Lluçà

Guia de Municipis

El patrimoni romànic és la joia més ben conservada del municipi de Lluçà. El conjunt de Santa Maria de Lluçà, amb l'impressionant claustre amb 22 capitells, és un dels tresors que el visitant descobreix en una vila amable des d'on, si ens enfilem dalt del turó del castell, tenim una vista privilegiada de tot el Lluçanès i els Pirineus. La riquesa de l'entorn natural ens convida a passejar pels seus boscos, on trobem l'alzina bonica, un arbre monumental que proporciona l'ombra ideal per parar-hi a fer un mos o gaudir d'una migdiada.Imprescindibles

- Visitar el conjunt monumental de Santa Maria de Lluçà.Suggeriments

  • Comarca: Osona
  • Província: Barcelona
  • Localitat: Santa Eulàlia de Puig-oriol
  • Extensió: 53
  • Habitants: 259

Situació geogràfica

Lluçà és un municipi de la comarca d’Osona que s’estén entre la riera de Merlès, límit oest del terme, i la riera del Lluçanès, límit est; comprèn també el sector de la capçalera de la riera Gavarresa, al nord-est, on hi ha el poble de Santa Eulàlia de Puig-oriol, cap del municipi.

Clima

El clima és mediterrani de muntanya mitjana amb tendència continental i abundants precipitacions, sobretot al sector oriental i septentrional. Els hiverns són freds, mentre que els estius són generalment frescos a les muntanyes i relativament càlids a la plana.

Activitats econòmiques

L’activitat econòmica més important del municipi és l’explotació forestal, amb boscos de pins i roures.

L’agricultura que hi predomina és la de secà i està destinada principalment al conreu de cereals, blat de moro, farratge i patates. La ramaderia bovina i porcina complementa l’activitat econòmica del municipi.

Història

Aunque se cree que la zona fue poblada por íberos y romanos, no es hasta el 879 que se tiene constancia del municipio, cuando muy posiblemente se construyó la primera iglesia. El año 905, el acta de consagración de la iglesia de Santa Maria documenta el castillo de Lluçà, que da nombre al Lluçanès.

El linaje de Lluçà fue feudatario del condado de Barcelona (mediante sus castillos de Lluçà y Merlès) desde mediados del siglo XI. El primer miembro conocido de esta saga, Sunifred de Lluçà, llegó a ser obispo de Vic y arzobispo de Tarragona.

Què veure-hi

Sens dubte, Santa Maria de Lluçà (construït entre el 1172 i el 1206) és la principal atracció del municipi. La porta ferrada, el claustre amb 22 capitells, les sepultures amb inscripcions en llatí, el conjunt de set pintures murals, la rectoria, la marededeu, la creu amb Crist o el frontal d’altar, són exemples únics del romànic a Catalunya.

Les pintures al fresc (segle XIV), guardades en unes sales del monestir, són un dels millors conjunts de pintura catalana que marquen l’època de transició entre la pintura romànica al fresc i la pintura gòtica sobre taula.

Ben a prop de l’església trobem la muntanya del castell de Lluçà. De petites dimensions, va ser demolit al segle XV. Des del punt on es troben les seves restes es pot gaudir d’una magnífica vista del Lluçanès i dels Pirineus.

Al seu costat hi ha la solitària església de Sant Vicenç del Castell (segle XI), capella privada dels senyors del castell. Es tracta d’un temple de planta circular, una tipologia molt poc habitual a Catalunya.

Al poble de Santa Eulàlia de Puig-oriol val la pena passejar pel carrer Major i observar-hi les cases del segle XVIII, l’era o la plaça al voltant de l’Església.

Als afores es troba el cementiri, on hi ha restes de l’antiga església romànica, i molt a prop, l’església de Sant Cristòfol de Borrassers, del segle X.

Què fer-hi

L’entorn permet fer tot un seguit d’excursions i gaudir de la pràctica del senderisme, per exemple fent la ruta de la riera Gavarresa amb l’acompanyament d’un guia local.

També val la pena de descansar sota l’Alzina Bonica (molt a prop de Santa Eulàlia de Puig-oriol) o als Rourets, un bosc situat vora el poble, on es pot passejar, observar els arbres i visitar la font de la Mosquera.

Durant els mesos de maig i agost l’associació Solc organitza diferents propostes culturals, amb la música tradicional i la cultura popular com a eixos centrals.

Voltants

- El pantà de Garet.

- Espai d’Interès Natural de la Riera de Merlès.

QUÈ HI HA AL VOLTANT?
Lluçà
  • Lluçà

  • Paisatges Barcelona

  • Lluçà
  • Lluçà

  • Paisatges Barcelona

També et pot interessar
Grand Tour de Catalunya
Grand Tour de Catalunya
#CatalunyaExperience nº3
Revista #CatalunyaExperience nº3
desktop_mac tablet_mac picture_as_pdf