Mont-roig del Camp

Guia de Municipis
Mont-roig aplega tots els al·licients típics dels municipis de la Costa Daurada: platges, infraestructures esportives, un nucli històric amb encant i una àmplia oferta de lleure.
Però allò que li dóna una personalitat pròpia és, sens dubte, la vinculació històrica amb un dels mestres de l'art del segle XX: Joan Miró.
El pintor, que fou anomenat fill predilecte del municipi, retratà en la seva obra de joventut el paisatge de la que fou durant temps la seva destinació estiuenca.
La rellevància d'aquesta empremta artística a la localitat es pot copsar al Centre Miró i en un itinerari pels paisatges i paratges que van inspirar l'artista.

Imprescindibles

- Gaudir de les vistes des de l'ermita de la Mare de Déu de la Roca.
- Fer l'itinerari mironià.
- Descansar a la cala del Solitari.
- Jugar a golf al Club Bonmont.

Suggeriments

  • Comarca: Baix Camp
  • Província: Tarragona
  • Localitat: Miami Platja, Mont-roig del Camp
  • Extensió: 63
  • Habitants: 12702

Situació geogràfica

Mont-roig del Camp és un extens municipi del Baix Camp que es troba situat a la Costa Daurada, entre les desembocadures de la riera de Riudecanyes i del riu de Llastres, accidentat al sector més interior pels contraforts de les serres de Colldejou i de Llaberia. El municipi es troba al sud-oest de Tarragona i inclou la zona turística i residencial de Miami Platja.

Clima

El clima és mediterrani marítim. Els estius no són excessivament calorosos gràcies a l’acció moderadora del mar (no se superen els 27 ºC) i, per aquest mateix motiu, els hiverns són molt suaus i no baixen dels 5 ºC. Les precipitacions es concentren a la primavera i la tardor, i els estius són secs. La humitat mitja anual pot arribar al 75 per cent. El vent mistral és el més característic d’aquest territori. La serralada Litoral suavitza el clima de l’interior del municipi.

Activitats econòmiques

El turisme i les empreses de serveis configuren la part més important de l’economia actual del municipi, especialment l’hostaleria, la restauració i els esports nàutics.

L'agricultura de secà i el regadiu, sobretot els conreus de les oliveres, els garrofers, els avellaners, les patates, els arbres fruiters i la vinya constitueixen un recurs econòmic important del municipi. Té una importància creixent l'avicultura i la ramaderia porcina.

El sector de la construcció també és important, amb la proliferació de noves urbanitzacions al litoral.

Història

L’any 1118 Ramon Berenguer III fa carta de donació del Camp de Tarragona al bisbe sant Oleguer. És en aquesta documentació on s’estableix la primera demarcació històrica de Mont-roig del Camp.

Després de ser durant dècades objecte de fricció entre la mitra i els nobles de Castellvell, el 1181 el rei Alfons I cedeix els drets sobre el castell de Mont-roig al bisbe, i quatre anys més tard lliura a l’església de Santa Tecla de Tarragona els drets sobre la vila. La meitat de rendes que restaven al seu poder van passar a mans de la seva esposa, Sança.

El castell no va trigar a deixar de ser fortalesa per ser emprada com a casa del consell fins al segle XV. A partir del segle XVI es van engegar les obres per urbanitzar-ne els voltants, s’enderrocà i els seus darrers rastres desaparegueren el 1803.

Què veure-hi

L'itinerari mironià permet seguir el rastre de l'artista mentre es descobreixen alguns dels elements més emblemàtics del patrimoni del municipi. Per al pintor, els colors de la seva paleta eren els del paisatge de Mont-roig: la seva geografia i els seus edificis.

Podem esmentar, en primer lloc, un mirador des d'on es pot gaudir d'una panoràmica impressionant dels paratges del Baix Camp: el que proporciona l'ermita de la Mare de Déu de la Roca, que en el punt més elevat acull la capella de Sant Ramon de Penyafort. Aquesta capella va ser guia per als pescadors de Cambrils.

Altres punts destacats d'aquest itinerari són la vila vella, alguns masos (incloent-hi el de Miró, immortalitzat en el famós quadre de l'artista La Masia, pintat entre els anys 1921 i 1922) i, com a punt culminant, el Centre Miró, situat a l'església Vella. Aquest edifici renaixentista acull una mostra de reproduccions de l'obra del pintor, amb la voluntat de difondre'n els lligams que l'unien amb el municipi.

Què fer-hi

Mont-roig té un perfil costaner apte per a tots els gustos. A les concorregudes platges, l'excel·lència de les quals ha estat certificada per la Unió Europea, s'apleguen nombroses activitats d'oci. El municipi acull també racons més tranquils, com la cala del Solitari, situada a la urbanització de Miami Platja.

L'oferta esportiva, especialment a l'estiu, és àmplia, amb una especial presència d'esports de muntanya (btt, senderisme i escalada) i golf. Per practicar d'aquest darrer esport Mont-roig disposa de les magnífiques instal·lacions del Club de Golf Bonmont. El Centre BTT de Mont-roig del Camp-Miami Platja ofereix una àmplia xarxa de rutes senyalitzades per als amantsde les dues rodes.

El primer cap de setmana d'agost se celebra la Fira Multisectorial de Mont-roig, on les activitats esportives i musicals es combinen amb exhibicions de folklore tradicional (grallers, geganters) i exposicions.

Voltants

- Trobades de puntaires a l'Hospitalet de l'Infant.
- Jaciments arqueològics de Cambrils.
- El castell d'Escornalbou.
- La mola de Colldejou.
QUÈ HI HA AL VOLTANT?
Mont-roig del Camp
  • Mont-roig del Camp

  • Costa Daurada

  • Mont-roig del Camp
  • Mont-roig del Camp

  • Costa Daurada

També et pot interessar
Grand Tour de Catalunya
Grand Tour de Catalunya