Montmeló

Guia de Municipis

Conegut internacionalment pels amants del motor, la visita a Montmeló afegeix a la indiscutible dimensió del Circuit de Barcelona-Catalunya un interessant recorregut històric que té al Museu Municipal de Can Caballé el seu màxim exponent. Des de les èpoques neolítica, ibèrica i romana (amb el jaciment arqueològic de Can Tacó) fins a l'actualitat, el visitant pot comprovar l'evolució d'aquest municipi amb una parada obligada a l'època medieval, on les pintures murals romàniques de l'església de Santa Maria de Montmeló,  són les veritables protagonistes.Imprescindibles

- Contemplar la panoràmica de la plana vallesana des del turó de les Tres Creus.

- Visitar el castellum romà de Can Tacó.

- Gaudir de les pintures murals romàniques de l’església de Santa Maria.

- Passejar pels jardins modernistes de la Torreta.

- Veure la capella del Sant Crist de la Grua.

- Assistir com a públic a un gran premi al Circuit de Montmeló.Suggeriments

- Participar en l'escola de pilotatge del Circuit de Catalunya.
  • Comarca: Vallès Oriental
  • Província: Barcelona
  • Localitat: Montmeló
  • Extensió: 4
  • Habitants: 8830

Situació geogràfica

El municipi ocupa una superfície al nord-est de la ciutat de Barcelona formada per la confluència dels rius Congost i Mogent abans que desguassin al riu Besòs, que és el límit sud del terme.

Clima

El clima és mediterrani, amb temperatures suaus i absència d’un autèntic hivern climàtic. Està condicionat per la disposició del relleu: es tracta d’una plana envoltada de muntanyes, fet que afavoreix el fenomen de la inversió tèrmica. Presenta unes precipitacions anuals amb destacades variacions entre un any i un altre, i està afectada per les rigoroses sequeres estiuenques, pròpies de la zona mediterrània.

Activitats econòmiques

El sector serveis i el turisme atret pel Circuit de Catalunya i la indústria són les principals activitats econòmiques de Montmeló, on hi ha diferents polígons industrials en un estratègic nus de comunicacions.

El sector primari, en clara regressió, es dedica al cultiu de la vinya i els cereals.

Història

La primera referència documental del lloc es remunta a l’any 945, com a Montis Molonis. El monestir de Sant Pere de les Puelles i la Seu de Barcelona es van disputar al llarg dels segles la parròquia de Santa Maria de Montmeló, que acabaria a mans del cenobi benedictí. La jurisdicció va pertànyer a la Corona.

Va ser un poble agrícola i ramader fins a la dècada de 1960. Aleshores l'antiga vila va créixer de forma intensa gràcies a l'establiment d’indústries i a l'arribada de la immigració espanyola, atreta per la demanda de mà d'obra.

El creixement urbanístic del terme ha inclòs la construcció de tres urbanitzacions residencials de baixa densitat (el Pedregar, la Cucurny i la Quintana), que han sumat a l'entorn més zones verdes i de lleure i més equipaments.

Què veure-hi

Al turó de Can Tacó es conserva un important jaciment arqueològic de més de 2.000 anys d’antiguitat. Es tracta d’un castellum o guarnició militar que l’exèrcit romà va construir per aprofitar les òptimes condicions de control que oferia l’indret. El jaciment s’excava des del 2003 amb la intenció d’obrir-lo al públic com a parc arqueològic i natural. Actualment s’hi poden concertar visites a través de l’Ajuntament.

Al centre de Montmeló es pot visitar la petita església de Santa Maria, d’origen romànic. A l’interior es conserva un interessant conjunt de pintura mural romànica amb escenes de l’Anunciació a la Verge, l’Epifania o l’Adoració dels Reis. Les pintures, datades del segle XII, constitueixen un dels escassos testimonis d’aquest estil pictòric a les comarques barcelonines.

També es pot visitar el Museu Municipal, que ocupa una torre d’estil modernista (Can Caballé), que fou rehabilitada el 1998 i que des d’aleshores acull una mostra significativa del patrimoni històric i arqueològic del sud del Vallès. En destaquen les troballes pertanyents a les comunitats que van habitar aquestes terres al final de la prehistòria, ara fa prop de 6.000 anys, juntament amb nombroses evidències de les èpoques ibèrica, romana i medieval.

El carrer Major, que actualment és de vianants, s’inicia a la plaça de la Vila i desemboca a la plaça de la Quintana, un espai ampli i assolellat on hi ha l’Escola Municipal de Música.

Prop d’aquesta plaça trobem la capella del Sant Crist de la Grua, la qual, segons la tradició, fou construïda al segle XV en record d’un miracle obrat l’any 1409 per Sant Vicenç Ferrer. A l’interior s’hi venerava una imatge del Sant Crist, que fou cremada durant la Guerra Civil. La capella actual data de l’any 1957.

A la zona meridional del nucli urbà, en direcció al riu, es troba la plaça Cucurny, que pren el nom d’una antiga fàbrica de materials refractaris que es va instal·lar a Montmeló el 1915 i que es va clausurar el 1980. Actualment només se’n conserven dues grans xemeneies d’obra vista que dominen la plaça.

De les primeres dècades del segle XX resten diversos edificis singulars, com Can Sabadell i el casal de les Tres Creus, al carrer de l’Onze de Setembre, o la Torreta, al carrer de Santiago Rusiñol. Aquest és un bell edifici modernista que conserva íntegrament l’arquitectura de vitralls i un jardí del mateix estil. Des del 1999 la Torreta acull el Centre Cultural.

Què fer-hi

El Circuit de Catalunya ofereix visites guiades d’uns 45 minuts que en permeten recórrer les principals instal·lacions: pàdoc, torre de control, planta de cronometratge, direcció de cursa, sala de premsa, sala de brífing, podi, boxs... Les principals curses que acull són el Gran Premi d'Espanya de Fórmula 1 i el Gran Premi de Catalunya de Motociclisme, que atrauen cada any milers d’espectadors amants del món del motor vinguts d’arreu.

Dins del circuit hi ha una escola de pilotatge que ofereix la possibilitat de gaudir de la pista conduint un tursime o be un monoplaça.

Durant tot l’any al municipi s’organitzen nombroses activitats de caire lúdic, esportiu i cultural, entre les quals destaca la Fira del Comerç, a finals de maig o principis de juny.

També destaca, per la seva participació, la festa major, que tradicionalment se celebrava per la Mare de Déu d’Agost i estava dedicada a Santa Maria, i que en aquests darrers anys s’ha traslladat al juny.

Des del centre de la població es pot fer una passejada d’una mitja hora per camins de pins, alzines i roures fins al turó de les Tres Creus, des d’on, si el dia és prou clar, es contempla una panoràmica excepcional de la plana vallesana i de les serralades que l’envolten: des dels cingles de Bertí fins a Montserrat, i des de les serres del Montnegre i el Corredor fins a Collserola i l’Ordal.

El Museu Municipal de Montmeló s’adhereix any rere any a la celebració de les Jornades Europees del Patrimoni a Catalunya, amb l’objectiu de posar el patrimoni històric local a l’abast de tothom.

Voltants

- La torre d'en Malla, a Parets del Vallès.

- L’església de Sant Sadurní, a Montornès del Vallès.

- La Porxada, a Granollers.

- El Museu Joan Abelló, a Mollet del Vallès.

- La masia de Can Gurri, a Santa Maria de Martorelles.

QUÈ HI HA AL VOLTANT?
Montmeló
  • Montmeló

  • Costa Barcelona

  • Montmeló
  • Montmeló

  • Costa Barcelona

També et pot interessar
Grand Tour de Catalunya
Grand Tour de Catalunya