Els vestigis arqueològics més antics trobats al terme municipal corresponen a l’edat del Bronze –a la zona d’Estavill- i l’edat del Ferro –a Mont-ros.
La història dels diversos municipis de l’extens territori de la Torre de Capdella va experimentar variacions al llarg de la tortuosa època feudal.
El nucli central de l’actual municipi de la Torre de Capdella va ser històricament el poble de Capdella, documentat des del segle XII. Tant Capdella, com Espui, la Torre de Capdella i Aiguabella van pertànyer al domini dels Erill com a mínim a partir del segle XIV. Aquesta nissaga va mantenir-ne la possessió fins a la fi de l’antic règim.
D’altra banda, l’extensa i poderosa baronia de Bellera va tenir extenses possessions a la zona. Des del segle XIV i fins a la fi de l’antic règim, els nuclis de Guiró, Astell, Oveix, Castellestaó i Estavill formaven part d’aquesta baronia, que tenia el centre a Rialb (Pallars Sobirà).
A la mateixa baronia pertanyien els llocs de Beranui i Antist el segle XIV, tot i que posteriorment van escindir-se’n. Beranui va passar a domini de la família Serraller, mentre que Antist va quedar en mans del bisbat de Lleida a partir del segle XVIII.
Una altra possessió de l’església era el nucli d’Envall, que va pertànyer al monestir de Gerri de la Sal (Baix Pallars) des del segle XIV i fins a la fin de l’antic règim.
Finalment, l’antic nucli de Bellveí –documentat per primera vegada el 1057- va ser substituït el segle XIV per la Pobleta de Bellveí. Els seus senyors a l’època medieval van ser els comtes de Pallars. El segle XVII consta com a possessió dels senyors de Toralla i posteriorment dels marquesos de Sentmenat. A la fi de l’antic règim, la nissaga dels Bellveí i Orteu n’eren els senyors.
Pel que fa als episodis històrics succeïts al terme, cal destacar l’acció ocorreguda el 1836 prop de la Pobleta de Bellveí, en el context de la Primera Guerra Carlina.