El focus d'interès més destacat del municipi de Monistrol de Montserrat és dalt la muntanya, al monestir de la Mare de Déu de Montserrat. Es tracta d'un cenobi amb mil anys d'història acollint pelegrins, que compta amb una abadia renaixentista del segle XVI, tot i que s'hi conserven alguns elements de l'església romànica anterior; les façanes exteriors del conjunt són del segle XX, restaurades o reconstruïdes a partir de la destrucció de les tropes napoleòniques el 1811.
A l'interior del temple es venera la imatge de la Mare de Déu de Montserrat, coneguda popularment com la Moreneta, patrona de Catalunya des del 1881. Es tracta d'una talla romànica de fusta policromada i daurada del segle XII. Cal destacar també l'Escolania, un dels cors de nens més antics d'Europa, que actua durant els serveis religiosos.
Finalment, al mateix recinte del monestir es pot visitar el Museu de Montserrat, que exposa cinc col·leccions ben diverses sobre pintura moderna dels segles XIX i XX, pintura antiga dels segles XIII al XVIII, arqueologia de l'Orient bíblic, orfebreria religiosa i iconografia de Santa Maria de Montserrat.
D'altra banda, la vila de Monistrol conserva un nucli antic amb elements força interessants. El millor punt d'entrada a la població és el pont gòtic sobre el Llobregat, construït el 1317 per ordre del prior de Montserrat Bernat Escarrer. És la construcció de les seves característiques més gran de tota la conca del Llobregat i, a més d'unir les dues parts del poble, facilita l'arribada dels pelegrins.
Altres indrets d'interès són el Palau Prioral (segle XIV), una de les obres cabdals del gòtic civil català; l'aqüeducte de Cal Pla (segle XVI); l'església parroquial de Sant Pere, renaixentista i contemporània a l'abadia de Montserrat; la plaça porxada de Bo-bo, centre neuràlgic de la vila, i la font Gran, la principal surgència del sistema aqüífer del massís de Montserrat, que proporciona l'aigua a tota la vila.