Itinerari Nord: Etapa 3

Ruta del Pirineu Comtal - itinerari nord: La tercera etapa de l'itinerari nord transcorre pel comtat de Ripoll, on destaca el monestir de Santa Maria de Ripoll, conegut com el "bressol de Catalunya". El Pedraforca és un altre dels punts d'interès d'aquest tram.

El monestir de Santa Maria de Ripoll és conegut com el "bressol de Catalunya", per la importància que va tenir, conjuntament amb el monestir veí de Sant Joan de les Abadesses, en la repoblació del país després de la conquesta cristiana sobre els musulmans. La vila de Ripoll i el seu comtat són un indret magnífic per entendre els orígens de Catalunya i l'època comtal.

Ripoll és el punt de partida de l'etapa. La vila va ser fundada pel mateix Guifré el Pilós l'any 880 i era el panteó de la família comtal de Barcelona. El monestir de Santa Maria de Ripoll és una de les obres culminants del romànic del país, així com del romanticisme i la Renaixença, i un símbol nacional català. Destaca la factura de la portalada, on el romànic cristal·litza definitivament com a art; així com els capitells del claustre i les tombes dels comtes.

Des de Ripoll, cal anar aigües amunt del Freser fins a Campdevànol, on surt la carretera cap a la petita població de Gombrèn, al terme de la qual es concentren dos monuments d'interès. El primer és el santuari de Montgrony, un lloc màgic on la història i la llegenda es reuneixen. Allà es poden visitar la capella de la Mare de Déu de Montgrony i, dalt d'unes escales escarpades, l'església de Sant Pere.

D'altra banda, el castell de Matamala és un palau romànic que va servir de residència als barons del mateix nom. Segons la llegenda, en aquest edifici hi vivia el comte Arnau. Davant del castell també es poden visitar les restes de la capella de Sant Joan de Mata.

La mateixa carretera de Gombrèn condueix, després de nombroses corbes, fins a la Pobla de Lillet, ja al comtat de Berga. Allà es poden visitar les restes de la canònica de Santa Maria de Lillet, on destaquen les dependències monacals al voltant del claustre. Una carretera uneix aquesta població amb la de Castellar de n'Hug, on hi ha les fonts del riu Llobregat i l'església de Sant Vicenç de Rus, que contenia unes importants pintures murals actualment conservades al MNAC de Barcelona.

Cal davallar de nou fins a la Pobla de Lillet i dirigir-se directament cap al sud per una carretera veïnal que recorre la serra del Catllaràs fins a Sant Jaume de Frontanyà, poble orgullós de ser el municipi més petit de Catalunya i de tenir una església romànica d'absis singular i proporcions quasi perfectes.

Més al sud encara s'arriba a Borredà, on hi ha l'església de Sant Sadurní de Rotgers. Aquest temple presenta una característica única al romànic català: el degradat mitjançant el qual la volta de canó de la nau s'obre a l'absis.

La carretera C-26 condueix fins a Berga, després de travessar Vilada i el pantà de la Baells. A l'altura de la capital comarcal, cal buscar les indicacions cap a Sant Quirze de Pedret, un conjunt arquitectònic de gran interès en un emplaçament idíl·lic a la riba del Llobregat. El més destacable són les pintures murals, obra de l'artista conegut com a mestre de Pedret, exposades al MNAC de Barcelona.

Uns quants quilòmetres riu avall, i situada sobre una plataforma roquera a l'altra riba, s'aixeca l'església de Sant Vicenç d'Obiols. Es tracta d'un notable exemple d'arquitectura del segle X, amb arcs de ferradura i envoltada per la necròpolis medieval dels abats d'Obiols.

L'itinerari canvia radicalment de direcció, i cal continuar cap al nord per la C-16 fins a Guardiola de Berguedà, on hi ha l'església de l'antic monestir de Sant Llorenç prop Bagà. L'extraordinària cripta, d'idèntiques dimensions i estructura que el temple, n'és l'element més destacable. També cal destacar-ne l'aspecte exterior, producte de diverses fases constructives.

Prop de Guardiola de Berguedà, neix la carretera que ressegueix el riu de Saldes pels límits del Parc Natural del Cadí-Moixeró i ofereix les millors panoràmiques del Pedraforca, una muntanya màgica i emblemàtica plena de llegendes de bruixes i aparicions. En un dia de cel clar, la seva silueta és una fotografia meravellosa, amb un doble cim que s'ha arribat a comparar amb la forca del dimoni.

Més enllà de Saldes i del Pedraforca, la carretera arriba fins a Gósol, un poblet de muntanya on la història medieval situa els trobadors i els càtars que fugien d'Occitània, on eren perseguits. Un turó sobre la població actual conserva les restes de l'antic castell i del poble, presidides per les ruïnes de l'església de Santa Maria.

 • Classificació de la ruta: Arquitectura, Gòtic i romànic, Història, Itinerari cultural
 • Mitjà de locomoció: A peu, Amb bicicleta, Amb automòbil, Amb cotxe i a peu, BTT
 • Nivell de dificultat: Debutants, Iniciats
 • Distància del recorregut: 176 km
 • Durada: 1, 2 o 3 dies
 • Desnivell positiu (m): 5111
 • Desnivell negatiu: 4368
 • Època de visites: Tot l'any
 • Oficines de turisme: Ripoll, Berga
 • Província: Girona
 • Comarca: Berguedà, Ripollès
 • Punts d'interès: Monestir de Santa Maria de Ripoll, santuari de Montgrony, castell de Matamala, Santa Maria de Lillet, Castellar de n'Hug, Sant Jaume de Frontanyà, Borredà, Sant Quirze de Pedret, monestir de Sant Llorenç, Parc Natural del Cadí-Moixeró, Gósol
 • Senyalització: 
QUÈ HI HA AL VOLTANT?
Itinerari Nord: Etapa 3
 • Itinerari Nord: Etapa 3

 • Pirineus

 • Itinerari Nord: Etapa 3
 • Itinerari Nord: Etapa 3

 • Pirineus