrsena pesquera i d'una esportiva. (© Marc Ripol)
Llançà
Llançà té el privilegi d'estar situat en plena Costa Brava i de presentar un nombrós inventari de platges per a tots els gustos, a més d'una àmplia oferta esportiva i unes sòlides infraestructures turístiques.
El municipi està envoltat pels parcs naturals del Cap de Creus i de l'Albera, allà on els Pirineus s'ajunten amb la Mediterrània.
OnEx. Barcelona, Gelida
Paraules ClauParaules Clau
A
B
C
Ç
D
E
F
G
H
I
J
K
L
M
N
O
P
Q
R
S
T
U
V
W
X
Y
Z
#
Barcelona, és molt mésBarcelona, és molt més
Barcelona, és molt més
Barcelona / Barcelona
   
PlaçaCatalunya 9Barcelona
Descobreix la façana marítima de Badalona i Barcelona
Camí de ronda de l'Ametlla de MarCamí de ronda de l'Ametlla de Mar
Camí de ronda de l'Ametlla de Mar
Ametlla de Mar, l', Ampolla, l' / Terres de l'Ebre
Avingudade l'Amistats/nParc del Bon RepòsAmetlla de Mar, l'43860
Proposta per recórrer el camí de Ronda de l'Ametlla de Mar, un dels trams costaners més verges de Catalunya. Una oportunitat per conèixer un sender mediterrani molt ben cuidat i de baixa dificultat, amb singulars cales, apte per a tothom.
Vermut i botigues amb història de ReusVermut i botigues amb història de Reus
Vermut i botigues amb història de Reus
Reus / Costa Daurada
Plaçadel Mercadal3Reus43201
La Teva Ruta proposa recorreguts per la capital del Baix Camp per descobrir-ne la història a través d'un dels seus productes més importants: el vermut. Les rutes descobreixen des de llocs desconeguts fins a botigues centenàries.
Visita a LleidaVisita a Lleida
Visita a Lleida
Lleida / Terres de Lleida
Visita per l'àrea històrica de Lleida amb un recorregut guiat, a càrrec de Turisme de Lleida, per conèixer des del carrer comercial més gran d'Europa fins a la catedral de la Seu Vella, tot passant per molts altres monuments de la ciutat.
Visita al castell dels templers de GardenyVisita al castell dels templers de Gardeny
Visita al castell dels templers de Gardeny
Lleida / Terres de Lleida
Visita del castell templer de Gardeny, amb construccions com la torre-habitació, la torre d'homenatge i l'església de Santa Maria de Gardeny. A més, ofereix diverses activitats i elements audiovisuals per conèixer la història i el llegat templer a Lleida.
Visita guiada al poble de MuraVisita guiada al poble de Mura
Visita guiada al poble de Mura
Mura / Paisatges Barcelona
Visita guiada a peu pel poble de Mura per recórrer els indrets més emblemàtics de la localitat i el seu entorn natural directe.
Visita guiada monumental a MontblancVisita guiada monumental a Montblanc
Visita guiada monumental a Montblanc
Montblanc / Costa Daurada
CarrerMuralla de Santa Tecla54Montblanc43400
Aquesta activitat, organitzada per l'Oficina de Turisme de Montblanc, consisteix en una visita guiada pel patrimoni monumental de la població, de gran interès històric i arquitectònic.
OnEx. Barcelona, Gelida
Paraules ClauParaules Clau
A
B
C
Ç
D
E
F
G
H
I
J
K
L
M
N
O
P
Q
R
S
T
U
V
W
X
Y
Z
#
Ajuntament de Castellar de n'HugAjuntament de Castellar de n'Hug
Ajuntament de Castellar de n'Hug
Castellar de n'Hug / Pirineus
Plaçade l'Ajuntaments/nCastellar de n'Hug08696
Situat a tocar del Parc Natural del Cadí-Moixeró, Castellar de n'Hug ofereix unes vistes magnífiques de prats d'alta muntanya i boscos. L'Ajuntament es troba dins del nucli antic d'un poble amb gran encant.
Ajuntament de Cornudella de MontsantAjuntament de Cornudella de Montsant
Ajuntament de Cornudella de Montsant
Cornudella de Montsant / Costa Daurada
CarrerComte de Rius10Cornudella de Montsant43360
L'Ajuntament de Cornudella de Montsant s'ubica en un edifici de tres plantes, d'estil eclèctic i construït a finals del segle XIX, encara que va ser rehabilitat profundament l'any 1983. El municipi destaca pel seu patrimoni paisatgístic, entre la serra del Montsant i les muntanyes de Prades i per indrets turístics com Siurana de Prades.
Ajuntament de ForadadaAjuntament de Foradada
Ajuntament de Foradada
Foradada / Terres de Lleida
Declarat Bé Cultural d'Interès Local, l'Ajuntament de Foradada es troba a la plaça Major, en un edifici que abans acollia les escoles del municipi i que es va construir a l'espai on hi havia l'antiga església. A Foradada també es troba una de les fortaleses més ben conservades de Catalunya.
Ajuntament de ForallacAjuntament de Forallac
Ajuntament de Forallac
Forallac / Costa Brava
Parcde l'U d'Octubre de 2017s/nForallac17111
En el municipi de Forallac, ubicat prop de les platges de la Costa Brava, podem admirar tres castells: el de Peratallada, el de Vulpellac i el de Peralta. L'Ajuntament es troba prop de la carretera C-66, en un edifici inaugurat l'any 1997. 
Ajuntament de ManresaAjuntament de Manresa
Ajuntament de Manresa
Manresa / Paisatges Barcelona
L'Ajuntament de Manresa es troba en un edifici del segle XVIII d'estil classicista, caracteritzat per un pòrtic format per cinc grans arcs. La basílica de Santa Maria de la Seu, la fàbrica Balcells, el Museu Comarcal o el parc de la Sèquia són només alguns dels atractius turístics de la ciutat.
Ajuntament de MontblancAjuntament de Montblanc
Ajuntament de Montblanc
Montblanc / Costa Daurada
L'Ajuntament de Montblanc s'ubica en un edifici de tres plantes construït entre els segles XIII i XIV i que barreja elements dels estils gòtic i renaixentista, des del qual administra aquest municipi referent de l'imaginari i el patrimoni medieval de Catalunya.
Ajuntament de MuraAjuntament de Mura
Ajuntament de Mura
Mura / Paisatges Barcelona
PlaçaAjuntaments/nMura08278
L'Ajuntament de Mura està ubicat en una bonica masia de dues plantes recentment restaurada. La localitat conserva l'encant d'una esplendorosa edat mitjana, visible al nucli antic, amb cases de pedra o l'església romànica de Sant Martí.
Ajuntament de PalamósAjuntament de Palamós
Ajuntament de Palamós
Palamós / Costa Brava
A l'atractiu de les platges de Palamós cal afegir la gastronomia, el nucli antic i l'interessant Museu de la Pesca. L'edifici de l'Ajuntament, construït l'any 1906, té planta quadrangular i una façana amb gran porta rectangular emmarcada amb pilastres de fust acanalat i capitell corinti.
Ajuntament de PalsAjuntament de Pals
Ajuntament de Pals
Pals / Costa Brava
El poble de Pals està situat al cim del puig Aspre i el terme municipal arriba fins a la costa. L'Ajuntament es troba dins el bonic recinte gòtic de la població, en un edifici de tres plantes amb tres portes d'arc carpanell.
Ajuntament de PradesAjuntament de Prades
Ajuntament de Prades
Prades / Costa Daurada
Prades, altrament conegut com la vila vermella, és un municipi que es troba enmig de l'entorn de les muntanyes de Prades, per la qual cosa es considera un indret ideal per a la pràctica d'activitats a la natura. El seu ajuntament s'ubica en un dels característics edificis de pedra roja del casc històric.
Ajuntament de Rupit i PruitAjuntament de Rupit i Pruit
Ajuntament de Rupit i Pruit
Rupit i Pruit / Paisatges Barcelona
PlaçaMajor6Rupit i Pruit08569
Aquest municipi ofereix un entorn natural de primer ordre i una encantadora vila medieval, en ple cor de la qual es localitza l'ajuntament, ubicat en una característica casa de pedra oberta a una plaça d'empedrat irregular.
Ajuntament de Sant Pol de MarAjuntament de Sant Pol de Mar
Ajuntament de Sant Pol de Mar
Sant Pol de Mar / Costa Barcelona
Plaçade la Vila1Sant Pol de Mar08395
Sant Pol de Mar és un antic poble de pescadors, cases blanques i carrers estrets i tranquils, cales rocoses i platges de sorra granulada banyades d'aigües cristal·lines. Tradició marinera i un ric patrimoni arquitectònic formen part de la seva identitat. L'Ajuntament es troba a primera línia de mar, en un edifici del segle XIX.
Ajuntament de Santa PauAjuntament de Santa Pau
Ajuntament de Santa Pau
Santa Pau / Pirineus
Les dependències de l'Ajuntament de Santa Pau estan ubicades en una casa d'estil eclèctic construïda el 1928. El poble, situat al centre de la zona volcànica de la Garrotxa, té un important conjunt històric i artístic d'origen medieval.
Ajuntament de TortosaAjuntament de Tortosa
Ajuntament de Tortosa
Tortosa / Terres de l'Ebre
L'Ajuntament ocupa un edifici construït als anys cinquanta del segle passat ubicat a la cèntrica plaça d'Espanya d'una ciutat, situada al costat del riu Ebre, que té un dels nuclis antics més destacats de Catalunya.
Ajuntament de Tossa de MarAjuntament de Tossa de Mar
Ajuntament de Tossa de Mar
Tossa de Mar / Costa Brava
Avingudadel Pelegrí25Tossa de Mar17320
La seu de l'Ajuntament de Tossa de Mar va ser traslladada l'any 2018 a un edifici al costat de l'estació d'autobusos. Tossa, que disposa d'excel·lents platges, es troba dins l'espai natural del massís de les Cadiretes.