Gironella

Guia de Municipis

Les colònies tèxtils s'han convertit en el patrimoni arquitectònic més important de la vila, després de la crisi del sector. La reconciliació de Gironella amb el Llobregat ofereix una nova imatge de la vila, amb espais verds com el parc del Riu de Gironella o l'estany creat per la nova resclosa. El nucli històric comença al pont Vell, d'origen medieval, des d'on es pot admirar la fauna i la flora pròpies de la ribera i permet endinsar-se en un centre urbà amb un potent caràcter comercial.



Imprescindibles

Les colònies tèxtils de Cal Bassacs, Cal Metre, Viladomiu Nou i Viladomiu Vell s'han convertit en el principal patrimoni de Gironella, tot i que tampoc es pot marxar del municipi sense haver travessat el pont Vell sobre el Llobregat i passejat pel nucli històric tot admirant-ne els monuments.

Suggeriments

Val la pena descobrir els racons del riu Llobregat al seu pas per Gironella tot resseguint la Ruta de les Colònies Tèxtils (PR C-144) o la via verda, a peu o en bicicleta.
  • Comarca: Berguedà
  • Província: Barcelona
  • Localitat: Cal Bassacs, Cal Ramons, Viladomiu Nou, Viladomiu Vell, Gironella
  • Extensió: 7
  • Habitants: 4834
  • Web: http://www.gironella.cat

Situació geogràfica

Gironella és el terme municipal més petit del Berguedà. Es tracta d'un municipi d'interior travessat de nord a sud pel riu Llobregat, motor de les antigues colònies tèxtils. El nord del territori es troba ocupat pels primers contraforts de les serres prepirinenques (serra de la Vila).

Clima

El clima és mediterrani de muntanya, amb estius suaus i plujosos i hiverns freds amb possibilitat de boira.

Activitats econòmiques

L'activitat econòmica més important del municipi és la indústria. La tèxtil és la dominant, però també hi són presents la de materials de la construcció, l'alimentària i la del moble. Entre els serveis, destaca l'activitat comercial.

Història

Tot i les troballes arqueològiques de vestigis ibèrics i romans, les primeres cites documentals sobre Gironella corresponen al segle IX. Durant l'edat mitjana, el terme va ser centre d'una baronia. Depenia, en un primer moment, dels barons de la Portella i, des del 1369, va passar a mans dels barons de Pinós i Mataplana. Sota el seu domini es va incrementar la tradició comercial de la vila, que va rebre la concessió de mercat i fira el 1405.

La Guerra de Successió (1700-1714), en què Gironella va posar-se a favor de Felip V, va comportar la creació del marquesat de Gironella. La Primera Guerra Carlina (1833-1840) va ser un dels episodis històrics més tràgics per a la població, ja que va ser incendiada.

Des de llavors, Gironella ha anat estenent-se a banda i banda del Llobregat, aprofitant sobretot l'impuls que les indústries tèxtil i minera van donar a la comarca durant els segles XIX i XX. En aquesta època, van néixer diversos nuclis com a colònies industrials.

L'últim terç del segle XX va comportar la crisi del sector tèxtil i la retirada del carrilet que unia la vila amb Manresa i Barcelona. L'activitat s'ha reorientat les últimes dècades cap al turisme rural i el comerç.

Què veure-hi

El municipi de Gironella conté quatre colònies industrials importants, integrades dins del Parc Fluvial del Llobregat i amb diverses construccions arquitectòniques singulars. A la colònia de Cal Bassacs destaca l'espectacular torre de l'amo (1900), d'estil modernista. La colònia de Cal Metre, avui dia integrada en el teixit urbà, també tenia una remarcable torre de l'amo, de finals del segle XIX. D'altra banda, la torre de l'amo de la colònia de Viladomiu Nou ha estat transformada en Centre d'Interpretació. Finalment, cal fixar-se en l'església i la torre de la colònia de Viladomiu Vell.

Des de la perspectiva històrica, l'eremitori preromànic de Sant Marc, on es troba l'únic exemple de grafits medievals de la comarca, a Cal Bassacs, i les restes del pont del Diable són les construccions més primitives que es conserven.

La part més antiga de la vila és a la riba esquerra del Llobregat i s'estén cap al cim d'un turó, formant un conjunt històric medieval de gran bellesa, mentre que la més moderna se situa a la dreta. La millor manera d'accedir-hi és pel pont Vell sobre el riu, d'estil gòtic i construït al segle XIV. Carrers estrets, costeruts i de pedres gastades pels anys s'enfilen cap a l'antiga presó, sota l'Ajuntament, i la torre del Rellotge, restes de l'antic castell. També es pot visitar la plaça de la Vila, on hi ha la casa pairal Teixidor-Bassacs, i l'església Nova de Santa Eulàlia, d'estil modernista.

Una mica més amunt encara es troba l'església Vella de Santa Eulàlia, una edificació romànica de transició del segle XIII o XIV, amb una part gòtica que probablement es va construir un segle més tard. Són destacables la teulada, feta amb lloses de pedra dels voltants, i el bonic campanar.

Al nucli del municipi hi ha l'antiga farmàcia Homs, que permet fer-se una idea molt exacta de com era una farmàcia de final del segle XIX.

Què fer-hi

L'entorn de Gironella és un escenari excel·lent per a les excursions i rutes. Una de les parts més emblemàtiques del municipi és la zona de la riera d'Olvan, des d'on es pot vorejar el riu aigües avall a través del parc del Riu, dins de la Ruta de les Colònies Tèxtils (PR C-144). També el GR 1 (sender Transversal) passa per Gironella en el seu recorregut de 355 quilòmetres entre el Pont de Montanyana i Empúries.

El tram de l'antiga via de tren entre Viladomiu Vell i la carretera de Vic, recuperat en el marc del projecte de vies verdes, és una excel·lent ruta per recórrer a peu o amb bicicleta. Els amants de les dues rodes també poden recórrer la ruta de Gironella corresponent a la Xarxa del Centre BTT del Berguedà.

El carrer principal del nucli més modern és l'avinguda de Catalunya, que amb els carrers més propers formen la zona comercial principal de la vila.

Les festes, les fires i els concursos tradicionals de Gironella són nombrosos i acollidors. Val la pena participar a la mostra gastronòmica BdeGust, a principis de juliol, a la font del Balç, on es marida la gastronomia local amb els vins de les denominacions catalanes. Tot i que l'esdeveniment festiu més important de l'any és la festa major, celebrada en honor de sant Roc durant sis dies d'agost.

Voltants

Tant cap al nord com cap al sud, el Llobregat presenta una dotzena de colònies tèxtils que val la pena visitar, des de Cal Rosal fins a Balsareny, passant per Puig-reig. També hi ha interessants monuments romànics a l'entorn més immediat, com l'església de Sant Vicenç d'Obiols, a Avià, o Sant Quirze de Pedret, a Cercs. Finalment, la capital de la comarca, Berga, és igualment a prop i celebra cada any l'emblemàtica Patum.

QUÈ HI HA AL VOLTANT?
Gironella
  • Gironella

  • Gironella
  • Gironella

També et pot interessar
Grand Tour de Catalunya
Grand Tour de Catalunya