Horta de Sant Joan

Guia de Municipis
La figura de Picasso, l'atractiu nucli antic i un entorn natural excepcional són els tres eixos que expliquen l'encant d'Horta de Sant Joan per al viatger.

Es tracta d'un municipi molt extens, amb la serra de Pesells al nord, el Parc Natural dels Ports al sud, i els rius Algars, Canaletes i els Estrets recorrent diverses zones del terme i donant-li una orografia força accidentada.

La localitat, situada dalt d'un puig, ofereix una estampa magnífica des de qualsevol punt de vista.

L'activitat principal del poble és l'agricultura de secà. Els camps, sobretot d'olivera, s'estenen cap als quatre punts cardinals.

Imprescindibles

- Visitar el Centre Picasso per descobrir l'etapa adolescent del pintor
- Passejar pel monumental nucli antic d'Horta.
- Recórrer els camins del Parc Natural dels Ports en una jornada de senderisme.

Suggeriments

  • Comarca: Terra Alta
  • Província: Tarragona
  • Localitat: Mas de les Monges, el, Viarnets, els, Horta de Sant Joan, Montcades, les, Reguers, los
  • Extensió: 119
  • Habitants: 1280

Situació geogràfica

Horta de Sant Joan és un municipi de la Terra Alta. El seu terme municipal té una extensió de 119,22 quilòmetres quadrats. Es troba al sud de la comarca, entre el Baix Ebre i el Matarranya, que administrativament pertany a l’Aragó. Al nord del terme hi ha la serra dels Pesells, i al sud, el Parc Natural dels Ports. El riu d’Algars fa de límit a l’oest, i el Canaletes, a l’est.

Clima

El municipi té un clima mediterrani amb tendència continental, amb temperatures baixes a l’hivern i altes a l’estiu. Els Ports actuen de barrera amb el mar i impedeixen l’arribada de corrents d’aire humides. Això, juntament amb l’altitud, provoca un clima amb grans diferències entre el dia i la nit. El cerc (vent del nord-oest) afavoreix un clima sec, calorós a l’estiu i fred a l’hivern. El garbí (vent del sud-est) aporta un ambient més humit i una boira baixa a sobre dels Ports. Les pluges solen concentrar-se a la tardor, i hi ha nevades esporàdiques a l’hivern.

Activitats econòmiques

L’activitat econòmica més important del municipi és l’agricultura de secà, seguida de la ramaderia i el petit comerç.

En el sector industrial, actualment, cal esmentar l’existència d’una fàbrica de gasoses, algunes ferreries, fusteries, empreses de construcció, de confecció i d’altres centrades en el turisme.

Història

Els orígens de la població es remunten a un assentament ibèric que hi havia en el mateix turó.

Després de la dominació musulmana, amb l’arribada de la reconquesta (segle XII), els templers van fundar una comanda a l’antic castell, avui desaparegut, que controlava un territori que incloïa els actuals termes de Bot, Caseres, Arnes i Prat de Comte. En aquesta època fins i tot el rei Jaume I va fer estada a Horta.

L’orde dels hospitalers va recollir l’herència dels templers al segle XIV, i des d’aleshores i fins a mitjan segle XIX la comanda d’Orta va quedar sota jurisdicció del Castellà.

La denominació tradicional d’Horta de Sant Joan és Orta, un topònim que encara està força estès a la població en una mena de reivindicació de la memòria històrica.

Tot i que la primera guerra carlina i la Guerra Civil van tenir certa influència a Horta, va ser Picasso qui va situar la població al mapa, en inspirar-s’hi durant dues estades en la seva joventut per pintar algunes teles iniciadores del cubisme.

Què veure-hi

L’herència picassiana d’Horta de Sant Joan es troba principalment al Centre Picasso, un petit museu que se centra en l’experiència del pintor al poble, i que exposa diverses reproduccions de les obres de l’artista inspirades en el municipi.

El nucli històric ha estat declarat Bé Cultural d’Interès Nacional per la Generalitat de Catalunya i ofereix múltiples construccions d’interès que mereixen una passejada.

S’hi pot recórrer la Ruta del Renaixement, ja que la majoria d’edificis responen a aquest estil constructiu del segle XVI, com per exemple l’Ajuntament i la plaça porxada de l’Església, la casa de la Comanda, on residia el comanador, o l’Antic Hospital, seu del Centre Picasso.

La Presó, un espai que acull una exposició sobre la història d’Horta de Sant Joan, i el Cap de l’Ecomuseu dels Ports, amb informació detallada sobre el Parc Natural i els diversos atractius d’Horta, són també indrets que cal tenir en compte.

Fora de la població, aproximadament a dos quilòmetres i als peus de la muntanya de Santa Bàrbara, s’aixeca el convent de Sant Salvador, declarat Monument Historicoartístic.

Què fer-hi

L'atractiu principal de l'entorn natural d'Horta de Sant Joan és el Parc Natural dels Ports, que ofereix múltiples indrets de gran bellesa per als amants del senderisme i de la natura.

En aquest sentit, una de les destinacions preferides per als visitants és lo Parot, una olivera bimil·lenària declarada Arbre Monumental per la Generalitat, que es troba a uns 500 metres de la població en direcció a Gandesa.

Altres excursions força populars són les que formen part de l'anomenada Ruta de les Aigües, que condueix a diversos llocs de bany: les Olles, que es formen quan el riu Canaletes travessa uns bancs de roca i forma uns engorjats espectaculars i unes basses d'aigua a diferent nivell; l'Assut, a l'altura d'un gran pont de la Via Verda sobre el riu d'Algars, i diverses fonts.

Una altra opció de turisme actiu és l'anomenada Via Verda de la Terra Alta, un senzill recorregut ciclista de 24 quilòmetres amb molt poc desnivell que segueix part de l'itinerari de l'antic ferrocarril que unia Tortosa amb la Puebla de Híjar, passant per Arnes, Bot, Prat de Comte i el Pinell de Brai, a més d'Horta de Sant Joan.

Voltants

- El nucli històric d'Arnes.
- El Parc Natural dels Ports.
- Gandesa.
QUÈ HI HA AL VOLTANT?
Horta de Sant Joan
  • Horta de Sant Joan

  • Horta de Sant Joan
  • Horta de Sant Joan

També et pot interessar
Grand Tour de Catalunya
Grand Tour de Catalunya