Navata és un poble antic que va començar a créixer cap al segle XIII. S’hi va construir un hospital per a desvalguts. A més, hi trobem cases dels segles XV i XVI, les més properes a la muralla, i dels segles XVII i XVIII. Totes han estat restaurades, però conserven bé elements històrics, com les dates i les inscripcions que trobem gravades als carreus, amb el nom dels propietaris, de l’ofici que es duia a terme al taller, etc.
De la muralla que antigament protegia la vila queden poques restes, agrupades darrere l’església i al principi del carrer Gran.
La parròquia de Sant Pere de Navata, del segle XVII, és un impressionant edifici a l’interior del qual hi ha unes pintures murals del segle XVIII que es troben en un estat de conservació excel·lent.
A uns dos quilòmetres al sud-oest s’alcen encara els murs del castell, documentat des del 1051, ara en estat ruïnós, malgrat les restauracions que s’hi han dut a terme (una al segle XIII de la mà dels Rocabertí de Peralada i una altra al segle XV per preparar-lo per a les modalitats bèl·liques del moment). De l’antic castell només es manté la capella.
Al terme encara podem observar altres edificis destacables, com l’antiga església parroquial de Sant Pere, del segle XII, al veïnat de Can Miró, a un quilòmetre del poble, amb vestigis de pintures murals i portalada esculpida.
També pertanyen al municipi els bells poblets de Canelles i Taravaus, amb les esglésies de Sant Esteve, del segle IX, i de Sant Martí, del segle XII i reformada el segle XV.