Al turó de Can Tacó es conserva un important jaciment arqueològic de més de 2.000 anys d’antiguitat. Es tracta d’un castellum o guarnició militar que l’exèrcit romà va construir per aprofitar les òptimes condicions de control que oferia l’indret. El jaciment s’excava des del 2003 amb la intenció d’obrir-lo al públic com a parc arqueològic i natural. Actualment s’hi poden concertar visites a través de l’Ajuntament.
Al centre de Montmeló es pot visitar la petita església de Santa Maria, d’origen romànic. A l’interior es conserva un interessant conjunt de pintura mural romànica amb escenes de l’Anunciació a la Verge, l’Epifania o l’Adoració dels Reis. Les pintures, datades del segle XII, constitueixen un dels escassos testimonis d’aquest estil pictòric a les comarques barcelonines.
També es pot visitar el Museu Municipal, que ocupa una torre d’estil modernista (Can Caballé), que fou rehabilitada el 1998 i que des d’aleshores acull una mostra significativa del patrimoni històric i arqueològic del sud del Vallès. En destaquen les troballes pertanyents a les comunitats que van habitar aquestes terres al final de la prehistòria, ara fa prop de 6.000 anys, juntament amb nombroses evidències de les èpoques ibèrica, romana i medieval.
El carrer Major, que actualment és de vianants, s’inicia a la plaça de la Vila i desemboca a la plaça de la Quintana, un espai ampli i assolellat on hi ha l’Escola Municipal de Música.
Prop d’aquesta plaça trobem la capella del Sant Crist de la Grua, la qual, segons la tradició, fou construïda al segle XV en record d’un miracle obrat l’any 1409 per Sant Vicenç Ferrer. A l’interior s’hi venerava una imatge del Sant Crist, que fou cremada durant la Guerra Civil. La capella actual data de l’any 1957.
A la zona meridional del nucli urbà, en direcció al riu, es troba la plaça Cucurny, que pren el nom d’una antiga fàbrica de materials refractaris que es va instal·lar a Montmeló el 1915 i que es va clausurar el 1980. Actualment només se’n conserven dues grans xemeneies d’obra vista que dominen la plaça.
De les primeres dècades del segle XX resten diversos edificis singulars, com Can Sabadell i el casal de les Tres Creus, al carrer de l’Onze de Setembre, o la Torreta, al carrer de Santiago Rusiñol. Aquest és un bell edifici modernista que conserva íntegrament l’arquitectura de vitralls i un jardí del mateix estil. Des del 1999 la Torreta acull el Centre Cultural.