Mataró és el punt de partida de l'etapa. La capital del Maresme, situada entre les platges de sorra gruixuda del Mediterrani i la regió muntanyenca prelitoral, té un centre històric amb molts llocs interessants per veure, entre els quals destaca la basílica de Santa Maria. Cal sortir-ne per l'extrem est de la ciutat, creuant la riera de Sant Simó i endinsant-se en un paisatge agrícola d'horta.
Vorejant el turó d'Onofre Arnau s'inicia la pujada cap a l'interior, que condueix a l'Espai Natural Protegit de les Serres de Montnegre-el Corredor, travessant la C-32 i la BV-5031. Només d'entrar en l'espai natural, el sender passa per l'ermita gòtica de Sant Miquel de Mata, primer, i per l'ermita romànica de Sant Martí de Mata, una mica més endavant.
El camí continua pujant, ara per un paisatge de bosc mediterrani, cap al coll de Llorita, que separa els termes de Dosrius i Sant Andreu de Llavaneres. Tot seguit, la inclinació es modera per recórrer la serra de Polseruc i anar a buscar la Creu de Rupit, el coll que separa les conques de les rieres de Sobirans i Canyamars, una important cruïlla de camins a prop del límit entre el Vallès Oriental i el Maresme.
El paisatge combina espais oberts amb boscos densos de pins, alzines i sureres, a mesura que s'arriba al tram final del recorregut, que transita per la divisòria entre ambdues comarques. El punt i final és al coll de Collsacreu, entre els termes d'Arenys de Munt i Vallgorguina.
GR 83 - Etapa 1: De Mataró a Collsacreu
Costa Barcelona
GR 83 - Etapa 1: De Mataró a Collsacreu
Costa Barcelona