L'Ampolla

Guia de Municipis
L'Ampolla es coneix com la porta del delta, perquè està situada al fons del golf de Sant Jordi i just al començament del delta de l'Ebre. De fet, el nom li ve de la forma que tenia el riu quan antigament desembocava en aquest indret.

La seva costa ha atret sempre el turisme per la varietat de possibilitats que ofereix al visitant: platges de poca profunditat i aigües tranquil·les al sud, i un entorn de penya-segats de coloració rogenca i cales de gran bellesa al nord.

Amb un encisador paisatge de conreus d'arròs (envoltant la llacuna de les Olles), dins del Parc Natural del Delta de l'Ebre, una exquisida gastronomia a base de peix fresc i unes festes molt concorregudes, el municipi ofereix una essència absolutament mediterrània.

Imprescindibles

- Fruir del sol a les platges del municipi, tant a les de sorra fina com a les escarpades i gairebé verges.
- Gaudir de les rutes que transcorren per la llacuna de les Olles i de l'observació de les aus al Parc Natural del Delta de l'Ebre.
- Participar en la tradicional Festa del Carme, amb focs artificials, el bou embolat i la processó i ofrena a la patrona dels pescadors.

Suggeriments

  • Comarca: Baix Ebre
  • Província: Tarragona
  • Localitat: Ampolla, l'
  • Extensió: 36
  • Habitants: 3606

Situació geogràfica

El municipi es troba al sud de la Costa Daurada i la ciutat de Tarragona. El seu litoral forma part del golf de Sant Jordi. El territori, planer i estès per la part deltaica de l'Ebre, només és accidentat en la seva part nord-oest, al límit amb el terme del Perelló, on neixen els diversos torrents que travessen el terme. A la platja de l'Ampolla s'acaba la zona de costa escarpada iniciada a l'Hospitalet de l'Infant.

Clima

El clima presenta hiverns suaus, sense freds exagerats i poc plujosos. Els estius són calorosos, amb temperatures altes, secs i aires humits. Les pluges són escasses i cauen de manera irregular principalment a la tardor.

Activitats econòmiques

El turisme i les empreses de serveis configuren la part més important de l’economia actual del municipi, seguits de la pesca. El port esportiu de l'Ampolla és un dels més importants del país.

L'activitat agrícola se centra en el conreu de l'arròs, al sud del terme, i de l'olivera i el garrofer, a la part de secà. També l'avicultura té un paper a l’economia del municipi.

Història

Els primers habitants de la zona van ser els ibers. També s'han trobat vestigis de l'època romana, que confirmen l'antiguitat de la vila, com àmfores, monedes i antefixes (elements de fang cuit en forma de dona).

La història del municipi està molt lligada a la pesca i al trànsit marítim. De fet, a mitjan segle XVI el papa Adrià va embarcar-hi per dirigir-se a Roma. En aquella època, diverses famílies de pescadors ja habitaven el municipi.

El 1867 s’hi va construir l'estació de ferrocarril. Durant el segle XX, el principal episodi històric de l'Ampolla fou la lluita per la segregació. El 1937 el Diari Oficial de la Generalitat va publicar un decret en què disposava la segregació de la barriada de l'Ampolla del terme del Perelló. Però no va ser fins al 1990 quan, definitivament, es va crear el nou terme municipal.

Què veure-hi

La llacuna de les Olles, amb 54 hectàrees, és la més petita del parc natural i constitueix, sens dubte, un dels paratges més privilegiats per a l’observació dels ocells migratoris del delta.

Els flamencs, els camallargs i els blauets són només un exemple de la gran varietat aviària d’aquesta bassa, lligada directament al mar i amb la riquesa mediambiental heretada de l’antiga desembocadura del riu. Per gaudir d’aquest ecosistema, el caminant disposa de les rutes Camins de la Mediterrània.

Les antigues vies de ronda, transitades pels carrabiners que vigilaven els moviments dels contrabandistes, ens ofereixen la possibilitat de passejar entre els molts matisos de color dels penya-segats, sense deixar de banda la presència del mar.

El port pesquer, viu i animat, també convida a ser descobert. És aquí on es pot assistir diàriament a la subhasta de peix.

Què fer-hi

El litoral, la badia i la costa escarpada conviden a realitzar activitats al mar i a passejar per aquest racó mariner. Així, les platges de l’Ampolla atrauen una gran quantitat de turistes, sobretot per la seva varietat: n’hi ha de sorra fina, aigües tranquil·les i poca profunditat, ideals per als més petits, i també de pedra petita envoltades de penya-segats i tonalitats rogenques.

La platja del Cap Roig és ideal per al submarinisme; la de l'Arenal, de poca profunditat, és l’escollida per realitzar esports aquàtics com la vela; la del Baconer és perfecta per passejar a la vora del mar. De pedra fina són les dels Capellans, la d'Avellanes i la de l'Arquitecte.

De l’excel·lent gastronomia cal destacar plats com la fideuada, l’anguila en suc o fumada, els arrossos, els suquets de peix, els musclos i, evidentment, la gran varietat de peixos i mariscos.

Al maig se celebra la Diada de l’Ostra del Delta, en la qual es reparteixen uns 2.500 quilos d'ostres entre el públic assistent. El 23 de setembre els amants de la bona taula tenen una altra cita, la Festa de la Sega, on es recorden els segadors que feien possible poder gaudir d'un dels productes més representatius d’aquestes terres. Així, es mostra el procés tradicional de transformació de l'arròs un cop segat, fins al moment de l'ensacat.

La festa més emblemàtica per a la gent de mar és el 16 de juliol, dedicada a la patrona dels mariners, la Mare de Déu del Carme. Durant quatre dies se succeeixen els actes festius, entre els quals destaquen les curses de bous (amb el bou embolat com a principal reclam), els focs d’artifici i les festes infantils. El darrer dia, i quan ja és fosc, barques engalanades amb llums costegen la badia amb la imatge de la Mare de Déu que surt en processó.

Voltants

- El Parc Natural del Delta de l'Ebre.
- El castell de Camarles.
- Les platges de l'Ametlla de Mar.
- El Museu de Ceràmica Popular de l'Ametlla de Mar.
- El recinte emmurallat de la Suda, a Tortosa.
- La vall i el balneari de Cardó, a Benifallet.
QUÈ HI HA AL VOLTANT?
L'Ampolla
  • L'Ampolla

  • Terres de l'Ebre

  • L'Ampolla
  • L'Ampolla

  • Terres de l'Ebre

També et pot interessar
Grand Tour de Catalunya
Grand Tour de Catalunya