Monistrol de Montserrat

Guia de Municipis

A l'ombra del Cavall Bernat i la Bestorre (restes d'una torre de vigilància), Monistrol de Montserrat guarda el tresor del seu passat. El cremallera que uneix aquesta població amb la muntanya Sagrada l'ha situada al mapa com a punt de connexió. Però al nucli, hi trobem mostres d'un passat ric, amb construccions d'origen medieval, gòtic i d'inspiració modernista. El carrer Sant Joan és el carrer més antic del nucli i conserva encara algunes cases nobiliàries.Imprescindibles

- Recórrer els camins del Parc Natural de la Muntanya de Montserrat.

- Visitar el monestir de Montserrat.

- Recórrer les sales del Museu de Montserrat.

- Passejar pel nucli històric de Monistrol de Montserrat, sense deixar de banda el pont gòtic sobre el Llobregat.Suggeriments

  • Comarca: Bages
  • Província: Barcelona
  • Localitat: Colònia Gomis, la, Monistrol de Montserrat
  • Extensió: 12
  • Habitants: 2993

Situació geogràfica

Monistrol de Montserrat és travessat, de nord a sud, pel riu Llobregat, mentre que pel sector oest és flanquejat pel vessant nord-est del massís de Montserrat. El punt més alt de tot el terme és el cim de Sant Jeroni (1.224 metres).

Clima

El clima, mediterrani continental, presenta una notable oscil·lació tèrmica, mentre que la pluviositat és força escassa, gairebé centrada durant la primavera i la tardor. A l’hivern, les glaçades són freqüents i les temperatures poden arribar a ser extremes. D’altra banda, els estius són força calorosos.

Activitats econòmiques

L’economia de Monistrol de Montserrat se centra principalment en la indústria: en destaquen els sectors: metal·lúrgic, de material elèctric, la confecció i el de l’aigua.

L’activitat agrícola avui és escassa i se centra principalment en alguns conreus de vinya i d’olivera.

El santuari de Montserrat ha afavorit el desenvolupament del sector turístic.

Història

Tot i que Monistrol apareix documentat per primera vegada el 942 en un document de compra de Cesari, fundador i primer abat de Santa Cecília, no és fins al segle XIV que es funda la vila, al voltant del pont i del palau prioral.

Les obres dels dos edificis acaben sota el priorat de Jaume de Vivers, el primer senyor feudal de Monistrol (1348-1375).

Al segle XV Monistrol viu una profunda crisi, que supera al XVI. La vila creix al segle XVII amb la construcció de la Casa de la Vila, la plaça Pública i la font Gran, i el creixement continua exponencialment durant els segles XVIII i XIX, gràcies al desenvolupament agrícola primer i a l’industrial després.

L’arribada de la carretera de Manresa i dels Ferrocarrils de la Generalitat mantenen l’època d’expansió el primer terç del segle XX, fins que la Guerra Civil hi fa estralls.

La immigració de finals dels anys cinquanta i una nova onada industrial, juntament amb l’activitat al voltant del monestir, faciliten el ressorgiment de Monistrol.

Què veure-hi

El focus d'interès més destacat del municipi de Monistrol de Montserrat és dalt la muntanya, al monestir de la Mare de Déu de Montserrat. Es tracta d'un cenobi amb mil anys d'història acollint pelegrins, que compta amb una abadia renaixentista del segle XVI, tot i que s'hi conserven alguns elements de l'església romànica anterior; les façanes exteriors del conjunt són del segle XX, restaurades o reconstruïdes a partir de la destrucció de les tropes napoleòniques el 1811.

A l'interior del temple es venera la imatge de la Mare de Déu de Montserrat, coneguda popularment com la Moreneta, patrona de Catalunya des del 1881. Es tracta d'una talla romànica de fusta policromada i daurada del segle XII. Cal destacar també l'Escolania, un dels cors de nens més antics d'Europa, que actua durant els serveis religiosos.

Finalment, al mateix recinte del monestir es pot visitar el Museu de Montserrat, que exposa cinc col·leccions ben diverses sobre pintura moderna dels segles XIX i XX, pintura antiga dels segles XIII al XVIII, arqueologia de l'Orient bíblic, orfebreria religiosa i iconografia de Santa Maria de Montserrat.

D'altra banda, la vila de Monistrol conserva un nucli antic amb elements força interessants. El millor punt d'entrada a la població és el pont gòtic sobre el Llobregat, construït el 1317 per ordre del prior de Montserrat Bernat Escarrer. És la construcció de les seves característiques més gran de tota la conca del Llobregat i, a més d'unir les dues parts del poble, facilita l'arribada dels pelegrins.

Altres indrets d'interès són el Palau Prioral (segle XIV), una de les obres cabdals del gòtic civil català; l'aqüeducte de Cal Pla (segle XVI); l'església parroquial de Sant Pere, renaixentista i contemporània a l'abadia de Montserrat; la plaça porxada de Bo-bo, centre neuràlgic de la vila, i la font Gran, la principal surgència del sistema aqüífer del massís de Montserrat, que proporciona l'aigua a tota la vila.

Què fer-hi

El Parc Natural de la Muntanya de Montserrat és un indret especial des del punt de vista paisatgístic i religiós, però també des de la perspectiva natural. Molts itineraris senderistes recorren tot el massís. Des del mateix nucli de Monistrol es poden emprendre excursions de diferents nivells de dificultat.

Una de les més senzilles uneix la font Gran amb la font de les Guilleumes, en menys d'una hora d'anar i tornar. Un recorregut més exigent és el sender circular PR-C 19 entre Monistrol i el portal de Montserrat, de 24 kilòmetres de distància i més de 800 metres de desnivell, amb sortida i arribada a la plaça de la Font Gran.

A més, els senders GR-4 (Puigcerdà-Montserrat), GR-5 (sender dels Miradors, Sitges-Canet de Mar), GR-6 (Barcelona-Montserrat), GR-96 (camí Romeu a Montserrat, des de Barcelona) i GR-172 (Bellprat-la Mussara) travessen el municipi en alguna de les seves etapes.

Dins el terme municipal de Monistrol de Montserrat també es pot practicar l'escalada, en diverses zones rocoses del massís. Entre les ascensions més destacades hi ha el Cavall Bernat, tot un símbol entre els escaladors del país.

Per als menys agosarats, el viatge amb el tren cremallera des de l'estació de Monistrol-Vila fins al monestir o bé el recorregut de l'aeri, que surt des dels afores del poble, poden resultar experiències ben interessants, ja que permeten gaudir del paisatge amb tota tranquil·litat.

Voltants

- Manresa.

- Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i Serra de l’Obac.

- Monestir de Sant Benet del Bages.

- Terrassa.

QUÈ HI HA AL VOLTANT?
Monistrol de Montserrat
  • Monistrol de Montserrat

  • Paisatges Barcelona

  • Monistrol de Montserrat
  • Monistrol de Montserrat

  • Paisatges Barcelona

També et pot interessar
Grand Tour de Catalunya
Grand Tour de Catalunya