Itinerari Nord: Etapa 1

Ruta del Pirineu Comtal - itinerari nord: La primera etapa de l'itinerari nord recorre el comtat d'Empúries. El monestir de Sant Pere de Rodes, el castell de Peralada o el Paratge Natural de la Serra de l'Albera són alguns dels punts d'interès d'aquest tram.

Els primers compassos de l'itinerari nord de la ruta del Pirineu Comtal transcorren pel comtat d'Empúries, que al llarg de la seva història va tenir una clara inclinació marinera i va competir amb les flotes musulmanes pel domini de la Mediterrània occidental. Els dos punts més rellevants per al visitant són el monestir de Sant Pere de Rodes i la vila de Castelló d'Empúries. Es pot concentrar la visita a aquests dos punts d'interès en una sola jornada, tot i que la riquesa patrimonial del territori fa recomanable allargar l'estada un parell de dies més, per descobrir altres indrets de gran atractiu.

El punt de partida del recorregut és a Castelló d'Empúries, antiga capital del comtat. És molt recomanable submergir-se en l'ambient medieval que ofereixen els carrerons de la vila, on destaquen edificis com la cúria-presó medieval, que avui dia acull l'Oficina Municipal de Turisme, i el palau dels Comtes. A més, cal no deixar de banda la basílica de Santa Maria, temple gòtic considerat com el llegat més valuós dels comtes d'Empúries a la població.

Des de Castelló d'Empúries, i vorejant el Parc Natural dels Aiguamolls de l'Empordà per una carretera veïnal, s'arriba fins a la població de Vilajuïga, on neix la carretera que puja fins a la serra de Rodes. Allà hi ha el monestir de Sant Pere de Rodes, una de les grans joies del romànic català, on es pot conèixer de primera mà la influència de l'orde benedictina i el naixement de l'art romànic. Les vistes sobre el mar del cap de Creus i la desolació d'aquestes muntanyes batudes per la tramuntana completen un conjunt d'un interès excepcional.

Per als viatgers amb més temps i ganes de fer-se una idea més àmplia del comtat d'Empúries, la parada següent seria l'antic monestir de Sant Quirze de Colera. S'hi arriba desfent el camí fins a Vilajuïga, trencant a la població veïna de Garriguella cap a Vilamaniscle i endinsant-se per una carretera veïnal en direcció a Rabós, a mig camí de la qual hi ha el desviament cap al vell cenobi. Fundat el segle VIII, les restes que es poden veure daten dels segles XI i XII i es troben aïllades en un entorn natural magnífic, a la falda de la serra de l'Albera.

Hi ha dues carreteres que surten des de Rabós i des de Garriguella, i totes dues recorren la plana altempordanesa fins a la vila de Peralada, que va ser el veritable centre neuràlgic del comtat. Arrecerada de les ràtzies musulmanes i protegida per dos recintes emmurallats que encara es poden veure, oferia seguretat i permetia controlar una àmplia àrea rural. Va ser un dels primers comtats dins la Marca Hispànica, i posteriorment va ser capital del vescomtat de la família Rocabertí; tot això ha deixat petja en els edificis, els carrers i els racons de la vila.

Només tres quilòmetres d'una carretera rectilínia que travessa la Muga separen Peralada de Vilabertran, on hi ha el monestir de Santa Maria de Vilabertran. Es tracta d'un dels millors exemples de canònica augustiniana del segle XI.

Finalment, cal anar en direcció nord, passant per Cabanes, Masarac, Capmany i la Jonquera, per arribar fins a Cantallops i agafar un llarg camí que s'endinsa al Paratge Natural de la Serra de l'Albera i condueix fins al castell de Requesens. Aquesta fortificació, propietat dels Rocabertí, té una estructura espectacular de muralles, torres, portals, merlets i matacans, i conserva estances com la capella, les cavallerisses i diverses sales nobles.

 • Classificació de la ruta: Arquitectura, Història, Itinerari cultural
 • Mitjà de locomoció: A peu, Amb bicicleta, Amb automòbil, Amb cotxe i a peu, BTT
 • Nivell de dificultat: Debutants, Iniciats
 • Distància del recorregut: 74,9 km
 • Durada: 1 o 2 dies
 • Desnivell positiu (m): 1138
 • Desnivell negatiu: 952
 • Època de visites: Tot l'any
 • Oficines de turisme: Castelló d'Empúries
 • Província: Girona
 • Comarca: Alt Empordà
 • Punts d'interès: Monestir de Sant Pere de Rodes, Castelló d'Empúries, monestir de Sant Quirze de Colera, castell de Peralada, monestir de Santa Maria de Vilabertran, Paratge Natural de la Serra de l'Albera, castell de Requesens.
 • Senyalització: 
QUÈ HI HA AL VOLTANT?
Itinerari Nord: Etapa 1
 • Itinerari Nord: Etapa 1

 • Costa Brava

 • Itinerari Nord: Etapa 1
 • Itinerari Nord: Etapa 1

 • Costa Brava

També et pot interessar
Grand Tour de Catalunya
Grand Tour de Catalunya
#CatalunyaExperience nº3
Revista #CatalunyaExperience nº3
desktop_mac tablet_mac picture_as_pdf