Navata

Guia de Municipis

El municipi de Navata està situat al centre de la depressió de l’Empordà, entre els rius Manol i Fluvià. La riera d’Àlguema el travessa de ponent a llevant, i està envoltat de conreus de secà, plans i extensos.

A la banda nord s’eleva la muntanya, i a l’oest s’albira el pic de la Mare de Déu del Mont, final de moltes excursions, aplecs i activitats esportives de la zona. El terme limita al nord-oest amb Lladó, un poble petit però de gran interès arquitectònic i amb una arrelada tradició formatgera.Imprescindibles

- Passejar pels terrenys suaus que voregen els rius Manol i Fluvià.

- Veure la parròquia de Sant Pere de Navata.

- Caminar entre les antigues cases ara restaurades.Suggeriments

  • Comarca: Alt Empordà
  • Província: Girona
  • Localitat: Canelles, Navata, Torremirona
  • Extensió: 19
  • Habitants: 1254

Situació geogràfica

Navata és un municipi proper als Pirineus, a l’oest de Figueres i al nord de Girona. El municipi forma part de la plana empordanesa, però és terra de transició entre l´Alt Empordà i la Garrotxa. Es tracta d’un territori suaument ondulat entre els rius Fluvià i Manol, que és alhora afluent de la Muga. La riera d´Àlguema travessa el territori de ponent a llevant.

Clima

El clima és mediterrani, de muntanya humida. Les pluges són abundants durant tot l’any i les temperatures suaus; a l’hivern, les glaçades són freqüents. L’estació més plujosa és la primavera. A l’estiu, les nits presenten temperatures fresques i agradables. Els vents més freqüents de la zona són la tramuntana, el ponent, el llevant i el migjorn.

Activitats econòmiques

El sector serveis i de la construcció és força important, sobretot per la proximitat de punts turístics com Figueres i Besalú o el camp de golf de Torremirona.

Els cultius de secà, combinats amb explotacions ramaderes porcines, bovines i granges d’aviram, completen les activitats econòmiques.

Història

L’any 1019 la parròquia de Sant Pere de Navata va ser lliurada a la canònica de la Seu de Girona, i el 1089 el senyoriu de Navata deixà constància de la restauració de la vida monàstica a la zona de Santa Maria de Lledó. El topònim definitiu sembla que no consta com a tal fins a documents de l’any 1090.

L’origen de la vila s’ha de buscar en l’any 1283, quan s’hi funda un orde hospitaler per atendre els pobres, al voltant del qual s’anà teixint un conglomerat de cases i petites indústries artesanals.

Què veure-hi

Navata és un poble antic que va començar a créixer cap al segle XIII. S’hi va construir un hospital per a desvalguts. A més, hi trobem cases dels segles XV i XVI, les més properes a la muralla, i dels segles XVII i XVIII. Totes han estat restaurades, però conserven bé elements històrics, com les dates i les inscripcions que trobem gravades als carreus, amb el nom dels propietaris, de l’ofici que es duia a terme al taller, etc.

De la muralla que antigament protegia la vila queden poques restes, agrupades darrere l’església i al principi del carrer Gran.

La parròquia de Sant Pere de Navata, del segle XVII, és un impressionant edifici a l’interior del qual hi ha unes pintures murals del segle XVIII que es troben en un estat de conservació excel·lent.

A uns dos quilòmetres al sud-oest s’alcen encara els murs del castell, documentat des del 1051, ara en estat ruïnós, malgrat les restauracions que s’hi han dut a terme (una al segle XIII de la mà dels Rocabertí de Peralada i una altra al segle XV per preparar-lo per a les modalitats bèl·liques del moment). De l’antic castell només es manté la capella.

Al terme encara podem observar altres edificis destacables, com l’antiga església parroquial de Sant Pere, del segle XII, al veïnat de Can Miró, a un quilòmetre del poble, amb vestigis de pintures murals i portalada esculpida.

També pertanyen al municipi els bells poblets de Canelles i Taravaus, amb les esglésies de Sant Esteve, del segle IX, i de Sant Martí, del segle XII i reformada el segle XV.

Què fer-hi

Les activitats esportives del terme giren principalment al voltant de dos esports: la bicicleta i el golf. En aquest sentit, disposa de camins senyalitzats per a bicicleta de muntanya pertanyents al Centre BTT Salines-Bassegoda, i del macrocomplex esportiu del Torremirona Golf & SPA Resort. A més hi ha una piscina municipal.

També és agradable passejar resseguint els camins naturals que formen els rius Manol i Fluvià.

La Festa de la Primavera aplega cada any la gent del municipi i dels veïnats. Per aquestes dates també té lloc l’Aplec de Can Miró.

Voltants

- Vila de Lladó, amb l’església de Sant Feliu i el monestir de Sant Joan de Lladó. Al setembre s’hi fa la Fira del Formatge, la més important de Catalunya.

- Excursió a la Mare de Déu del Mont.

- Oferta cultural de Figueres.

- Fira del Vidre de Cistella, al maig.

QUÈ HI HA AL VOLTANT?
Navata
  • Navata

  • Costa Brava

  • Navata
  • Navata

  • Costa Brava

També et pot interessar
Grand Tour de Catalunya
Grand Tour de Catalunya