Lleida

Guia de Municipis

Lleida ha experimentat una gran evolució els últims anys. És una ciutat moderna i dinàmica, tant des del punt de vista comercial com cultural i patrimonial. A més a més, està ben comunicada i situada en un entorn molt particular, envoltada de grans extensions de fruiters i travessada pel riu Segre.

Com correspon a una ciutat de profundes arrels històriques, Lleida disposa de molts edificis interessants. El turó de la Seu Vella (segle XIII) o les restes de l'antiga Suda musulmana (castell del Rei), permeten obtenir les millors vistes de la ciutat.

Al nucli antic, cal no perdre's el palau de la Paeria, la Seu Nova o l'antic hospital de Santa Maria, a més de l'extensa oferta museística encapçalada pel Museu de Lleida Diocesà i Comarcal, el Museu d'Art Jaume Morera, el Museu de l'Aigua, el Centre d'Art la Panera, i el Conjunt Monumental de Gardeny.Imprescindibles

- Visitar el conjunt monumental de la Seu Vella i gaudir de les panoràmiques de la ciutat que s'obtenen des del turó.
- Descobrir la cuina del cargol durant la celebració de l'Aplec del Cargol.
- Contemplar el castell dels Templers.
- Recórrer l'eix comercial tot passejant i contemplant els diferents edificis històrics del centre de la ciutat.Suggeriments

A Lleida, a banda de gaudir de la gastronomia local, també es poden contemplar les meravelloses vistes des del Baluard de la Reina, descobrir la catedral submergida del dipòsit del Pla de l'Aigua o seguir la ruta arqueològica monumental La Lleida Secreta pels vestigis romans i medievals. Per als més actius, es pot optar per una sortida en bicicleta pel parc de la Mitjana o, si es vol un pla més tranquil, acostar-se al teatre La Llotja i consultar la seva programació d'espectacles.

  • Comarca: Segrià
  • Província: Lleida
  • Localitat: Lleida, Basses d'Alpicat, les, Butsènit, Sucs
  • Extensió: 212
  • Habitants: 139834
Es troba adherit a: Ciutats amb caràcter
Es troba adherit a: Ciutats amb caràcter

Situació geogràfica

Lleida és la capital de la comarca del Segrià. S'estén a banda i banda del Segre. El Segre i la Noguera Ribagorçana, en obrir-se pas entre el muntanyam dels Prepirineus, són els principals factors de la composició morfològica del territori.

Clima

El clima és mediterrani, amb una forta tendència àrida i continental. Presenta forts contrastos entre el dia i la nit i entre l'hivern i l'estiu, i és un dels territoris més eixuts de tot Europa. Els estius són secs i càlids; i els hiverns, secs i freds, es caracteritzen per l'abundància de boira. La primavera és l'estació més plujosa.

Activitats econòmiques

L’activitat econòmica més important del municipi és la industrial, sobretot des de la inauguració de la central elèctrica. Tot i que hi ha una diversificació considerable de la producció, Lleida presenta un fort lligam amb les indústries derivades del sector primari. Es poden distingir dos grans grups: les empreses que deriven del sector agrícola, amb una presència important de la fruita, i les que tenen la seva base en la ramadería. El sector del metall és el segon en importància.

Història

Aquesta ubicació privilegiada ha fet que Lleida hagi estat habitada per diversos pobles al llarg de la història, començant al segle VI aC per la tribu ibèrica dels ilergets. Els seus cabdills més coneguts, Indíbil i Mandoni, van ser derrotats pels romans el 205 a. C.

Iltrida va passar a anomenar-se Ilerda i va convertir-se en una ciutat fortificada amb un important pont de pedra sobre el Segre. Els àrabs van habitar-la durant quatre segles i van posar els fonaments de la Lleida moderna, que va agafar embranzida amb la conquesta del rei Ramon Berenguer IV i Ermengol VI d'Urgell, el 1149.

La ciutat viu una època de prosperitat que cristal·litza el 1300 quan Jaume II hi estableix el famós Estudi General, l'únic centre d'ensenyament superior de la Corona d'Aragó fins a finals del segle XV.

Diversos alts i baixos històrics han conduït Lleida fins a l'actualitat, en què la ciutat viu un nou moment pròsper i expansiu.

Què veure-hi

El turó de la Seu Vella defineix el perfil de Lleida i n'és l'element patrimonial més important i característic. La Seu Vella és un edifici religiós consagrat a Santa Maria que va ser construït al segle XIII sobre una antiga mesquita d'estil romànic tardà.

El campanar, de seixanta metres d'altura (segles XIV-XV), i el claustre (segle XIV) són alguns dels elements més destacats. També és possible contemplar-hi una bona panoràmica de la ciutat i veure les restes de l'antic castell de la Suda, palau fortificat construït sobre l'antiga fortalesa andalusina.

Baixant del turó de la Seu Vella el visitant es pot perdre per alguns dels carrers del barri antic i veure altres edificis d'interès, com el palau de la Paeria (segle XIII), seu de l'Ajuntament.

A la plaça de la Catedral hi ha diverses construccions, com la Seu Nova, construïda entre el 1761 i el 1781, d'estil barroc, o l'antic hospital de Santa Maria, construcció goticoplateresca dels segles XV-XVI. La plaça de Sant Joan conté interessants restes arqueològiques que val la pena visitar.

L'església de Sant Llorenç Màrtir, la segona més important de la ciutat després de la Seu Vella, és un edifici d'origen romànic del segle XII, però s'hi han dut a terme força ampliacions en època gòtica. Va arribar a ser seu catedralícia en dues ocasions.

Un altre edifici important és l'església de Sant Martí (s. XII), d'estil romànic. Al llarg de la història ha tingut diverses funcions, com a capella de l'Estudi General o caserna militar a partir de la Guerra dels Segadors el 1648. L'antiga Llar de Sant Josep acull la col·lecció del Museu de Lleida Diocesà i Comarcal, on el visitant podrà descobrir el ric patrimoni històric de la ciutat de Lleida.

Al sud-oest de la ciutat s'aixeca el turó de Gardeny, on es conserven força vestigis del que va ser el conjunt templer del castell de Gardeny, amb el Centre d'Interpretació de l'Orde del Temple.

A més, Lleida disposa d'una oferta museística completa, amb equipaments com la sala d'arqueologia de l'Institut d'Estudis Ilerdencs, el Museu d'Art Jaume Morera, el Centre d'Art La Panera, el Museu de l'Automoció Roda Roda i el Museu de l'Aigua, amb diversos espais visitables a la ciutat i als voltants.

Què fer-hi

La història i la cultura de Lleida es poden seguir a través de la ruta anomenada Domus Templi, un recorregut a través de diversos castells templers de l'antiga Corona d'Aragó, que té un dels punts de pas al castell de Gardeny. A més de l'atractiu arquitectònic, a l'interior hi ha instal·lat un centre d'interpretació de l'orde del Temple que permet conèixer el funcionament de la històrica casa templera de Gardeny.

La gastronomia també és un element destacat en qualsevol visita a Lleida, que s'erigeix com un dels centres de negocis agroalimentaris més importants del país. Al pla de Lleida es produeix molta fruita dolça, sobre tot pomes, peres, melons, síndries i préssecs.

A part, la cuina del cargol hi té molt de protagonisme, ja siguin cuinats a la llauna, a la brutesca o a la gormanda, entre d'altres especialitats. L'Aplec del Caragol és una cita ineludible per als amants de les cargolades.

Les coques de recapte, els embotits i l'aviram són altres productes molt estesos a la comarca. A més, cal no oblidar que dins el terme municipal hi ha la finca vitícola més extensa d'Europa, Raimat, on s'elabora vi amb la Denominació d'Origen Costers del Segre. Tot coincidint amb la verema, els viticultors adscrits a aquesta DO participen a la Festa del Vi. Una altra festa destacada és la festa de Moros i Cristians, que se celebra a la primavera.

La música troba el seu espai a la ciutat de Lleida amb el Festival Internacional de Jazz que se celebra a la tardor.

Finalment, els amants del turisme actiu disposen de diferents rutes senyalitzades que permeten recòrrer en bicicleta o BTT els paratges naturals més interessants dels voltants de la ciutat, inclosa l'horta lleidetana. També es poden realitzar rutes a peu per la vora del Segre, al parc municipal de La Mitjana.

Voltants

- Balaguer.
- L'aiguabarreig Segre.
- Noguera Ribagorçana.

Es troba adherit a: Ciutats amb caràcter
Es troba adherit a: Ciutats amb caràcter
QUÈ HI HA AL VOLTANT?
Lleida
  • Lleida

  • Terres de Lleida

  • Lleida
  • Lleida

  • Terres de Lleida

També et pot interessar
Grand Tour de Catalunya
Grand Tour de Catalunya