Itinerari Sud: Etapa 5

Ruta del Pirineu Comtal - itinerari sud: L'última etapa de l'itinerari sud uneix els antics comtats d'Osona i Girona i finalitza a la ciutat de Girona.

El comtat de Girona cobra protagonisme al final de l'itinerari sud de la ruta. La capital gironina és una de les ciutats més grans i pròsperes de Catalunya, amb una intensa activitat industrial i comercial. El seu patrimoni medieval de primer ordre la converteix també en un important pol d'atracció turística i és l'eix central d'aquesta etapa, d'altra banda molt rica en punts d'interès, sobretot a la comarca del Baix Empordà.

L'Eix Transversal (C-25) uneix Vic i Girona, és a dir, els antics comtats d'Osona i Girona, travessant la muntanyosa i boscosa zona interior de la comarca de la Selva. La Girona medieval està marcada per una vinculació mítica amb Carlemany i per la forta personalitat del call jueu.

La visita de Girona podria començar per les muralles, d'origen romà i reformades durant l'època carolíngia (segle IX) i a les acaballes de l'edat mitjana (segles XIV i XV). Es pot passejar pel camí de ronda i gaudir d'excel·lents vistes sobre la ciutat.

El punt d'interès següent és el monestir de Sant Pere de Galligants, una abadia benedictina del segle XII. Hi destaquen el campanar octogonal i el claustre, amb els capitells de columnes i pilars amb decoració vegetal i escenes de l'Evangeli.

Un altre edifici representatiu del romànic gironí són els anomenats banys àrabs, continuadors de la tradició romana de les termes. Són els banys més ben conservats de Catalunya, i en destaca la piscina octogonal, sobre la qual s'alça una petita llanterna amb una cúpula que sobresurt cap a l'exterior.

L'església de Sant Feliu és un temple força peculiar, amb basament romànic, paraments gòtics i reforçada per una fortificació del segle XIII. Es va construir sobre la tomba de sant Fèlix, que va patir martiri a Girona. Són notables els sarcòfags tardoromans i paleocristians que es conserven als murs laterals de l'absis.

L'edifici que més sobresurt de la Girona medieval és la catedral de Santa Maria, que es troba situada al punt més alt de la ciutat. Es va construir entre els segles XI i XIII i té de la nau gòtica més ampla del món. Destaquen la torre de Carlemany, la portalada, el claustre i molts altres elements escultòrics.

Girona també disposa d'un parell de museus força rellevants per als viatgers que segueixin la ruta del Pirineu Comtal. El Museu d'Art de Girona dedica quatre sales a l'art romànic, i s'hi poden veure obres de renom internacional procedents de Sant Pere de Rodes o Cruïlles, entre d'altres. El Museu d'Història dels Jueus presenta l'herència jueva de Girona i Catalunya, i estudia el prestigiós call jueu gironí.

Per a qui disposi de més temps, l'etapa pot estendre's cap a la Bisbal d'Empordà, on s'arriba seguint la C-66 en direcció a Palamós. Allà cal fixar-se en el castell, situat al bell mig de la població i un dels millors exemples del romànic civil català. La terrassa ofereix unes vistes magnífiques del paisatge empordanès, i també presenta la interessant capella de Sant Miquel.

Hi ha nombroses poblacions del Baix Empordà amb edificis romànics i nuclis medievals rellevants. Sortint de la Bisbal cap a Palamós, de seguida s'arriba a Vulpellac, on cal desviar-se per la GI-644 per dirigir-se a Peratallada. Es tracta d'un nucli emmurallat encantador i molt ben conservat. El castell del mig del nucli i la muralla són els elements més destacats la població, totalment conformada per carrerons empedrats i cases de pedra. Extramurs també es pot visitar l'església romànica de Sant Esteve.

En la mateixa direcció, per la GI-644, s'arriba a Pals, una altra població emmurallada i amb un encant especial. La muralla té cent setanta metres de longitud i conserva sis torres. La torre de les Hores s'erigeix com a única resta de l'antic castell. També és remarcable l'antiga església de la població.

 • Classificació de la ruta: Arquitectura, Gòtic i romànic, Història, Itinerari cultural
 • Mitjà de locomoció: A peu, Amb bicicleta, Amb automòbil, Amb cotxe i a peu, BTT
 • Nivell de dificultat: Debutants, Iniciats
 • Distància del recorregut: 38,6 km
 • Durada: 1 o 2 dies
 • Desnivell positiu (m): 619
 • Desnivell negatiu: 668
 • Època de visites: Tot l'any
 • Oficines de turisme: Girona, Peratallada, Pals
 • Província: Girona
 • Comarca: Baix Empordà, Gironès
 • Punts d'interès: Sant Pere de Galligants
  Banys àrabs
  Església de Sant Feliu
  Catedral de Santa Maria
  La Bisbal de l'Empordà
  Peratallada
  Església romànica de Sant Esteve
  Pals
 • Senyalització: 
QUÈ HI HA AL VOLTANT?
Itinerari Sud: Etapa 5
 • Itinerari Sud: Etapa 5

 • Costa Brava

 • Itinerari Sud: Etapa 5
 • Itinerari Sud: Etapa 5

 • Costa Brava

També et pot interessar
Grand Tour de Catalunya
Grand Tour de Catalunya
#CatalunyaExperience nº3
Revista #CatalunyaExperience nº3
desktop_mac tablet_mac picture_as_pdf